Ujedinite kontemplaciju i akciju kako biste živjeli radosno

Ujedinite kontemplaciju i akciju kako biste živjeli radosno

Treba uzeti pauzu tijekom dana, sabrati se u tišini kako bismo napravili mjesta Gospodinu koji prolazi i pronaći hrabrosti ostati malo po strani s Njim.

Potrebno je ujediniti kontemplaciju i akciju kako bismo živjeli radosno – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje liturgije koje govori o Isusovom posjetu Lazarovim sestrama, Marti i Mariji (Lk 10,38-42). One su ga primile i Marija je sjela do Njegovih nogu i slušala ga; ostavila je ono što je radila kako bi bila blizu Isusa; nije htjela propustiti nijednu Njegovu riječ – rekao je Papa.

Tako i za svakoga od nas, kao i za Mariju, ne bi smio postojati nikakav posao ili zabrinutost koja bi nas mogla držati daleko od božanskog Učitelja – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Sve moramo staviti na stranu, jer kad nas posjeti u našem životu, Njegova prisutnost i Njegova riječ moraju biti prije svake stvari. Gospodin nas uvijek iznenađuje; kad ga stvarno počnemo slušati, oblaci nestaju, sumnje ustupaju mjesto istini, strahovi miru, a različite životne situacije nalaze svoje pravo mjesto.

U tom prizoru o Mariji iz Betanije koja sjedi do Isusovih nogu sveti je Luka pokazao molitveni stav vjernika koji zna biti u Učiteljevoj prisutnosti kako bi ga slušao i kako bi se sjedinio s Njim – rekao je papa Franjo i objasnio – Radi se o pauzi tijekom dana, treba se sabrati u tišini kako bismo napravili mjesta Gospodinu koji prolazi i pronaći hrabrosti ostati malo po strani s Njim, kako bismo se potom vratili svakodnevnim stvarima s više vedrine i učinkovitosti.

Hvaleći ponašanje Marije koja je izabrala bolji dio, Isus, kao da,  ponavlja svakome od nas: „Ne dajte da vas obuzmu stvari koje radite, nego slušajte najprije glas Gospodnji kako biste dobro izvršavali zadatke koje vam život daje“ – rekao je Papa i primijetio – Tu je i druga sestra, Marta. Sveti Luka kaže da je ona bila ta koja je ugostila Isusa. Možda je Marta bila starija među njima dvjema; ne znamo, no ta je žena sigurno imala karizmu gostoprimstva.

Naime, dok je Marija slušala Isusa, ona je bila potpuno zaokupljena mnogim poslovima – rekao je Sveti Otac i nastavio – Stoga joj Isus kaže: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo!“ Tim riječima sigurno nije namjeravao osuditi služenje, nego brigu kojom je ona to doživljavala. I mi dijelimo zabrinutost svete Marte, te na njezinom primjeru učimo da u svojim obiteljima i zajednicama živimo smisao prihvaćanja i bratske ljubavi kako bi se svatko mogao osjećati prihvaćen, osobito maleni i siromašni.

Današnje nas evanđelje podsjeća da je mudrost srca upravo u tomu da znamo ujediniti ta dva elementa: kontemplaciju i akciju – rekao je papa Franjo i istaknuo – Marta i Marija nam pokazuju put. Ako želimo okusiti život s radošću, moramo usvojiti ta dva stava: s jedne strane onaj „stajati do Isusovih nogu kako bismo ga slušali dok nam objavljuje tajnu svega; a s druge strane biti brižni i spremni na gostoprimstvo kada On prolazi i kuca na naša vrata s licem prijatelja kojem treba trenutak odmora i bratske ljubavi.

Neka nam Presveta Marija, Majka Crkve, daruje milost da ljubimo i služimo Bogu i braći, Martinim rukama i Marijinim srcem kako bismo uvijek slušajući Krista mogli biti graditelji mira i nade – zaključio je Papa.

Prije pedeset godina, kao da je bilo jučer, čovjek je kročio na Mjesec, ostvarivši tako izvanredan san – rekao je Sveti Otac nakon podnevne molitve i potaknuo – Neka uspomena na taj veliki korak čovječanstva pobudi želju za zajedničkim napretkom prema još većim ciljevima; prema više dostojanstva za slabe, više pravde među narodima i više budućnosti za naš zajednički dom. Na kraju je papa Franjo pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, preporučivši se u molitve.


datum 22.7.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Tko s Bogom prijateljuje i sam postaje svet, plemenit i mirom ispunjen.
Trenutno u programu: 19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
Sljedeće u programu: 19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora