Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Hodočašće grada Samobora u Mariju Bistricu

Hodočašće grada Samobora u Mariju Bistricu

Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu započelo je u subotu 3. kolovoza

Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu započelo je u subotu 3. kolovoza ulaznom procesijom od crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca do bazilike Blažene Djevice Marije s ophodom oko čudotvornog kipa i oltara Majke Božje Bistričke.

U procesiji su, prema tradiciji, sudjelovale sve tri župe grada Samobora. Ljepotu ove velebne procesije čine djeca, djevojke, žene i muškarci obučeni u narodne nošnje te vjernici iz svih sela i grada Samobora starodrevne župe svete Anastazije.

Refren pjesme: “Nas je otpravila, tebe je pozdravila sv. Anastazija, Majko Božja Bistrička” odzvanjao je cintorom i bazilikom.  Nakon procesije, slavljena je misa na otvorenom koju je uz svećenike samoborskih župa predvodio rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević.

Vlč. Domagoj Matošević tumačio je odnos onih koji su na hodočašću i Krista živoga, uskrsloga u stalnoj povezanosti s Majkom Marijom. Na kraju je svima, zahvaljujući posebno pješacima i onima koji su obukli svoje narodne nošnje, postavio pitanje: “Tko će čuvati ovo svetište i Mariju, ako nećete vi?” aludirajući na tekst Evanđelja “‘Ženo, evo ti sina!’. Zatim reče učeniku: ‘Evo ti majke!'”(Iv 19, 26). Propovjednik je naglasio da nam Isus daruje Majku preko Ivana za koju trajno brinemo svojim ispravnim koracima u Marijanskoj duhovnosti.

Bogati duhovni program nastavio se ophodom na kalvariji, a izmjenjivale su se molitve i pjesme. Završetak hodočašća u svetištu bio je pred kipom Majke Božje. Veliku skupinu obučenu u narodne nošnje činili su članovi i članice Društva sv. Izidora Seljaka predvođeni predsjednicom Brankom Toth. U toj je skupini bilai Terezija (Rezika) Horvat koja je odjenula djevojke svih triju samoborskih župa koje su nosile “tronuše”, umanjene likove Majke Božje. Vodstvo pjesme i ove je godine preuzela Vladimira Kupres iz Domaslovca, a procesiju je formirao Radovan Librić.

Procesijom kroz grad, koja će se održati 5. kolovoza u kasnim popodnevnim stima, i euharistijom zaključiti će se još jedno samoborsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke.

 


datum 4.8.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 02:40 Glazba i meditacije
Sljedeće u programu: 03:30 Duhovno pomoći čovjeku (R) – emisija djelatnika i suradnika centra za duhovnu pomoć - tema: Očekujem dobro - Lana Poljak Branisavljević i Kristina Jurković

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora