Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Karitativna skrb za bolesne

Karitativna skrb za bolesne

Povodom dana bolesnika zaposlenici i volonteri Caritasa Zagrebačke nadb. ovih dana posjećuju stare, bolesne i nemoćne osobe.

U povodu 26. svjetskoga dana bolesnika zaposlenici i volonteri Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ovih dana posjećuju stare, bolesne i nemoćne osobe, noseći im svoje vrijeme, ovorenost srca, spremnost za slušanje, nadu, ljubav i prigodne darove.
Kroz karitativnu skrb za starije, bolesne i nemoćne osobe u njihovoj kući Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomaže 133 osobe. Zaposlenici Caritasa obavili su tijekom 2017. godine 3.957 izlazaka na teren, dok je 12 volontera starim, bolesnim i nemoćnim osobama darovalo 1.034 volonterska sata.
Caritas pruža korisnicima pomoć u održavanju prostora (pospremanje, kuhanje, glačanje, odlazak na tržnicu, na groblje...), psihosocijalnu pomoć (druženje, razgovor, aktivno slušanje, šetnje...), pomoć u održavanju osobne higijene (kupanje, presvlačenje, šišanje...) te medicinsku pomoć (mjerenje tlaka i šećera u krvi, nabava lijekova, pelena, ortopedskih pomagala, sanitetskog materijala i sl.). Osim navedenoga, korisnicima se pruža i pomoć u odjeći, obući, prehrambenim namirnicama, drvima za ogrjev i drugo.
Premda zakon omogućuje bolnički smještaj jednog od roditelja uz bolesno dijete, ovisno o dobi djeteta i vrsti njegove bolesti, činjenica je da većina bolnica ima ograničene i nedovoljne kapacitete s obzirom na broj oboljele djece i potrebe roditelja za ovakvim smještajem. U takvoj situaciji roditeljima jedino preostaje plaćanje smještaja po tržišnim cijenama, a mnogi od njih nemaju ni za prijevoz a kamoli za troškove smještaja. Caritas Zagrebačke nadbiskupije, vođen tom potrebom još od 1993. godine roditeljima iz najudaljenijih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji na liječenje u Zagreb dolaze kao pratnja teško bolesnog djeteta, a nemaju sredstava platiti smještaj da bi tijekom liječenja bili uz svoje dijete, pruža mogućnost besplatnog boravka i prehrane u kući u Vukomercu. Tijekom 2017. godine u kući je boravilo 139 roditelja teško bolesne djece te je ostvareno 1.684 noćenja. Osim besplatnog smještaja i prehrane u pomoć roditeljima, osobito nakon gubitka bitke s bolešću djeteta, uključeni su i zaposlenici obiteljskog savjetovališta i socijalne službe Caritasa.
Bolesnim osobama i članovima njihovih obitelji koji ih njeguju kod kuće Caritas pomaže i posudbom bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala. Tako je tijekom 2017. godine posudbom 74 bolesnička kreveta, 37 invalidskih kolica, 24 hodalice, 16 princeza, 5 pari štaka, te drugih ortopedskih pomagala i pelena za odrasle Caritas pomogao 203 obitelj koje kod kuće njeguju bolesnog člana obitelji, izvijestili su iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

datum 9.2.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Moje srce neka kuca dok kuca...! (o. Ante Gabrić)
Trenutno u programu: 01:15 Glazba
Sljedeće u programu: 02:15 Krunica – otajstva svjetla

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Sveta Marija Margareta Alacoque – svetica Presvetog Srca Isusova

Prisjećamo se svetice najzaslužnije za širenje pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovu. Marija Margareta Alacoque najzaslužnija je za čašćenje Kristove milosrdne ljubavi iskazane prema svim ljudima.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora