Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Nuncij Eterović u rodnoj župi zahvalio za 20. obljetnicu biskupstva

Nuncij Eterović u rodnoj župi zahvalio za 20. obljetnicu biskupstva

Svečanu misu zahvalnicu 11.kolovoza u Pučišćima predvodio je nadbiskup Nikola Eterović, papinski nuncij u Berlinu.

 Uz nadbiskupa suslavili su hvarski biskup Petar Palić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, pučiški župnik mr. Pavao Gospodnetić i pristigli svećenici. Na misi je pjevao pučiški zbor Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić, dok su u pripjevnom psalmu sudjelovala djeca i mladi iz župe predvođeni Nikolinom Jakovčević.„Svaka sveta misa najveća je zahvala Gospodinu na svim dobrima koja smo od njega primili. Tako i ja, draga braćo i sestre, dragi moji Pučišćani, želim zahvaliti Gospodinu zajedno s vama na 20. obljetnici biskupske službe”, rekao je nadbiskup, pozdravljajući vjerničko mnoštvo koje se okupilo na slavlje. Uvodeći u homiliju istaknuo je da želi misom zahvalnicom želi zahvaliti Bogu za sve darove koje je primio u tijeku 20 godina biskupske službe. „Ne zahvaljujem samo u svoje osobno ime, nego i u vaše, jer vi ste dio svetoga Božjega naroda, vi ste zajednica iz koje sam potekao i s kojom sam stalno u kontaktu, iako sam već 40-tak godina po svijetu. Povezuje nas i molitva, kako naša zajednička, tako i ona s našima koji su nam prethodili, koji su umrli te se u vjeri nadamo da s Neba mole zajedno s nama”, rekao je nadbiskup Eterović, najavivši da će misu zahvalnicu slaviti za sve vjernike, žive i preminule, a posebno za one koji su sudjelovali u radosti njegova biskupskoga ređenja. „Danas ne slavim samo ja 20 godina moga biskupskoga služenja; u taj ste događaj uključeni i svi vi. Kao što je svećenik uzet iz naroda i poslan narodu, tako ni biskup ne može djelovati sam bez povezanosti s narodom. Ovdje su moji korijeni, ovdje je dio naroda s kojim sam povezan u vjeri, nadi i ljubavi”, istaknuo je, uz ostalo, nadbiskup, pozvavši vjernike na zahvalnost Gospodinu na daru vjere. Ohrabrio je okupljene vjernike da se ne boje ni u današnjemu složenom svijetu i različitim teškim situacijama djelovati Bogu na slavu i služiti.

Osvrnuvši se na godine biskupstva, posebno je izdvojio važnije naglaske iz biskupskoga služenja. Istaknuo je tako svoje djelovanje u Ukrajini na službi apostolskoga nuncija. „Bilo je to vrijeme izgradnje i obnove nakon velikog razaranja, duhovnog i materijalnog, za vrijeme duge komunističke vladavine u Sovjetskom Savezu”, prisjetio se nadbiskup, naglasivši da u Ukrajini postoje katolici latinske i istočne tradicije. „Ukrajinska grkokatolička Crkva bila je ukinuta, a sva njezina imanja i dobra bila su administrativnim mjerama predana Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. Nakon slobode i grkokatolici su zadobili pravo javnosti te su počeli obnavljati ustanove i crkve”, pojasnio je nadbiskup Eterović.

Posebno se osvrnuo na apostolsko putovanje pape Ivana Pavla II. u Ukrajinu, ustvrdivši da je ono bilo složeno, i vjerski i politički. „Ruska pravoslavna Crkva bila je protiv toga posjeta pape Ukrajini jer je zastupala pravo na teritorij Ukrajine”, pojasnio je nadbiskup, prisjetivši se kako je tada ukrajinski predsjednik osobno razgovarao s ruskim i kako ga je obavještavao o tijeku priprema za taj papin pohod te je na taj način, kako je rekao, politička dimenzija bila neutralizirana. „Bio je to jedan od velikih događaja u povijesti ukrajinskoga naroda, slavenskoga naroda koji nam je vrlo blizak i po kulturi i povijesnim poteškoćama”, primijetio je nadbiskup.

 

Govoreći o drugom razdoblju biskupske službe, naglasio je svoje djelovanje kao tajnika Sinode biskupa u Rimu. „Imao sam čast i milost služiti izbliza trojici papa, Ivanu Pavlu II. koji me je imenovao na tu službu, zatim Benediktu XVI. i šest mjeseci papi Franji. Biskupska sinoda važno je tijelo u Katoličkoj Crkvi na kojoj se predstavnici mjesnih Crkava okupljaju kako bi razmatrali o važnim pitanjima Crkve u suvremenom svijetu i dali smjernice, pa i savjete, papi u upravljanju Crkvom”, istaknuo je, između ostaloga, mons. Eterović, podsjetivši da je za njegove službe održano pet biskupskih sinoda. Na kraju se ukratko osvrnuo i na službu apostolskog nuncija u Njemačkoj gdje se nalazi od 2013. godine. Pojasnio je da su prema vjeroispovijesti u Njemačkoj katolici većina s 23 milijuna, dok protestanata ima oko 22 milijuna. Ustvrdio je da je Katolička Crkva u Njemačkoj vrlo dobro socijalno angažirana te u različitim ustanovama Katoličke Crkve djeluje više od 700.000 radnika.


www.ika.hr

 

 


datum 12.8.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 03:30 Duhovno pomoći čovjeku (R) – emisija djelatnika i suradnika centra za duhovnu pomoć - tema: Očekujem dobro - Lana Poljak Branisavljević i Kristina Jurković
Sljedeće u programu: 04:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora