Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Hodočašće grada Samobora u Mariju Bistricu

Hodočašće grada Samobora u Mariju Bistricu

Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu započelo je u subotu 3. kolovoza

Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu započelo je u subotu 3. kolovoza ulaznom procesijom od crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca do bazilike Blažene Djevice Marije s ophodom oko čudotvornog kipa i oltara Majke Božje Bistričke.

U procesiji su, prema tradiciji, sudjelovale sve tri župe grada Samobora. Ljepotu ove velebne procesije čine djeca, djevojke, žene i muškarci obučeni u narodne nošnje te vjernici iz svih sela i grada Samobora starodrevne župe svete Anastazije.

Refren pjesme: “Nas je otpravila, tebe je pozdravila sv. Anastazija, Majko Božja Bistrička” odzvanjao je cintorom i bazilikom.  Nakon procesije, slavljena je misa na otvorenom koju je uz svećenike samoborskih župa predvodio rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević.

Vlč. Domagoj Matošević tumačio je odnos onih koji su na hodočašću i Krista živoga, uskrsloga u stalnoj povezanosti s Majkom Marijom. Na kraju je svima, zahvaljujući posebno pješacima i onima koji su obukli svoje narodne nošnje, postavio pitanje: “Tko će čuvati ovo svetište i Mariju, ako nećete vi?” aludirajući na tekst Evanđelja “‘Ženo, evo ti sina!’. Zatim reče učeniku: ‘Evo ti majke!'”(Iv 19, 26). Propovjednik je naglasio da nam Isus daruje Majku preko Ivana za koju trajno brinemo svojim ispravnim koracima u Marijanskoj duhovnosti.

Bogati duhovni program nastavio se ophodom na kalvariji, a izmjenjivale su se molitve i pjesme. Završetak hodočašća u svetištu bio je pred kipom Majke Božje. Veliku skupinu obučenu u narodne nošnje činili su članovi i članice Društva sv. Izidora Seljaka predvođeni predsjednicom Brankom Toth. U toj je skupini bilai Terezija (Rezika) Horvat koja je odjenula djevojke svih triju samoborskih župa koje su nosile “tronuše”, umanjene likove Majke Božje. Vodstvo pjesme i ove je godine preuzela Vladimira Kupres iz Domaslovca, a procesiju je formirao Radovan Librić.

Procesijom kroz grad, koja će se održati 5. kolovoza u kasnim popodnevnim stima, i euharistijom zaključiti će se još jedno samoborsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke.

 


datum 4.8.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Od trenutka kad je Marija anđelu dala svoj pristanak, nije bila pošteđena životnih kušnji. Njezina snaga bila je u tome što je živjela u milosti postojana, bez sjene zla u savjesti.
Trenutno u programu: 03:30 Čitamo knjigu (R) - o. Roko Prkačin: "o. Petar Perica, mučenik i pjesnik"
Sljedeće u programu: 04:00 Glazba i meditacije

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora