Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Prva Dužijanca u Zagrebu

Prva Dužijanca u Zagrebu

Mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca", uputio je pismo u povodu održavanja prve Dužijance u Zagrebu.

 
Mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca", uputio je pismo u povodu održavanja prve Dužijance u Zagrebu. „Uz odobrenje i pokroviteljstvo Ministarstva kulture R. Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske s radošću ćemo u hrvatskoj metropoli, glavnom gradu R. Hrvatske i svih Hrvata prvi put predstaviti 'Dužijancu' - jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u R. Srbiji. Dužijanca okuplja oko sebe najveći broj Hrvata koji se angažiraju i organiziranju i izvedbi različitih sadržaja i različitih manifestacija tijekom godine. Ujedno Dužijanca okuplja i najbrojniju publiku koja ima prilike upoznati ljepotu i bogatstvo običaja bunjevačkih Hrvata kao i bogatu tradiciju i bogatu riznicu našega naroda u R. Srbiji. 
Ponosni smo, radosni i zahvalni što ćemo građanima Zagreba, R. Hrvatske i turistima koji se zateknu u Zagrebu moći pokazati to naše neprocjenjivo blago. Idemo u Zagreb sa željom da zahvalimo svima u R. Hrvatskoj koji su nas nekoć i koji nas sada podupiru i pomažu, ali idemo i sa željom da tražimo podršku za sve ono što radimo, jer Dužijanca sada doista, mislim da smijem tako reći, čuva naš vjernički i nacionalni identitet i pomaže opstanku i napretku našeg naroda u R. Srbiji. No, bez svestrane podrške matične nam Domovine Hrvatske jednostavno ne možemo – ni danas, ni sutra! Radosni smo također što ćemo moći u Zagrebu posvjedočiti svoju vjeru i pripadnost hrvatskom narodu i što ćemo moći posvjedočiti na koji način mi zahvaljujemo Bogu za žetvu i kruh svagdašnji i kako mi dajemo pohvalu čovjeku i njegovu radu.
 
Pozivamo sve bunjevačke Hrvate koji sada žive u Zagrebu i okolici da dođu u subotu i nedjelju na manifestaciju „Dužijanca u Zagrebu", da s nama slave i s nama se raduju", istaknuo je mons. Anišić u prigodnom pozivu.
 

Manifestacija „Dužijanca u Zagrebu" održava se od 17. do 19. kolovoza u Zagrebu. 
U petak 17. kolovoza u kino-dvorani Muzeja suvremene umjetnosti s početkom u 20 sati bit će prikazan film Dužijanca.
 
U subotu u 12 sati u Etnografskom muzeju bit će otvorenje izložbe „Bunjevačko veliko ruvo". Na Trgu bana Josipa Jelačića u 20 sati počet će tamburaška i folklorna večer. 
 
U zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 19. kolovoza u 10 sati zahvalno euharistijsko slavlje uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u zajedništvu sa subotičkim biskupom Ivanom Penzešom, te ostalim svećenicima. U prvostolnici će biti veliki broj vjernika u narodnim nošnjama, koji će za tu prigodu hodočastiti u Zagreb iz cijele Vojvodine. 
 
U 11.30 sati od katedrale do Trga bana Jelačića bit će svečani mimohod svih sudionika manifestacije. Od 12 do 13 sati na glavnom zagrebačkom trgu bit će predaja kruha i kulturno-umjetnički program. 
 
Dužijanca je svetkovina završetka žetve koja se među bunjevačkim Hrvatima u Subotici organizirano slavi više od 100 godina. U proteklom stoljeću doživjela je svojevrsni razvoj i postala je manifestacija koja čuva i njeguje identitet bačkih Hrvata. U povijesti Dužijance, osim 1911. godine, kada je prvi puta proslavljena slavljem u Crkvi, zapisane su još dvije kao osobito značajne. Naime, proslava Dužijance je osim u Crkvi, 1968. godine organizirana i u obliku folklorno-turističke manifestacije, kao skup priredbi vezanih za žetvene svečanosti na razini grada Subotice, a 1993. godine Dužijanca je zaprimila posve novi oblik i jedinstven sadržaj. Te godine spojene su tzv. „Gradska" (1968.) i tzv. „Crkvena" (1911.) Dužijanca. Iz tog razloga ove godine, kada se obilježava 25. obljetnica zajedničkog načina proslave, kojim se izriče vjera i kultura u zahvali Bogu za dar kruha, kao jedinstveni oblik inkulturacije vjere među bunjevačkim Hrvatima, želja je organizatora proslaviti Dužijancu u zagrebačkoj prvostolnici i gradu Zagrebu. 
 
Na proslavi će biti predstavnici državnih vlasti kao i predstavnici hrvatskih institucija i udruga iz Republike Srbije. Euharistijsko slavlje će prenositi HRT u sklopu svoga redovitog nedjeljnog termina za prijenos. 
 
 

datum 17.8.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Tko s Bogom prijateljuje i sam postaje svet, plemenit i mirom ispunjen.
Trenutno u programu: 17:45 Glazba
Sljedeće u programu: 18:15 Molitva - Večernja

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora