Papina poruka za III. svjetski dan siromaha

Papina poruka za III. svjetski dan siromaha

Sa siromasima se postupa kao s otpadom, društvo ih danas osuđuje i odbacuje, ali oni su baštinici Božjega kraljevstva i siromaštvo ima spasotvornu moć, ističe papa Franjo u poruci.

Protagonisti na koje misli Papa su muškarci, žene i djeca, žrtve novih oblika ropstva, siročad, beskućnici i napušteni. Siromasi su posljedice migracija, čiji se broj iz dana u dan povećava u društvu velikih neuravnoteženosti. Podižu se zidovi, sprječava im se ulazak. Među njima ima i onih koji se uzdaju u Gospodina. Crkva kao i svaki kršćanin, je pozvana na pružanje pomoći. To nisu brojevi, već osobe kojima treba ići u susret. Kršćani su dužni sijati među njima nadu i povjerenje.

Dokument je predstavljen u Vatikanu na blagdan sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika siromaha. Gospodarski razvoj je doveo do rasipanja dobara i do obogaćivanja male skupine na štetu velikog mnoštva ljudi, koji postaju sve siromašniji lišeni i onog osnovnog za život. Privilegirani su se bez ikakvog Božjeg osjećaja okomili na siromahe, oduzimajući im i ono malo što posjeduju. Papa među nove robove ubraja obitelji prisiljene na iseljavanje, siročad, mlade bez posla zbog političkih kratkovidnosti, doseljenike koji su žrtve interesa i instrumentalizacija, prostitutke, ovisnike i bezbrojne beskućnike, koji lutaju gradovima.

Dramu u drami Papa vidi u činjenici da je siromasima oduzeta i nada te u svojoj bijedi ne vide ni svjetlo na kraju tunela. Čak postoji ideja o njihovu protjerivanju s naših ulica, posljednjih mjesta utočišta. Preostaje im samo pouzdanje u Gospodina. Njihov se vapaj razliježe cijelim svijetom. Sveto pismo neumorno skreće pozornost na siromahe, potlačene i ponižene, koje je Isus ljubio, poistovjećujući se svakim od njih. Među blaženstvima im je dao prvo mjesto. Povjerio je posebnu dužnost apostolima da s odgovornošću daju siromasima nadu. To je posebno potrebno – kaže Papa – u ovo naše vrijeme, kad se neodgovorno postupa sa siromasima. Kršćanska zajednica ne bi smjela to podcjenjivati, jer se radi o vjerodostojnosti kršćanskog naviještanja i svjedočanstva. Svi smo pozvani dotaći njihova tijela, kompromitirajući se osobno u službi istine evangelizacije.

Papa Franjo se na kraju obraća posebno volonterima koji su prvi shvatili važnost pružanja pomoći siromasima te i od njih traži jači zamah u potrazi za onim što je siromasima najpotrebnije, a to je u prvom redu dobrota srca, neovisno o kulturi i načinu izražavanja. To pretpostavlja – kaže Papa – ostaviti po strani podjele do kojih dolazi zbog političkih i ideoloških svjetonazora.

Ovom Papinom pozivu pridružili su se i biskupi europskih biskupskih konferencija apelom iz Bruxellesa kojim pozivaju vjernike da odgovore na vapaj zemlje i siromaha.

Svjetski dan siromaha Crkva slavi na 33. nedjelju kroz godinu, koja ove godine pada na 17. studenoga.


datum 13.6.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Trenutno u programu: 11:35 Vijesti iz Đakovačko - osječke nadbiskupije - Martina Kuveždanin
Sljedeće u programu: 11:45 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora