Papa Franjo: Potreban je dijalog među narodima

Papa Franjo: Potreban je dijalog među narodima

Europa se ne smije razići; valja poštovati identitete naroda ali bez zatvaranja.

Europu treba spasiti jer je ona baština koja se ne može i ne smije razići. Dijalog i slušanje, počevši od vlastitoga identiteta i ljudskih i kršćanskih vrijednosti, sredstva su protiv suverenizama i populizama, te pokretači procesa obnove koji traje bez prekida. Od aktualne situacije u Europskoj uniji polazi intervju koji je papa Franjo dao Domenicu Agassu, vatikanistu dnevnika 'La Stampa' i koordinatoru portala 'Vatican Insider', u kojemu se, među ostalim, govori o imigraciji, klimatskim promjenama i Sinodi o Amazoniji.

San otaca utemeljitelja Europe
Papina je želja da Europa ponovno bude ona iz snova otaca utemeljitelja. Vizija konkretizirana ostvarivanjem, osim zemljopisnoga, također povijesnoga i kulturalnoga jedinstva koje obilježava Stari kontinent. Iako je bilo administrativnih problema i unutarnjih nesuglasica – objasnio je Papa – imenovanje žene, Ursule von der Leyen, za predsjednicu Europske komisije, može biti dobro za oživljavanje snage otaca utemeljitelja, jer žene imaju sposobnost povezivanja i ujedinjavanja.

Neka Europa krene od svojih ljudskih i kršćanskih vrijednosti
Glavni je izazov za ponovno pokretanje Europe dijalog. U Europskoj uniji treba razgovarati, uspoređivati, upoznavati – istaknuo je Papa te objasnio kako mentalni mehanizam iza svakog razmišljanja treba biti „prvo Europa, a onda svatko od nas“. Za to je – prema Papinim riječima – potrebno i slušanje; međutim, vrlo se često čuju samo kompromisni monolozi. Polazišne su točke ljudske vrijednosti, vrijednosti osobe. Uz kršćanske vrijednosti. Europa ima ljudske i kršćanske vrijednosti, to nam govori povijest. I kada to kažem, ne odvajam katolike, pravoslavne i protestante. Svi imamo iste bitne vrijednosti.

Otvorenost za dijalog
Naravno, svatko je od nas važan, nitko nije sporedan. Doista, svaki dijalog treba krenuti od vlastitoga identiteta – rekao je Papa te dodao dajući primjer – Ne mogu ostvarivati ekumenizam ako ne polazim od toga da sam katolik; drugi opet to treba činiti kao protestant, pravoslavac… O vlastitom se identitetu ne pregovara nego ga se integrira. Problem je pretjerivanja zatvaranje vlastitoga identiteta, ne otvaramo se. Identitet je bogatstvo, kulturno, nacionalno, povijesno, umjetničko; – napomenuo je papa Franjo – svaka zemlja ima svoj identitet koji treba integrirati s dijalogom. To je presudno: otvoriti se za dijalog iz vlastitoga identiteta kako bismo od identiteta drugih dobili nešto veće.

Zabrinut zbog suverenizma i populizma
U tom je smislu papa Franjo zabrinut zbog suverenizma. Takvo ponašanje izolira. Zabrinut sam jer se čuju govori koji sliče Hitlerovim govorima iz 1934. godine. 'Najprije mi. Mi…'; to su misli koje plaše. Suverenizam znači zatvorenost. Država treba biti suverena, ali ne zatvorena. Suverenost treba braniti, ali treba također štititi i promicati odnose s drugim zemljama, s Europskom zajednicom. Suverenizam je pretjeranost koja uvijek loše završava; dovodi do ratova. Populizam je pak način za nametanje ponašanja koje vodi do suverenizma, i ne treba ga miješati s 'popularizmom' koji je kultura naroda i mogućnost njegova izražavanja.

Migranti – prije svega pravo na život
Primiti, pratiti, promicati i integrirati, kriteriji su koje valja slijediti kada se govori o imigraciji i prihvatu. Prije svega, tu je pravo na život, najvažnije od svih prava – istaknuo je Papa. Valja uvijek misliti na ratne prilike i glad iz kojih dolaze te osobe koje bježe. Istodobno, vlade trebaju razmišljati i djelovati oprezno, jer tko upravlja pozvan je misliti na to koliko se migranata može primiti. Tu može biti i kreativnih rješenja ako, primjerice, mislimo na zemlje u kojima nedostaje radne snage u poljoprivrednom sektoru. Kazali su mi da u jednoj europskoj zemlji, zbog demografskoga pada, postoje poluprazni gradići; tamo bi se moglo preseliti neke zajednice migranata, koje bi, među ostalim, mogle pokrenuti gospodarstvo u tom kraju – primijetio je Papa.

Pomoć siromašnim zemljama kako bi se zaustavili migracijski tokovi
Što se pak tiče ratova, papa Franjo je istaknuo da se moramo zauzeti i boriti za mir. Glad se odnosi uglavnom na Afriku, a dio rješenja za to jest ulaganje kako bi se pomoglo riješiti njihove probleme i tako zaustavilo migracijske tokove.

Amazonija i „hitna sinoda“
U Vatikanu će se u listopadu održati Sinoda o Amazoniji, rezultat enciklike Laudato si' koja – istaknuo je Papa – nije zelena enciklika nego socijalna, utemeljena na očuvanju stvorenoga, a sinoda je „hitna sinoda“. Papa Franjo je, naime, potresen činjenicom da je 29. srpnja čovjek već potrošio sve obnovljive izvore za godinu koja je u tijeku. Zbog toga, uz otapanje ledenjaka, povišenje razine oceanā, sa sve više plastičnoga otpada u morima, deforestacijom i drugim problemima, naš planet živi u stanju svjetske krize.

Zajedništvo vođeno Duhom Svetim
Sinoda nije sastanak znanstvenika ili političara, a nije ni parlament nego nešto drugo – napomenuo je Papa te dodao – Nastaje iz Crkve i imat će evangelizatorsko poslanje i dimenziju. Bit će to rad zajedništva koji vodi Duh Sveti. Važne se teme odnose na službe i različite načine evangelizacije, dok pitanje o „viri probati“, odnosno o mogućnosti ređenja starijih i oženjenih muškaraca tamo gdje nedostaje svećenika, neće biti jedna od glavnih tema na sinodi, nego je jednostavno jedna od točaka dokumenta „Instrumentum laboris“.

Amazonija važna za budućnost planeta
Objašnjavajući odluku o održavanju Sinode o Amazoniji, području koje obuhvaća devet država, Papa je rekao da je riječ o reprezentativnom i presudnom mjestu … koje ima veliku važnost u preživljavanju planeta. Veliki dio kisika koji udišemo dolazi odande. Eto zbog čega krčenje šuma znači ubijanje čovječanstva – primijetio je Papa.

Ukloniti iz politike sudioništvo i korupciju
Prijetnja životu stanovništva i teritorija dolazi od gospodarskih i političkih interesa dominantnih društvenih sektora. Politika treba ukloniti vlastito sudioništvo i korupciju te preuzeti na sebe konkretne odgovornosti – istaknuo je papa Franjo te na kraju spomenuo pokrete mladih koji daju nadu u drugačije ponašanje u brizi o stvorenomu.


Vatican News


datum 9.8.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Trenutno u programu: 13:00 Čitamo knjigu - papa Franjo: Deset Božjih zapovijedi
Sljedeće u programu: 13:30 Obavijesti i najava programa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora