Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Svetkovina Sv. Marije Bogorodice u zagr. katedrali

Svetkovina Sv. Marije Bogorodice u zagr. katedrali

Središnje euharistijsko slavlje u zagr. prvostolnici predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Na svetkovinu svete Marije Bogorodice, u ponedjeljak 1. siječnja, središnje euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup je podsjetio kako kršćani, Crkva u Rimu još od 7. stoljeća novu godinu stavlja pod zaštitu Blažene Djevice Marije, slaveći na taj dan njezino božansko majčinstvo i upućuje na temeljni smisao Božića „koji vidimo u tome da je svaki dan našega života dragocjeni dar Božje ljubavi i kao takvoga smo ga pozvani živjeti s pouzdanjem, vedrinom, uzajamnim darivanjem blagosti i mira".
U homiliji je rekao da je ovaj dan, koji nosi ime čitave godine, „i nama kršćanima poticaj da svaki dan prihvatimo i usvojimo u ljepoti novoga". O novoj godini se izriču i pišu predviđanja, pa čak i ona koja se nazivaju proročanstvima, a Crkva ponavlja da zna kakva će biti i ova godina, bez obzira kako ju brojili: bit će uspješna, bogata, dobra onoliko koliko će čovjek (htjeti) biti po Božju, rekao je biskup te dodao: I ova će godina imati svoja oduševljenja, padove, razočaranja, tjeskobe i pitanja, a ljudska sreća može biti i tamo gdje se čini da nema izlaza i da nema nade. Sve ovisi o tome kako shvaćamo, odnosno bolje: prihvaćamo li Božji dolazak k nama; prihvaćamo li Božić.
Božić nas iznenađuje utjelovljenjem Boga koji svetošću ispunja svaki djelić života. Ne postoji više odvojenost sakralnoga i nesakralnoga. Postoji jedno sveto mjesto i vrijeme – naši životi, oni koje Bog izabire za svoje boravište, istaknuo je biskup Šaško.
Osvrćući se na pročitani ulomak koji donosi evanđelist Luka, istaknuo je kako Marija uči od onoga što je vidjela, proživjela i to čuva u svome srcu. Marija je kršćanski putokaz prihvaćanja vremena, rekao je biskup Šaško te nastavio: Započinjući novu godinu, znamo da će biti ljudska, a to znači veoma slična prethodnima, ali za nas vjernike i božanska, jer je Bog prisutan u njoj te zbog toga prepuna ljepote. Liturgija nas poziva da budemo poput Marije, da primjećujemo Boga u svome životu. Svjesni smo koliko nam je potrebno središte, stožer, os življenja. A nama je ta dragocjenost, neizostavnost darovana u vjeri, i onda kada osjećamo da je slaba i neznatna…
Protumačio je riječi blagoslova, koji na svetkovinu Marije Bogorodice donosi Knjiga brojeva. U blagoslovu koji je veoma raširen, biblijski, topao, moli se: „Neka te Gospodin licem svojim obasja, neka ti bude milostiv". Obasjanost licem je semitski izraz koji označuje smiješak osobe. Kada se smijemo, naše lice sjaji. Upravo nam to želim, draga braćo i sestre: štogod se dogodilo u budućim mjesecima: da u svome životu, u događajima koji će vam izgledati nepodnošljivima i teškima, primijetimo Božje lice koje nas obasjava smiješkom, poručio je biskup Šaško.
Potaknuo je okupljene da se ovaj dan svi zajedno, ako to nisu učinili, zagledaju u Boga „koji je u nas zagledan". Ne očekujmo da će Bog razriješiti sve naše dvojbe i pitanja u vremenima i rokovima koje mi postavljamo ili da će pojednostaviti život. Život ostaje otajstvom koje se prihvaća i poštuje. To je njegova ljepota. No, ako Bog ostaje nasmiješen nad mojim životom uvijek, očito da – kada sam tužan i nemiran – postoji nešto što ne vidim, zanemarujem, nešto zbog čega se trebam pouzdati i povjeriti Bogu, rekao je biskup te zaključio da „štogod se dogodi u našim životima u nizu darovanih nam dana nove godine, Bog ne gasi svoj osmijeh upućen svakomu od nas, a taj je osmijeh najvidljiviji na Marijinu licu".
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bila su sedmorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

datum 2.1.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Moje srce neka kuca dok kuca...! (o. Ante Gabrić)
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 14:55 Molitva Benedikta XVI za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Sveti Luka, evanđelist

Sveti Luka je bio pisac trećeg Evanđelja i Djela apostolskih, vjerni pratitelj svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora