Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Proslava Stepinčeva i 20. obljetnice župe na Trnjanskoj Savici

Proslava Stepinčeva i 20. obljetnice župe na Trnjanskoj Savici

Misnim slavljem u predvorju OŠ Jure Kaštelana koje je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, proslavljena je župna svetkovina bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici.

Uz biskupa Gorskog suslavili su mons. Josip Golubić, dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata, vlč. Ivan Filipčić, župnik Župe Krista Kralja, vlč. Dragutin Cerovečki, prvi upravitelj župe bl. Alojzija Stepinca, svećenici stasali u ovoj župi: vlč. Tomislav Petranović i vlč. Alen Lulić  te đakon Marko Dominić

Odlomak iz Knjige mudrosti te Druga Pavlova poslanica Korinćanima bile su poticaj mons. Gorskom da nadahnuto govori  o ljubavi i umiranju, o umiranju u ljubavi koje donosi plod. 
U umiranju se događa preobrazba iz umiranja u život, iz prolaznosti u vječnost. U tom pšeničnom zrnu prepoznajemo sebe. Naš život ima smisla samo ako se potroši za druge. To polaganje života za druge može biti na različite načine, npr. u obitelji da se dijete održi na životu i odgoji u zrelu, odgovornu osobu.

Alojzije Stepinac slijedio je u svemu svojega Učitelja. Svoj je život položio ne brinući se za sebe, nego za druge. Posebno u ratu kad je spašavao druge. Ni tada ni kasnije nije se dao ni zastrašiti, ni potkupiti, nego je ostao vjeran Kristu. Skrbio se za druge. Znamo da je on pokrenuo zagrebački Caritas pred Drugi svjetski rat, a taj Caritas djeluje i danas i skrbi se za mnoge koji su iz raznih razloga ostali na cesti, nezbrinuti. U svojim propovijedima Stepinac se zauzimao za obitelj utemeljenu na kršćanskim načelima. Njegov glas trajno odzvanja zato što se nije pouzdavao u ljude, nego u Boga, što je vidljivo i u njegovu biskupskom geslu: U tebe se, Gospodine, uzdam.

Kad je Papa Benedikt XVI. pohodio Hrvatsku, rekao je da se u katedrali došao pomoliti na grobu Alojzija Stepinca, sveta čovjeka, i da je došao moliti za hrvatske obitelji te za sve nevine žrtve rata. Toliko je godina prošlo od rata i od nevine osude Alojzija Stepinca, a u nekim glavama još traje rat. Postoji li u njima možda strah od nekih novih spoznaja o tom vremenu? Na pitanja o ljudskim pravima pozivaju se najviše oni koji ih najviše krše. Alojzije Stepinac je pravednik i danas trn u oku onima koji se boje otkriti istinu. Upozorio je na nedužne žrtve svih totalitarnih režima, svih – izama (komunizma, nacizma, fašizma). Smatrao je da temelj domovine čine zdrave obitelji i da se domovina ljubi kolijevkom. Iz jedne takve potekao je i Alojzije Stepinac.

Iste opasnosti koje su obiteljima prijetile četrdesetih godina, prijete i sada. Na njih je upozorio papa Franjo. Jedna od tih opasnosti je relativizam kao osobni i društveni stav po kojemu nema apsolutne istine, nemoguća je definicija apsolutnoga dobra i apsolutnoga zla, sve je relativno i primjenjuje se  prema vlastitim interesima, a onda i dopušteno. Druga opasnost je individualizam. Prava pojedinaca izdignula su se iznad svih drugih prava i pretvaraju pojedinca u središnju osobu. Tu ljubavi ne može biti jer je ljubav usmjerena prema drugoj osobi.

Često smo nezadovoljni, želimo promjene u svijetu. Ali jedini svijet koji možemo promijeniti to smo mi sami, uložiti sebe, svoj život, biti drugi, raditi za druge, umrijeti da bi se živjelo, davati da bi se imalo, ustupiti da bi se sačuvalo. To je logika evanđelja koja donosi plodove dobra već ovdje na zemlji.

Župa se za ovu svetkovinu pripremala pokorničkim bogoslužjem, hodočašćem u katedralu na Stepinčev grob, bdjenjem i trodnevnicom u kojoj su svete mise predvodili svećenici Dragutin Cerovečki, prvi upravitelj Župe, te Ivica Zlodi i Ivan Filipčić, župnici iz susjednih župa. Ovoj svetoj misi prethodio je sažet prikaz 20 godina rada župe što su ga iznijeli izvorni svjedoci razvoja i rada župe od njezina osnutka – župljani Marija Znika, Ivan Katić, Ivica Katić - i prigodni slikokaz Ivane Bosnić. Slavlje se nastavilo druženjem pred školom.
    
datum 4.10.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Neka nas Mala Terezija nauči kako se u malenosti pred Bogom i ljudima postaje velik!
Trenutno u programu: 01:15 Glazba
Sljedeće u programu: 02:15 Krunica - žalosna otajstva

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora