Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
 Relikvije bl. Alojzija Stepinca u crkvi sv. Frane u Splitu

Relikvije bl. Alojzija Stepinca u crkvi sv. Frane u Splitu

od 7.veljače do 10. veljače borave relikvije

Program prvog dana molitvene trodnevnice započeo je u četvrtak 7. veljače pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji s nakanom za Crkvu i duhovna zvanja. Potom je uslijedio svečani unos relikvija u crkvu, misno slavlje te euharistijsko klanjanje pod geslom „S Blaženikom na koljenima“. Relikvije je u prepunu crkvu vjernika unio župni vikar župe sv. Stjepana pod borovima fra Josip Ivanović. Tom prigodom je kazao kako je čašćenje relikvija dio predaje Crkve, koju je uvijek pratila osjećajnost, pobožnost i molitva za zagovor i milost. Citirajući nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, rekao je: „I ovaj susret i molitva u nazočnosti relikvija bl. Alojzija vođeni su evanđeoskim svjetlom, a to znači da ih vidimo u povezanosti s vjerom u uskrsnuće tijela“, kazao je fra Josip.Kazao je kako nam naša upućenost na svetost života blaženika pomaže da Bogu zahvalimo za život, da život cijenimo od prvoga trenutka, od samoga začeća do zadnjega daha na zemlji koji čovjeka povezuje s vječnošću. „Susretom s relikvijama odajemo počast svim ljudskim životima, misleći na one i u našoj Domovini, koje njihovi najbliži još uvijek traže. Svi su otkupljeni u Kristu i zato smo pred zemaljskim nepoznanicama puni nade u uskrsnuće tijela“.Uz molitvu litanija bl. Alojzija Stepinca relikvije su prenijete do oltara na kojem je započelo misno slavlje koje je predslavio župnik fra Josip Ivanović. U homiliji je naglasio kako su iščekivanje, radost, molitva i ponos samo neke od riječi kojima bismo mogli opisati stanje našega duha koji je u svojoj svakodnevici iznenađen nečim nesvakidašnjim, drugačijim, novim. Blizina svetaca približava nam nebo više nego što mi sami možemo zamisliti. Blizina našega Blaženika u njegovim skromnim i krhkim zemaljskim ostatcima pomažu nam dotaknuti vječnost, iskusiti samo nebo.Na svom pastirskom, biskupskom putu prepoznavao je zlo, nečiste duhove i na njih riječju i djelom reagirao, promicao istinu i otkrivao lažna zavođenja tog vremena. Mrzio je nepravdu i borio se za pravdu. Njegovo pouzdanje svakodnevno je izricano i življeno biskupskim geslom „In te, Domine, speravi!“ – „U tebe se, Gospodine, uzdam!“ Naglasio je da se njegova veličina odlikuje jer je nadahnut Duhom, znao prepoznati i upozoriti ne jednom, ne dvaput, nego stotinu puta na zlo koje se uvlačilo u društvo i koje ga je kvarilo. Zbog toga je postao neprijatelj broj jedan onoga sistema.
„Dragi vjernici, draga Crkvo Božja, upoznajmo našega blaženika! U baštinu nam je ostavljeno neiscrpno blago Božje riječi koju je tako srčano, ne bojeći se nikoga, lomio i naviještao naš dragi Alojzije Stepinac. Prepoznajmo njegovu veličinu ne samo unutar naše Domovine, nego svjetskih razmjera. Ne dopustimo zavesti se lažima nečistih duhova koji i danas haraju, nego priljubimo Istinu koja oslobađa, jer za tu Istinu vrijedi biti mučen, vrijedi biti ponižen, vrijedi biti ubijen… jer vjernost Gospodnja naša je jakost“, završio je propovijed fra Josip.
Poslije misnoga slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje.
U petak 8. veljače bit će prilika za ispovijed, osobnu pobožnost, te molitva Srednjega časa. U popodnevima satima je pobožnost Križnog puta sa Stepincem, potom pobožnost bl. Alojziju Stepincu, zatim misa nakon koje će biti prikazan dokumentarni film „Alojzije Stepinac – svjedok istine“.
U subotu 9. veljače bit će prilika za ispovijed, osobnu pobožnost, te molitva Srednjega časa. Pred večernje misno slavlje je pobožnost BDM s nakanom za Domovinu, te pobožnost bl. Alojziju Stepincu, zatim misa, poslije kojega je molitveno bdijenje „Stepinac s mladima“.
Na spomendan bl. Alojzija Stepinca u nedjelju 10. veljače mise i štovanje relikvija su tijekom cijeloga dana. U večernjim satima pobožnost BDM s nakanom za obitelji, te pobožnost bl. Alojziju Stepincu. Svečanu svetu misu u 19 sati predvodi fra Josip Blažević provincijal hrvatske provincije sv. Jeronima.

IKA

datum 8.2.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Neka nas Mala Terezija nauči kako se u malenosti pred Bogom i ljudima postaje velik!
Trenutno u programu: 23:25 Glazba
Sljedeće u programu: 23:30 "Riječ o Riječi" (R) - duhovni poticaji za svaki dan

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora