Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Završetak školovanja 14. naraštaja Policijske škole „Josip Jović“

Završetak školovanja 14. naraštaja Policijske škole „Josip Jović“

U kapeli sv. Mihovila na Policijskoj akademiji u petak 12. srpnja slavljena je misa zahvalnica u povodu završetka školovanja 14. naraštaja polaznika Policijske škole „Josip Jović“.

Misu je predvodio vojni biskup u RH Jure Bogdan u sumisništvu biskupskoga vikara za MUP i policijskoga kapelana Policijske akademije fra Frane Musića OFM.

Na misnome slavlju sudjelovali su glavna tajnica MUP-a Sanda Šimić Petrinjak, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak sa suradnicima, načelnica Policijske škole Renata Odeljan sa suradnicima te profesori i odgajatelji Policijske škole. Misi je nazočio 14. naraštaj polaznika Policijske škole koji su se obrazovali za zanimanje policajca.

Biskup Bogdan u propovijedi je, na temelju evanđeoskoga ulomka iz Matejeva Evanđelja koje govori o poslanju apostola, rekao: „Isus šalje Dvanaestoricu po cijelom Izraelu da objave kako se približilo ‘kraljevstvo nebesko’, da je već veoma blizu. Učitelj im daje veoma precizne savjete o onome što im je govoriti i činiti, te im govori o nevoljama koje će pretrpjeti. Tako čitamo u Evanđelju današnje mise: ‘Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!’. Moraju biti oprezni i ne dati se prevariti od zla, prepoznati vukove prerušene u jaganjce, razlikovati lažne od pravih proroka, ne propustiti ni jednu jedinu prigodu da navještaju Evanđelje i čine dobro. U isto vrijeme moraju biti jednostavni jer samo takav može pridobiti srca svih. Bez jednostavnosti razboritost se lako pretvori u lukavost. Mi, kršćani, svijetom moramo ići oslonjeni na ove dvije kreposti koje se međusobno jačaju i nadopunjuju. Jednostavnost uključuje ispravnu nakanu, jakost i dosljedno ponašanje. Razboritost u svakoj prigodi upućuje na najprikladnija sredstva za ostvarenje našega cilja. Sveti Augustin poučava nas da je razboritost ‘ljubav koja razlučuje ono što nam pomaže da idemo k Bogu, od onog što ometa’. (sv. Augustin, O običajima Katoličke Crkve). Ta nam krepost omogućava da objektivno spoznamo pravu narav stvari, dakle ono što se odnosi na njihovu konačnu svrhu; da sa sigurnošću sudimo kojim putem trebamo ići te da se ponašamo u skladu s tim. ‘Razborit nije – kako se često misli – onaj koji se zna snaći u životu i izvući iz njega najveću korist, nego onaj koji nastoji sav svoj život utemeljiti na ispravno oblikovanoj savjesti i na zahtjevima pravoga morala. Na taj način razboritost postaje ključnom u ostvarivanju osnovne zadaće koju je svaki primio od Boga. Ta je zadaća usavršavanje samog čovjeka’– svetost. ( Ivan Pavao II, Govor)“.

Biskup Bogdan pojasnio je da je za razboritost nužno imati rasvijetljeno razumijevanje; tada se mogu ispravno prosuđivati činjenice i okolnosti. Tek zahvaljujući dobrom poznavanju kršćanskog nauka i askeze – i uz pomoć milosti – znat ćemo pronaći putove koji doista vode k Bogu, znat ćemo koje odluke trebamo donijeti. Ipak, u mnogim slučajevima moramo tražiti savjet, protumačio je mons. Bogdan.

‘Razboritost se ponajprije sastoji u spoznaji vlastite ograničenosti, dakle u kreposti poniznosti. Priznajemo da se u određenim okolnostima ne snalazimo dobro, da u mnogim slučajevima ne možemo dobro procijeniti okolnosti koje ne valja izgubiti iz vida prilikom prosuđivanja. Zato se utječemo savjetniku, i to ne bilo kojem, već onomu za kojega znamo da kao i mi u sebi nosi iskrenu želju ljubiti Boga i vjerno ga slijediti. Nije dovoljno zatražiti savjet, potrebno je obratiti se onomu tko će nas savjetovati na ispravan način i bez svog vlastitog interesa’ (sv. Josemaria Escriva, Prijatelji Božji), rekao je biskup.

Sveti Toma ističe da – redovito – prije donošenja odluka koje mogu imati ozbiljne posljedice za nas ili za druge, moramo tražiti savjet. Ali savjet ne trebamo tražiti samo u tim krajnjim slučajevima. Jednostavnost nas potiče da se ispravimo ako pogriješimo ili ako se pojave nove datosti koje utječu na prethodni plan, odnosno na rješavanje nekog problema. U nadnaravnom životu jednostavnost, tako bliska poniznosti, potiče nas da tijekom života često molimo oprost od drugih, ta mnogo je slabosti i grijeha koje počinimo. Papa Ivan Pavao II., govoreći o razboritosti, pozivao je na ispit savjesti o vlastitom ponašanju, ispit koji danas možemo sami obaviti. Jesam li razborit? Živim li dosljedno i odgovorno? Plan koji izvršavam, služi li istinskom dobru? Služi li našem spasenju, onom što želi Krist i Crkva? Idem li ravno prema svom nadnaravnom cilju – svetosti – na što me Gospodin pozvao? Sklanjam li s puta ono što mi ometa napredovanje? Tražim li savjet o onom što se odnosi na moju dušu? I ispravljam li počinjene pogreške, potaknuo je na razmišljanje biskup Bogdan.

Policijska klapa „Sveti Mihovil“ predvodila je liturgijsko pjevanja, a na kraju misnoga slavlja otpjevala je „Tebe Boga hvalimo“.


datum 12.7.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 03:30 Duhovno pomoći čovjeku (R) – emisija djelatnika i suradnika centra za duhovnu pomoć - tema: Očekujem dobro - Lana Poljak Branisavljević i Kristina Jurković
Sljedeće u programu: 04:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora