Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Kardinal Parolin o vezi između Poljske i Svete Stolice

Kardinal Parolin o vezi između Poljske i Svete Stolice

Poljaci moraju naučiti uključiti se u dijalog istine i poštovati dostojanstvo drugih, razlikujući se jedni od drugih, i ne postajući neprijatelji.

Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, jučer je u Varšavi, u bazilici Božanske Providnosti, na 100. obljetnicu apostolske nuncijature u Poljskoj i osnivanja Poljske biskupske konferencije, predsjedao misnom slavlju povodom šeste obljetnice izbora pape Franje. Ističući tradicionalnu vezu Crkve u Poljskoj sa Svetom Stolicom koja je bila ključna za njezinu opstojnost tijekom totalitarnih režima, kardinal Parolin je potaknuo biskupe da podržavaju tu baštinu, čuvaju je i jačaju kako bi kršćanski identitet Poljske imao ne samo prošlost, nego i sadašnjost, ali i budućnost.

U svom govoru na 382. plenarnom zasjedanju poljskih biskupa, kardinal je podsjetio da je prvom skupštinom poljskih biskupa, 1919. godine, predsjedao nadbiskup Achille Ratti, budući papa Pio XI., u to vrijeme vatikanski predstavnik koji je potvrdio zajedništvo Poljske sa Svetom Stolicom i vjernost rimskom biskupu kao ključno katoličko načelo jedinstva u različitosti. Jedinstvo s Papom jamči slobodu pred moćnicima ovoga svijeta i posebnim interesnim skupinama. Osigurava otvorenost općoj Crkvi, ali i puni katolicitet, izbjegavajući opasnost zatvaranja u sebe ili iskorištavanja od nekih političkih ili nacionalističkih skupina – rekao je kardinal Parolin.

U svom je govoru Papin državni tajnik potom primijetio da bi Europa mogla zaboraviti svoje kršćanske korijene i izgubiti ono kontinentalno jedinstvo koje je teško postigla, pred sve većim utjecajem individualističke, nacionalističke i separatističke misli. Poljaci moraju naučiti uključiti se u dijalog istine i poštovati dostojanstvo drugih, razlikujući se jedni od drugih, i ne postajući neprijatelji – rekao je kardinal Parolin i citirao govor svetoga pape Ivana Pavla II. poljskim biskupima 1993. godine: Europa treba kršćansko svjedočenje, istinski primjer žive vjere, ali i nacionalnog jedinstva i prihvaćanja, otvorenosti i punog poštovanja drugih – rekao je na kraju kardinal Pietro Parolin.


datum 14.3.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
«Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...».
Trenutno u programu: 09:00 Hrvatske vrednote - tema: Festival kršćanskog kazališta
Sljedeće u programu: 09:45 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora