Mir zahtijeva hrabrost i teški rad

Mir zahtijeva hrabrost i teški rad

Drugi dan pohoda Mozambiku, u četvrtak 5. rujna, papa Franjo počeo je kurtoaznim posjetom predsjedniku Filipeu Nyusiju u predsjedničkoj palači Ponta Vermelha u Maputu.

U prvom govoru svoga 31. inozemnoga putovanja Papa je pozvao mozambičke političare na veće zauzimanje za mir. Mir zahtijeva hrabrost i teški rad. Odlučnošću ali bez fanatizma, hrabrošću bez nekontroliranih ispada i razbornom ustrajnošću sada treba i nadalje promicati „ne“ nasilju koje razara i „da“ miru i pomirenju“, poručio je Papa.

Istodobno je u govoru koji je održao na portugalskom jeziku odao priznanje dosadašnjim uspjesima u zemlji oslabljenoj dugogodišnjim građanskim ratom i napetostima, i mirovnom sporazumu koji je prije mjesec dana Vlada potpisala s bivšim pobunjenicima iz Mozabičkoga nacionalnog otpora (Renamo), koji su sada glavna oporbena stranka. Sporazum između ostaloga uključuje i potpuno razoružanje, uključivanje bivših pobunjenika u društvo i izbore sredinom listopada. No, dio pripadnika Renamo-a već je najavio da neće poštovati sporazum te će bojkotirati izbore, prenosi Vatican News.

Istinski mir zahtijeva neumorno zauzimanje i priznavanje često zaboravljenoga i nepoštovanoga dostojanstva naše braće i sestara, poručio je Papa, ponovivši i mirovne apele sv. pape Ivana Pavla II. za njegova posjeta Mozambiku godine 1988. Zatražio je jednake mogućnosti za sve ljude na rubnim i seoskim područjima, na kojima su sukobi još uvijek česti. Papa se na početku govora ispričao što neće pohoditi područja u ožujku i travnju razorena ciklonima Idai i Kenneth u kojima je na području Beire u središtu zemlje poginulo oko 600 ljudi, a tisuće su ostale bez domova, dodavši da dijeli patnju stanovništva i podupire nastojanja za obnovu te zahvalio svima koji u njoj pomažu, izričito i međunarodnoj zajednici.

Papa se također osvrnuo na važnost obrazovanja za djecu i mlade i stanje obitelji beskućnika, nezaposlenih, bezzemljaša i drugih rješavanje čijih problema predstavlja oružje mira. Istaknuo je i važnost zaštite stvorenoga jer je „zaštita Zemlje ujedno zaštita života“.

I predsjednik Nyusi na susretu je zahvalio svima koji su pomogli u sanaciji štete te Crkvi i za dugogodišnja mirovna posredovanja, priznajući da su u tome političari ponekad zatajili. Istaknuo je da je i njegov posjet Vatikanu prije godinu dana pridonio potpisivanju sporazuma 6. kolovoza. Istaknuvši da je narod svjestan izazova koji su pred njima, Predsjednik je izrazio nadu u uspjeh te poručio da se svi građani Mozambika moraju ujediniti u opredjeljenju za kulturu nenasilja i dijaloga. Kao pomirbeni znak Nyusi je poimenice pozdravio pojedine predstavnike oporbe. Na kraju govora upozorio je na opasnosti ponovnih izbijanja borbi na sjeveru zemlje, izvijestio je Vatican News.


datum 5.9.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Trenutno u programu: 13:00 Čitamo knjigu - papa Franjo: Deset Božjih zapovijedi
Sljedeće u programu: 13:30 Obavijesti i najava programa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora