Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Sablazan ranjava srca i uništava nadu

Sablazan ranjava srca i uništava nadu

Homilija pape Franje za vrijeme mise slavljene u Domu svete Marte

Sablazni ranjavaju srca te ubijaju nade i snove – o tome je govorio papa Franjo za vrijeme mise slavljene u Domu svete Marte. Nije moguće da ne dođu sablazni – ponovio je Sveti Otac Isusove riječi iz današnjeg evanđelja – no jao onome po kom dolaze (usp. Lk 17,1-6). Zbog toga je Gospodin upozorio svoje učenike: „Pazite jedan na drugoga!“

Čuvajte se da ne sablažnjavate. Sablazan je ružna jer nanosi bol, ranjava Božji narod i slabost Božjega naroda, i toliko se često te rane nose kroz čitav život. I ne samo da boli, nego sablazan može i ubiti: ubija nade, snove, obitelji, tolika srcâ – istaknuo je papa Franjo.

„Pazite jedan na drugoga“ je upozorenje upućeno svima – nastavio je Sveti Otac – a posebno vrijedi za one koji se nazivaju kršćanima, no u stvarnosti žive kao pogani. U tome se sastoji sablazan Božjega naroda. Koliko samo kršćanâ svojim primjerom udaljava ljude, svojom nedosljednošću. Nedosljednost kršćanâ jedno je od najboljih oružja koje đavao koristi kako bi oslabio Božji narod i udaljio ga od Gospodina. Govoriti jedno, a činiti drugo – rekao je Papa.

Ta „nedosljednost“ koja predstavlja sablazan, od nas traži da se danas pitamo: kakva je moja dosljednost života, dosljednost u skladu s Evanđeljem, s Gospodinom? – potaknuo je Sveti Otac prisutne te je potom ponudio dva primjera: jedan kršćanskih poduzetnika koji izbjegavaju porez i iskorištavaju svoje zaposlenike kako bi se obogatili, a drugi je pak onaj Crkvenih pastira koji se ne skrbe o povjerenom im stadu.

Isus nam govori da ne možemo služiti dvojici gospodara, Bogu i novcu – istaknuo je papa Franjo – a kada je pastir navezan na novac, onda sablažnjava. Ljudi se sablažnjavaju jer je pastir navezan na novac. Svaki bi se pastir trebao priupitati: kakav je moj odnos prema novcu? Ili pak pastir koji traži kako uznapredovati, taština ga navodi da se uspinje, umjesto da bude blag i ponizan, jer Božji narod daje prednost blagosti i poniznosti. Ili pastir koji se osjeća gospodarom i zapovijeda svima, ponosan, umjesto da bude sluga Božjega naroda.

Danas je dobar dan – zaključio je Sveti Otac – da učinimo ispit savjesti pitajući se: sablažnjavam li ili ne? A ako da, na koji način? I tako možemo odgovoriti Gospodinu i približiti mu se malo više.


datum 14.11.2017.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Evo Djevica će začeti i roditi Sina i nadjenut će mu ime Emanuel – s nama Bog!
Trenutno u programu: 03:30 Čitamo knjigu (R) - Tihon Ševkunov: Nesveti sveti i druge priče
Sljedeće u programu: 04:00 Glazba i meditacije

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hoću li i ja u raj?

Hoću li i ja u raj? Htio bih, a’ sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj,a ja na niskom stojim.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora