Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Proslava svetkovine Gospe Karmelske

Proslava svetkovine Gospe Karmelske

Svečanim euharistijskim slavljem u 16. srpnja je u Karmelu u Mariji Bistrici proslavljena je najveća svetkovina Karmelskog reda.

Misno slavlje pred prepunom samostanskom crkvom predvodio je vlč. Ivan Grbešić, upravitelj župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, a suslavili su vlč. Dragutin Gereci, vlč. Filip Lucić, vlč. Josip Čulig te vlč. Antun Motočić, redoviti misnik bistričkog Karmela. Euharistijskom slavlju prethodila je pjesma i tradicionalna molitva krunice koju su predmolile sestre karmelićanke.

U propovijedi vlč. Ivan Grbešić prikazao je kako sva misna čitanja toga dana osvjetljuju lik i značenje Gospe Karmelske. Već u prvom čitanju, istaknuo je, veličanstveno je predoznačen taj blagdan. Iliju je sve boljelo, a ponajviše srce jer je narod ostavio Boga, jer je Ahab bezbožan vladar… Ilija tada ustrajno moli nakon čega se iz mora diže oblak koji označava Mariju. Ona je oblak koji u dane Ilijine suše ali i u dane naših suša obećava kišu milosti. Na isti način Gospa Karmelska i danas dijeli obilje svojih milosti onima koji je zazivaju.

Podsjetivši da Karmel zapravo označava vrt, plodno i životno područje nasuprot pustinji koju se toliko često može vidjeti u Svetoj zemlji, vlč. Grbešić je napomenuo da Židovi u Izraelu i danas rade na širenju plodne zemlje, pretvaraju pustinju u podnu zemlju. Upravo su na to i pozvane sestre karmelićanke. „To je vaša misija u svijetu, pretvarati pustinju svijeta u zemlju plodnu za Božju milost.“ Jednako kao što su pobožni ljudi Ilijinog vremena vapili Bogu za dolazak Spasitelja, tako smo i mi pozvani činiti danas da bi se širilo kraljevstvo Božje. Jer molitva je ona koja čini da se širi vrt, da se širi Karmel. Pozvavši sve prisutne da mole za spasenje duša, vlč. Grbešić je naglasio: „Isus neće drugi puta doći dok se nebo ne ispuni dušama… Želim vam da vam molitva bude poput Ilijine. Molitva koja će promijeniti klimu u srcima i u narodu.“ Obrativši se pritom sestrama karmelićankama primijetio je da Karmel po takvoj molitvi postaje i pozvan je biti Ministarstvo obrane Crkve, obrane Kraljevstva Božjega.

Mnogi su se od prisutnih vjernika odlučili staviti pod osobitu Gospinu zaštitu oblačenjem u škapular. Prisutni svećenici i nekoliko časnih sestara ostali su u poslijepodnevnom radosnom druženju sa sestrama karmelićankama u prostorijama samostana.

Svečana misa na Gospu Karmelsku okrunila je trodnevnu pripravu koja je započela na svetkovinu Majke Božje Bistričke mladom misom o. Krešimir Bahmeca, OCD. Drugi dan trodnevnice nastavio je također mladomisnik i njegov subrat u Karmelu o. Nikola Grizelj, dok je trodnevnicu uz misu i propovijed završio bistrički župnik i rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević.


datum 17.7.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Od trenutka kad je Marija anđelu dala svoj pristanak, nije bila pošteđena životnih kušnji. Njezina snaga bila je u tome što je živjela u milosti postojana, bez sjene zla u savjesti.
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 14:55 Molitva Benedikta XVI za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora