Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Nijedna noć nije toliko duga da ćemo zaboraviti radost zore

Nijedna noć nije toliko duga da ćemo zaboraviti radost zore

Kateheza pape Franje na redovitoj općoj audijenciji srijedom na Trgu svetoga Petra.

Nakon što smo upoznali Isusa, ne možemo, a da ne promatramo povijest puni povjerenja i nade – istaknuo je papa Franjo na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra. Nastavljajući niz kateheza o kršćanskoj nadi, Sveti je Otac promišljao o temi „Budno čekanje“, usredotočivši se pritom na odlomak iz 12. poglavlja Evanđelja po Luki, u kojem Isus poziva učenike da uvijek budu budni: „Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca“ (Lk 12,35-36).

Evanđelje nam tako preporuča da budemo poput slugâ koji su budni dok ponovno ne dođe gospodar. Ovaj svijet od nas zahtijeva odgovornost koju mi iz ljubavi želimo u potpunosti preuzeti na se – kazao je Papa – Svako je jutro poput praznog lista koji kršćanin onda ispisuje svojim dobrim djelima. Pritom smo svjesni da smo po Isusovu otkupiteljskom djelu već spašeni, ali još i dalje iščekujemo potpuno očitovanje njegova gospodstva: kada Bog bude u svemu (usp. 1 Kor 15,28).

Ništa nije sigurnije u kršćanskoj vjeri – nastavio je Sveti Otac – od tog susreta s Gospodinom. I kada taj dan dođe, mi kršćani želimo biti poput slugâ koji su probdjeli noć opasanih bokova i upaljenih svjetiljki: potrebno je biti spreman za spasenje koje dolazi, spreman za susret s Gospodinom.

Kršćanin nije stvoren za dosadu, nego za strpljivost – istaknuo je papa Franjo – Također zna da je u jednoličnosti određenih dana skriveno otajstvo milosti. Postoje osobe koje ustrajnošću svoje ljubavi postaju poput izvorâ koji natapaju pustinju. Ništa se ne događa uzalud, a ne postoji situacija u kojoj je ljubav u potpunosti odsutna. Nijedna noć nije toliko duga da ćemo zaboraviti radost zore. I kada čitav svijet govori protiv nade, kršćanin zna da se na kraju dana nalazi ponovni Kristov pojavak i tako se može oduprijeti napasti da svoju ljubav smatra promašenom.

Mislimo o tome da Bog ne može zanijekati samoga sebe, nikad. Bog nikad ne razočarava – istaknuo je papa Franjo, jer je Božji plan spasenja jasno određen projekt. Iz tog razloga kršćanin ne smije promatrati svijet s pesimizmom ili ravnodušnošću kao da bi povijest bila vlak koji je izvan kontrole.

Nakon što smo upoznali Isusa, ne možemo, a da ne promatramo povijest puni povjerenja i nade – rekao je Sveti Otac – Isus je poput kuće u kojoj živimo i s prozora te kuće gledamo na svijet. Iz tog se razloga ne zatvaramo u sebe, niti sjetno žalimo za navodnim zlatnim dobom. Uvijek gledamo prema naprijed, prema budućnosti koja nije samo djelo naših ruku, već prvenstveno stalne skrbi božanske Providnosti. Sve što se čini mutnim, bit će izneseno na svjetlo dana – istaknuo je Papa.

Tko ima nade za svijet, ne zatvara se u samoga sebe, nego pomoću svog nutarnjeg povjerenja donosi nadu u ovaj svijet i može biti mirotvorac, a da pritom ne pazi na vlastitu ugodnost. Ponavljajmo svakodnevno riječi iz posljednje knjige Svetoga pisma: „Dođi, Gospodine Isuse!“, i neka u našim najtežim trenucima čujemo Isusov odgovor: „Da, dolazim ubrzo!“ – rekao je Sveti Otac na kraju kateheze.

Papa Franjo je pred kraj današnje opće audijencije uputio apel na zaštitu stvorenoga. Povodom Međunarodnog dana za borbu protiv prirodnih katastrofa koji se obilježava u petak, 13. listopada, Papa je pozvao ljude da dadu veću važnost zaštiti okoliša i skrbi za prirodu. Potičem, stoga, ustanove kao i one koji imaju javnu i društvenu odgovornost da sve više promiču kulturu kojoj je cilj ljude zaštititi od rizika i prirodnih katastrofa – rekao je Sveti Otac te nastavio – Neka konkretna djela, koja su usmjerena na proučavanje i očuvanje našeg zajedničkog doma, sve više umanjuju opasnosti za najranjivije narode.

Sljedećeg će se petka također obilježiti stogodišnjica posljednjeg Marijinog ukazanja u Fatimi. Usmjeravajući pogled prema Majci Gospodinovoj i Kraljici misija – kazao je Papa – pozivam sve da na poseban način kroz mjesec listopad mole krunicu za mir u svijetu. Neka molitva pokrene i najnepokornije duše kako bi postali ljudi koji su odagnali nasilje iz vlastitog srca, iz svojih riječi i djela, i koji izgrađuju nenasilne zajednice koje se brinu za naš zajednički dom. Ništa nije nemoguće ako se obratimo Bogu u molitvi. Svi možemo biti mirotvorci – zaključio je papa Franjo.


datum 12.10.2017.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Molimo Gospodina da o 20. obljetnici proglašenja blaženim, naš kardinal Alojzija bude proglašen i svetim!
Trenutno u programu: 10:00 Glazba
Sljedeće u programu: 11:00 Sveta misa - župa sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

...SAMO BOG...

Samo Bog može dati vjeru, ali ti možeš dati svoje svjedočanstvo.

Galerija slika

IMG_1522
IMG_1519
IMG_1444
IMG_1430
IMG_1382
IMG_1319
IMG_1318
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora