Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
30. obljetnica smrti sl. Božjega fra Alekse Benigara

30. obljetnica smrti sl. Božjega fra Alekse Benigara

U srijedu 7. studenoga u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu svečano je obilježena 30. obljetnica smrti hrvatskoga misionara u Kini.

U srijedu 7. studenoga u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu svečano je obilježena 30. obljetnica smrti hrvatskoga misionara u Kini sluge Božjega fra Alekse Benigara. Misno slavlje predslavio je fra Gordan Propadalo, a koncelebrirala su desetorica svećenika.

U propovijedi fra Gordan Propadalo rekao je da je dva puta susreo slugu Božjega fra Aleksu Benigara, jednom 1956. u Rimu i 1966. u Zagrebu, i da mu je ostao u sjećanju kao vrlo plemenit čovjek. Potom je progovorio o pojmu svetosti i kako postati svetim – pitanjima s kojima se susreće svaka osoba ističući razlike između svetih na zemlji i svetih na nebu. „Oni u nebu gledaju Boga licem u lice, a kod nas kroz otajstvo svete vjere ili u ogledalu, ali to je sigurnost. One duše koje su u raju one ne mogu biti nego svete jer su u suživotu s Bogom. Crkva proglašava svetima one ljude koji su se odlikovali svetošću već za svoga života i koje prati fama sanctitatis – glas svetosti“, rekao je fra Gordan. U nastavku homilije predstavio je i obiman rad fra Alekse sudjelovanjem na Kongregaciji za obrede i Kongregaciji za proglašenje svetima kao tajni teolog-cenzor, ali, prikazao je i njegova djela, bogatu pisanu ostavštinu. Svoj govor nastavio je citirajući kardinala Ferdinanda Antonellija koji je o fra Aleksi Benigaru napisao: “Bio mi je duhovni otac, obdaren skromnošću, neizmjernom velikodušnošću i velikom mudrošću. Kad sam 1973. godine postao kardinal, o. Aleksa je često dolazio k meni i, nakon sakramentalnog susreta, drago mi je bilo zadržati se s njime. Njegovu izuzetnom liku pravoga franjevca, tako bogatu profinjenom i vedrom ljudskošću, pravom ljudskom i redovničkom dobrotom, sve sam se više divio. U ocu Benigaru sam cijenio duboku i najsvestraniju učenost i duhovno iskustvo, ali iznad svega divio sam se onoj trajnoj unutarnjoj sabranosti što je proizlazila i zračila iz njegove osobe, uvijek sjedinjene s Bogom po živoj vjeri koju je živio radosno i koja ga nije učinila manje pristupačnim – u njegovoj sobi, u ispovjedaonici, u običnim susretima na ulici ili u hodnicima Svetoga Antuna.“ Na kraju propovjedi fra Gordan je pozvao okupljene vjernike da i oni podrže ovo djelo oko beatifikacije fra Alekse Benigara i da mu se mole u zagovor istaknuvši činjenice: da ga je Gospodin uzeo baš na dan Svih svetih i da je izdahnuo prostrt na zemlju kao njihov otac sv. Franjo Asiški.


datum 8.11.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Neka nas Mala Terezija nauči kako se u malenosti pred Bogom i ljudima postaje velik!
Trenutno u programu: 23:25 Glazba
Sljedeće u programu: 23:30 "Riječ o Riječi" (R) - duhovni poticaji za svaki dan

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora