Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Pjevači Betlehemske zvijezde u središtu Zagreba

Pjevači Betlehemske zvijezde u središtu Zagreba

U organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u RH mali misionari pohodit će zagrebački Kaptol i Novu Ves.

I ove će godine u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj mali misionari – Pjevači Betlehemske zvijezde iz dviju zagrebačkih župa (Gračani i Sveti Duh) pohoditi zagrebački Kaptol i Novu Ves.
Dan uoči svetkovine Bogojavljenja, kada se obilježava i Dan Papinskog misijskog djela Svetog djetinjstva, maleni pjevači Betlehemske zvijezde posjetit će 5. siječnja crkvene ustanove, knjižare katoličkih izdavača, samostane, svećenike i sve koji ih žele primiti.
Najprije odlaze na Nadbiskupski duhovni stol, gdje ih dočekuje jedan od pomoćnih biskupa te djelatnici svećenici i laici. Već trinaestu godinu zaredom, djeca odjevena u kraljeve i pastire pjevaju božićne pjesme i nose Betlehemsku zvijezdu ulicama koje se nalaze u samom središtu Zagreba, naviještajući božićnu Blagovijest. Darovi koje mali misionari prikupljaju darovat će se središnjem fondu Papinskog Djela svetog Djetinjstva, te će se preko različitih projekata rasporediti najpotrebnijoj djeci u misijskim zemljama.
Pohod Pjevača Betlehemske zvijezde ima ishodište u nekadašnjoj tradiciji dječjeg čestitanja u božićno vrijeme. U Hrvatskom zagorju zvali su se zvezdari, u Podravini betlehemari, u Dalmaciji, Istri i drugim primorskim krajevima koledari ili negdje drugdje čestitari. Djeca su obilazila susjede i rođake te su bila skromno darivana voćem, kolačima i kojim novčićem. U susjednoj Austriji i nekim drugim europskim zemljama postojao je sličan običaj. Koruški Slovenac Janez Rovan, svećenik salezijanac iz Klagenfurta, pokrenuo je među djecom 1954. akciju Pjevača Betlehemske zvijezde (Sternsingern) i predložio im da pođu u manjim skupinama čestitati Božić, ali da ne skupljaju novčane priloge za svoje potrebe, nego za svoje siromašne vršnjake u misijskim zemljama. Akcija se proširila po cijeloj Austriji i danas se tamo svake godine u akciju uključuje oko 100.000 djece u skupinama od 3 do 5 djece koji kao kraljevi, anđeli i pastiri u pratnji odrasle osobe obilaze domove i ustanove pozivajući na solidarnost sa siromašnom djecom u svijetu.
Papinsko misijsko Djelo svetog Djetinjstva podupire na tisuće projekata solidarnosti pod geslom „Djeca pomažu djeci", poučavajući djecu tijekom odrastanja i na taj način razvijanju duha otvorenosti prema svijetu i pridavanje pozornosti teškoćama njihovih vršnjaka koji žive na drugim kontinentima. Tim projektima financiraju se različiti programi prehrane gladne djece, školovanja i obrazovanja, zbrinjavanja bolesne djece, prihvaćanja djece bez roditelja i beskućnika. Papinska misijska djela u Hrvatskoj na taj način žele našu djecu uključiti i povezati s malim misionarima diljem Europe i svijeta. Izvodeći svoj kratki program, maleni misionari i odrasle pozivaju na molitveno i materijalno zajedništvo i solidarnost sa siromašnom djecom iz misijskih krajeva Afrike, Latinske Amerike, Azije i Oceanije, kako bi se toj djeci omogućilo školovanje, prehrana, liječenje i sretnije odrastanje.

datum 3.1.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Moje srce neka kuca dok kuca...! (o. Ante Gabrić)
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 14:55 Molitva Benedikta XVI za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Sveti Luka, evanđelist

Sveti Luka je bio pisac trećeg Evanđelja i Djela apostolskih, vjerni pratitelj svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora