Valentina Krčmar:

Valentina Krčmar: "Snivala sam Božić u Hrvatskoj"

Autorica knjigom daje osobni doprinos vjere,ufanja i ljubavi u hrvatsku istinu koja tek treba zablistati u svetosti bl. Stepinca.

Valentina Krčmar je rođena 3. lipnja 1943. U Vrbanji kraj Županje.  Nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja koje je završila u Zagrebu, diplomirala je i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Udana je i ima troje djece. 1970. godine s obitelji se odselila u Toronto (Kanada).

Do Domovinskog rata nije radila u hrvatskoj zajednici, no početkom agresije na Hrvatsku cijela se obitelj uključila u rad. Radi u udruzi AMCA (Udruga diplomiranih studenata Hrvatske) na različitim dužnostima, a poslije postaje i predsjednica Udruge. Najvažniji dužnosnici  AMCA-e tražili su pomoć  kanadske vlade za žrtve Domovinskog rata.  Valentina je 1990. godine osnovala udrugu „Bedem ljubavi“, povezanu s istoimenom udrugom u Zagrebu. Torontski „Bedem ljubavi“ bio je vrlo aktivan i poznat u hrvatskim krugovima u Kanadi. Tijekom Domovinskog rata Valentina Krčmar pisala je članke za novine i surađivala je na radijskim postajama u Torontu i okolici. Članci su bili često objavljivani u dnevnicima Toronto Star i Sun.  Tijekom Domovinskog rata osjetila se potreba za organizacijom Hrvatskog svjetskog kongresa. Prvi kongres Hrvata iz iseljeništva održan je u Zagrebu, a Valentina je bila jedan od mnogih sudionika iz Kanade. Po povratku u Kanadu utemeljen je torontski Kanadsko – hrvatski kongres u kojem je autorica dvije godine obnašala dužnost dopredsjednice. Za njena mandata otvorena je Katedra za hrvatski jezik na Sveučilištu u Torontu. 1996. godine je odlikovana Redom hrvatskog pletera. Od 1997. do 2004. godine uređivala je glasilo Hrvatska iskra. Glasilo je obilovalo člancima iz hrvatske povijesti , geografije i književnosti. Posebno je bila popularna rubrika Mojim očima i srcem u kojoj je redovito pisala o raznim krajevima Hrvatske.

Njezina prva knjiga „Hrvatska mojim očima i srcem“ izašla je u Zagrebu 2005. godine. Novu knjigu autorice Valentine Krčmar „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“ možete nabaviti na Radio Mariji, Jordanovac 110 ili telefonski na broj 01/ 2327 - 000.

U pripremi je i povijesno značajna knjiga dokumenata pisama kanadskim i svjetskim medijima te o humanitarnom radu organizacije „Bedem ljubavi“ u Torontu za vrijeme obrambenog Domovinskog rata.

Od 2016. godine Valentina Krčmar je dopisnica Večernjeg lista, rubrike Moja Hrvatska u kojoj objavljuje članke o životima iseljenih Hrvata i njihovim problemima.

Knjiga „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“ prikaz je osobnog duhovnog rasta, od mladenačkog sudbonosnog susreta sa slikom bl. Alojzija Stepinca, u katoličkom domu jedne hrvatske obitelji u okolnostima komunističke strahovlade, zatim prijateljskih susreta s vlč. Josipom Gjuranom u Torontu, sve do posjeta arhivu Biskupije St. Augustin na Floridi te pregledom ostavštine dokumenata Josepha P. Hurleya, prvog poslijeratnog vatikanskog nuncija u zločinačkom komunističkom jugorežimu. Nadbiskup Hurley je bio i promatrač na suđenju bl. Alojziju Stepincu. U Americi je promicao istinu o tom suđenju i kasnijem zatočeništvu bl. Stepinca, te se zauzimao za njegovo liječenje.
Knjigu Valentine Krčmar, „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“, možete nabaviti na Radio Mariji, Jordanovac 110 ili telefonski na broj 01/ 2327 - 000.


datum 30.12.2016.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Trenutno u programu: 22:05 Glazba
Sljedeće u programu: 22:30 Hrvatski program Radio Vatikana (R)

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

10 stvari koje možemo naučiti od sv. Marije Magdalene

22. srpnja Crkva slavi spomendan sv. Marije Magdalene

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora