Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Karmelićanke zahvalile Bogu za pola stoljeća molitve i služenja

Karmelićanke zahvalile Bogu za pola stoljeća molitve i služenja

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova proslavile su u nedjelju 14. srpnja 50. obljetnicu djelovanja u Slavonskom Brodu.

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova proslavile su u nedjelju 14. srpnja 50. obljetnicu djelovanja u Slavonskom Brodu. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga u Malom Parizu uz domaćeg župnika Florijana Kveteka, prijašnjeg župnika mons. Stjepana Belobrajdić i još osmoricu svećenika predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
Uz brojne vjernike i pedesetak karmelićanki iz cijele Europe i dvije sestre iz Nigerije te ostalih redovnica iz grada na misi su sudjelovale i generalna poglavarica Družbe Majka Karla Marija od križa Peranović, koja je za tu prigodu došla iz Nizozemske te provincijalna poglavarica u Hrvatskoj s. Kristina Pišković.
Aktualizirajući Evanđelje o milosrdnom Samarijancu, nadbiskup Hranić je pojasnio kako ta Isusova prispodoba poziva „da se ne pitamo tko je moj bližnji, nego da kao kršćani promišljamo jesmo li mi bližnji svakom čovjeku u potrebi“. Ustvrdio je da su karmelićanke u svom životu i djelovanju kroz pola stoljeća u župi Duha Svetoga i gradu Slavonskom Brodu doista bile bližnje svakom čovjeku u potrebi. Potkrijepio je to činjenicom da su već u svojim počecima, a i poslije zauzeto djelovale u odgoju djece, a time i evangelizaciji obitelji, naglasivši pritom i njihovu brigu za starije, napuštene, nemoćne. Pojasnivši kako se identitet svake od sestara ne može razumjeti bez njihova osobnog odnosa s Bogom, nadbiskup im je poručio: „Drage sestre, dragocjene ste ponajprije svojim identitetom Bogu posvećenih osoba. Dok se Crkva danas počinje osjećati poput nerotkinje, koja kao da je izgubila prirodne pretpostavke da bi mogla rađati nova svećenička i redovnička zvanja, mi vidimo da je baš ta vaša karizma i dimenzija izgradnje Crkve, evangelizacije na jedan drukčiji način od nas svećenika itekako važna i dragocjena, te vidimo kako smo siromašni kad nema vas sestara. Danas Bogu zahvaljujemo za svjedočanstvo vašega Bogu posvećenog života kroz 50 godina u ovoj župnoj zajednici i gradu. Zahvaljujemo za sve ono što ste u svome predanju Bogu živjele kao bližnje župljanima ove župne zajednice, građanima ovoga grada, gdje ste se, ne pitajući tko je moj bližnji, same osjećale bližnjima koji su pozvani i poslani drugima i što se i nadalje stavljate na istu službu. Hvala vam što ste odlučile ostati naši bližnji. Neka dragi Bog blagoslovi vaše redovničko predanje, blagoslovi vas i brojem i milošću“. Zahvalio je karmelićankama što su gradnjom samostana odlučile ostati u Nadbiskupiji, a vjernike pozvao da mole za postojeća i nova duhovna zvanja. Posebnu čestitku uputio je s. Stanislavi Vidačković, koja je ove godine proslavila 50 godina redovništva, a u Slavonskom Brodu je najduže djelovala- 30 godina u tri navrata. Njezinu zauzetost za siromašne i potrebite prepoznao je i Grad te joj prije tri godine dodijelio nagradu za humanost.
Znakoviti su bili i prinosni darovi škapular, slika Gospe Karmelske, kruh i vino, koje su na oltar donijele karmelićanke koje djeluju u Slavonskom Brodu.
Na misi je pjevao župni zbor, a nekoliko pjesama otpjevale su karmelićanke, od kojih je posebno dirljiva Himna karmelu i njezine riječi: „Croatio, klikni Bogu hvala, Providnost je Božja Karmel dala Slavonijo, klikni Bogu hvala, otvoreni Karmel grana mlada u njem pedeseta ljubav vlada“.
Zahvalno slavlje karmelićanke su okrunile kraćim prigodnim programom, izričući uz molitvu, poetsku riječ i stih, glas i pjesmu, ritam i pokret svoj „Te Deum“ – zahvalu Bogu za 18 250 dana molitve i služenja u ljubavi u Slavonskom Brodu.
Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava u župnoj crkvi Duha Svetoga od četvrtka 11. do subote 13. srpnja. Svakoga dana slavljena je misa uz prigodni program.
datum 15.7.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Od trenutka kad je Marija anđelu dala svoj pristanak, nije bila pošteđena životnih kušnji. Njezina snaga bila je u tome što je živjela u milosti postojana, bez sjene zla u savjesti.
Trenutno u programu: 02:40 Glazba i meditacije
Sljedeće u programu: 03:30 Čitamo knjigu (R) - o. Roko Prkačin: "o. Petar Perica, mučenik i pjesnik"

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora