Nalazite se:

Naslovnica - Pismo Urednika - Uz mjesec rujan piše vam p. Stjepan Fridl, gl. urednik
Uz mjesec rujan piše vam p. Stjepan Fridl, gl. urednik

Uz mjesec rujan piše vam p. Stjepan Fridl, gl. urednik

Ustani i slijedi me! Tim, jednostavnim pozivom Isus je dotaknuo srce carinika Levija kojeg se poistovjećuje s Matejem, apostolom i evanđelistom.

Hvaljen Isus i Marija!
Dragi slušatelji i prijatelji Radio Marije!

          Ustani i slijedi me! Tim, jednostavnim pozivom Isus je dotaknuo srce carinika Levija, čiji blagdan slavimo u rujnu. Levija se poistovjećuje s Matejem, apostolom i evanđelistom. Služba carinika bila je omražena u židovstvu. Skupljali su, naime, carinu za rimsku vlast, ali su svote proizvoljno određivali te su dobar dio novca stavljali u svoje džepove.

          O Mateju znamo ponešto iz evanđelja koje se pripisuje upravo njemu. Prema jednima umro je prirodnom smrću, a prema drugima, bio je kamenovan, ili spaljen. Istočna i Zapadna Crkva štuju Mateja kao mučenika koji je svoj život položio za Isusa Krista. Razumljivo je da ga zaštitnikom smatraju carinici i financijski službenici te ovisnici o alkoholu.

          Matejevo se evanđelje sastoji od pet velikih govora. Najpoznatiji je Govor na gori (5, 17-29). Kao zlatna nit njegove Blagovijesti jest: Isus nije došao dokinuti Zakon, nego ga ispuniti. Matej napominje da je Isus bio potomak kralja Davida i zbog toga, jer je bio kraljevskoga roda, Herod ga je nastojao ukloniti. U svojemu evanđelju Sveti pisac naglašava novi odnos Boga prema čovjeku i čovjeka prema Bogu i drugim ljudima, a to je Zakon sveobuhvatne ljubavi.

          Što nam poručuje Matej kao pisac evanđelja i Isusov učenik? Bio je carinik, omražena osoba u židovstvu, a Isus ga je unatoč svemu pozvao k sebi. To nam govori o novim odnosima Božje vladavine ostvarene u Kristu. Isus nije došao pozvati samo pravedne i dobre, nego grešnike i carinike. Nitko nije odbačen i otpisan. Božja je ruka ispružena i svatko ima mogućnost pristupiti k njemu. Ako je carinik postao apostol, svaki čovjek, bez obzira kako ga opterećivala njegova prošlost, obraćenjem može postati Isusov prijatelj.

          Matej propovijeda milosrdnog Boga Oca koji prašta, ima razumijevanja za čovjeka i raduje se povratku svake osobe ne gledajući ni kakva je, ni tko je bila u prošlosti: carinik ili grešnik.

Sve vas od srca pozdravljam! 

                                                          Vaš p. Stjepan Fridl


datum 1.9.2017.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzSatelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, H
Virovitica: 88,3 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Ustani i slijedi me! Tim, jednostavnim pozivom Isus je dotaknuo srce carinika Levija kojeg se poistovjećuje s Matejem, apostolom i evanđelistom.
Trenutno u programu: 21:02 Spomenica - tema: Sjećanja na odgoj i na Mariju Bistricu; gost: vlč. Antun Vukmanić - mons. Zlatko Koren
Sljedeće u programu: 22:00 Najava sutrašnjeg programa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Nepotrebno isticanje samoga sebe

Spoznaš li da si vrijedan u Božjim očima, ne moraš sam tražiti razloge koji će pokazati tvoju vrijednost.

Galerija slika

IMG_1522
IMG_1519
IMG_1444
IMG_1430
IMG_1382
IMG_1319
IMG_1318
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora