Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Papa Franjo:

Papa Franjo: "Borite se protiv korijenâ nepravde"

Papa Franjo je zaključio svoj petodnevni posjet Kolumbiji svečanom svetom misom u gradu Cartageni, na kojoj je sudjelovalo oko pola milijuna vjernika.

Papa Franjo je zaključio svoj petodnevni posjet Kolumbiji svečanom svetom misom u gradu Cartageni, na kojoj je sudjelovalo oko pola milijuna vjernika, te je tom prilikom uputio poziv na podupiranje ljudskog dostojanstva i na rad za pravedno društvo u kojem će nejednakost i ugnjetavanje uzmaći pred nadom i bratstvom. U svojoj se propovijedi Sveti Otac osvrnuo na brojne probleme koje je istaknuo za vrijeme svog pohoda toj južnoameričkoj zemlji koja nastoji iza sebe ostaviti pet desetljećâ krvavih sukobâ i krenuti putom mira.

Kolumbija je zemlja koja je nažalost poznata po proizvodnji kokaina i po narko-kartelima te je papa Franjo u toj prigodi osudio trgovce drogom, nazivajući ih beskrupuloznim trgovcima smrti koji prekidaju tolike nade i uništavaju brojne obitelji. Ne može se igrati životima naše braće ili manipulirati njihovim dostojanstvom – istaknuo je Papa.

Sveti je Otac osim toga pozvao Kolumbijce da nastave sanjati i raditi na projektu koji će uključivati sve ljude, te se u svojoj propovijedi dotaknuo temâ o kojima je govorio prošlih dana, poput potrebe da se oprosti onima koji su nam učinili zlo. Riječ je o temeljnom pojmu u procesu iscjeljenja i pomirenja. Papa Franjo je ujedno istaknuo i potrebu promjene u kulturi, odnosno da na kulturu smrti i nasilja odgovorimo kulturom života i susreta.

Papa je ponovno podsjetio kolumbijske vođe kako je istinski mir moguć jedino ako se riješe uzroci socijalne nepravde, nejednakosti i ugnjetavanja. Ako Kolumbija želi čvrsti i trajni mir, hitno mora poduzeti korak u tom smjeru, naime, prema općem dobru, jednakosti, pravdi, poštovanju ljudske naravi i njezinih potrebâ – kazao je papa Franjo.

Nije se ustručavao imenovati i osuditi, jedno po jedno, zla koja potkopavaju kulturu susreta, uključujući zloporabu droge, pustošenje prirodnih resursa, zagađivanje, iskorištavanje radnikâ, nezakonito trgovanje novcem i financijsko špekuliranje koje milijune muškaraca i žena izlaže siromaštvu; a spomenuo je i prostituciju, trgovinu ljudima, te tragediju migranata koje se iskorištava i kojima se manipulira.

Sveti je Otac zaključio propovijed porukom kršćanske nade, pozivajući sve Kolumbijce da zajedno podignu svoj pogled prema nebu jer Gospodin može razvezati ono što se nama čini nemoguće, a obećao je biti s nama do kraja svijeta, te će dovesti do ostvarenja sva naša nastojanja.

Nakon svete mise Papa je uputio posljednji pozdrav kolumbijskom narodu prije povratka u Rim. Svima onima koji su organizirali i pripremali njegov posjet zahvalio je za njihov teški rad i žrtvu, a na poseban je način zahvalio kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuelu Santosu Calderónu i građanskim vlastima.

Ovo su bili intenzivni i predivni dani. Imao sam priliku susresti se s mnogim ljudima i doživjeti toliko stvari koje su me duboko dirnule – kazao je Sveti Otac te je pozvao Kolumbijce da ne budu zadovoljni time što su „učinili prvi korak“, nego da radije svakog dana iznova otpočnu putovanje, susrećući se s drugima te potičući sklad i bratstvo. Ne možemo samo mirno stajati – istaknuo je Papa.

Papa Franjo je zaključio svoj pozdrav sljedećim riječima: Kolumbijo, tvoja te braća i sestre trebaju. Idi im u susret. Donesi im zagrljaj mira koji je slobodan od svakog nasilja. Budite „robovi mira zauvijek“!


datum 12.9.2017.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Trenutno u programu: 00:05 Glazba
Sljedeće u programu: 00:30 Proničeš me svega i poznaješ (R) - gost: Marino Restrepo - Snježana Brkić

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Sveti Antune, moli za nas!

Ti mužu vrli, uzorni, mi radosno ti pjevamo...

Galerija slika

IMG_1522
IMG_1519
IMG_1444
IMG_1430
IMG_1382
IMG_1319
IMG_1318
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora