Neka krsna milost donosi ploda u vašim životima

Neka krsna milost donosi ploda u vašim životima

Papa Franjo je na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetog Petra u Vatikanu završio niz kateheza o sakramentu krštenja.

Bijela haljina i upaljena krsna svijeća očituju duhovne učinke sakramenta krštenja. O tim je dvama vanjskim znakovima govorio papa Franjo za vrijeme jutrošnje opće audijencije na Trgu svetog Petra u Vatikanu, zaključivši time niz kateheza o sakramentu krštenja.
 

Zaodjenite se u milosrdno srce

Papa je u današnjoj katehezi podsjetio da se od prvih stoljeća novokrštenike odijeva u bijelu haljinu koja simbolizira novi i preobraženi život primljen po Kristu i Duhu Svetomu. Kako bi pobliže objasnio što znači „zaodjenuti se u Krista“, Sveti je Otac iskoristio riječi svetoga Pavla koje je Apostol uputio Kološanima: „Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva“ (Kol 3,12-14).
 

Krist je svjetlo!

Papa je potom govorio o plamenu krsne svijeće koja se pali na uskrsnoj svijeći. „Svećenik govori: 'Primite svjetlo Kristovo!' Te riječi podsjećaju da nismo mi svjetlo, nego Isus Krist koji je svojim uskrsnućem od mrtvih pobijedio tmine zla“, istaknuo je papa Franjo. „Pozvani smo primiti njegovu slavu! Kao što svjetlo uskrsne svijeće pali pojedine svijeće tako i ljubav uskrsloga Gospodina pali srce krštenika te ga ispunjava toplinom i svjetlom“, napomenuo je Sveti Otac dodajući da se iz tog razloga već od prvih vremena krštenje naziva također „prosvjetljenjem“.

Kad je riječ o djeci, zadaća je roditelja, zajedno s kumovima i kumama, voditi brigu o njegovanju plamena krsne milosti u svojim malenima pomažući im da ustraju u vjeri. Kršćanski je odgoj pravo svakog djeteta! – istaknuo je papa Franjo napominjući da ih kršćanski odgoj vodi do osobne potvrde vjere u kojoj su kršteni i do postupnog upoznavanja Božjeg plana za njih.
 

Dopustiti krsnoj milosti da donosi ploda na putu svetosti

Papa je zatim objasnio da je živa Kristova prisutnost u nama svjetiljka koja rasvjetljava naše korake, usmjerava naše izbore i grije naše srce na putu prema Gospodinu i čini nas sposobnima da pomognemo drugima.

Sveti je Otac niz kateheza o sakramentu krštenja zaključio citatom iz apostolske pobudnice Gaudete et exsultate: „Dopusti krsnoj milosti da donosi ploda na putu svetosti. Neka sve bude otvoreno Bogu i stoga se uvijek odlučuj za Njega, uvijek iznova biraj Boga. Nemoj se bojati jer ti snaga Duha Svetoga pomaže u tome, a svetost je, u konačnici, plod Duha Svetoga u tvom životu“ (Gaudete et exsultate, 15).

 


datum 16.5.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
"Tko s Bogom prijateljuje, sam postaje svet, plemenit, čist, slobodan, ispunjen mirom; živi već komadić neba na zemlji."
Trenutno u programu: 05:15 Glazba
Sljedeće u programu: 06:00 Anđeo Gospodnji

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hoću li i ja u raj?

Hoću li i ja u raj? Htio bih, a’ sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj,a ja na niskom stojim.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora