Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Susret trajne formacije svećenika Zagr. nadbiskupije

Susret trajne formacije svećenika Zagr. nadbiskupije

Tema susreta: „Zaštita djece i maloljetnika – što možemo učiniti? Aktualnost teme, prevencija, prepoznavanje znakova zlostavljanja i pomoć žrtvama!”.

U ponedjeljak 5. studenog u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održan je Drugi susret trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije, formativnog procesa koji obuhvaća svećenike do deset godina od svećeničkog ređenja, na temu „Zaštita djece i maloljetnika – što možemo učiniti? Aktualnost teme, prevencija, prepoznavanje znakova zlostavljanja i pomoć žrtvama!”.

Nakon pozdrava svim prisutnima u svom pozdravnom govoru kardinal Bozanić istaknuo je važnost i aktualnost teme Susreta za život Crkve, a potom je progovorio o strašnom zlu – pedofiliji, zlu koje žrtvu obilježava za čitav život. Naglasio je kako je za Crkvu seksualno zlostavljanje maloljetnika sa strane crkvenih službenika strašno zlo jer njezini službenici, pozvani na služenje, takvim zločinima zloupotrebljuju položaj povjerenja koji obilježava njihovo poslanje.

Prvo predavanje pod nazivom „Zaštita djece i maloljetnika – što možemo učiniti?” održao je dr. Bošnjaković, osvrnuvši se najprije na povijesni kontekst aktualizacije pitanja zaštite djece i maloljetnika u okviru Katoličke Crkve te iznio kratki pregled što se u Katoličkoj Crkvi učinilo posljednjih godina u vidu suočavanja sa slučajevima seksualnog zlostavljanja. U tom vidu istaknuo je važnost Rimske deklaracije iz listopada 2017. s ciljem zaštite dostojanstva djece u digitalnom svijetu, koja je nastala kao plod znanstvenog simpozija na Papinskom sveučilištu Gregorijana, ali i drugih stručnih susreta koji su se održali u Italiji, Njemačkoj i Luksemburgu.

Drugo predavanje održala je Marina Šijaković na temu „Djeca i seksualno zlostavljanje“. Kao stručnjakinja iz područja zaštite maloljetnika teologinja  Šijaković progovorila je o mjerama prevencije zlostavljanja, prepoznavanje znakova zlostavljača odnosno zlostavljanja i žrtve. Na kraju svog izlaganja Marina Šijaković sudionike formacije uvela je u drugi dio susreta, u kojem su formirane skupine za rad u grupama s ciljem rješavanja postavljenih zadataka. Nakon rada po skupinama usllijedila je rasprava.

Na završetku susreta kardinal Bozanić zahvalio je predavačima na dragocjenom doprinosu u vidu podizanja sve veće svijesti važnosti borbe protiv seksualnog zlostavljanja i brige za djecu i maloljetne u Crkvi.


datum 8.11.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Neka nas Mala Terezija nauči kako se u malenosti pred Bogom i ljudima postaje velik!
Trenutno u programu: 23:25 Glazba
Sljedeće u programu: 23:30 "Riječ o Riječi" (R) - duhovni poticaji za svaki dan

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora