Za papu Franju sve je međusobno povezano

Za papu Franju sve je međusobno povezano

Papin državni tajnik, održao je 5. srpnja, uvodno predavanje na međunarodnoj konferenciji o enciklici „Laudato si'“.

Danas je u Vatikanu započela dvodnevna međunarodna konferencija u prigodi treće godišnjice objavljivanja enciklike pape Franje Laudato si' na temu „Spašavanje našeg zajedničkog doma i budućnost života na Zemlji“.

Uvodno predavanje održao je kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik koji je u svom govoru napomenuo da je od svoje objave enciklika pape Franje Laudato si’ dobro prihvaćena i to kao snažan prinos boljem razumijevanju i djelotvorniji odgovor na brojne žurne, pa i kritične probleme, s kojima se suočava čovječanstvo, na temelju šireg i dubljeg pristupa cjelovite ekologije.

Kardinal Parolin uputio je na tri vidika koji na poseban način karakteriziraju encikliku Laudato si'. Prvo, enciklika je pravovremeni odgovor na jedan od najhitnijih izazova s kojim se danas suočava čovječanstvo, naime, s mogućim propadanjem samog doma koji održava nas i sve oblike života. Nadalje, enciklika Laudato si' važna je zbog svoje poruke cjelovite ekologije. Podsjetio je kako je za Papu sveti Franjo Asiški „primjer par excellence brige za ono što je slabo i jedne cjelovite ekologije, življene s radošću i vjerodostojno.

"Laudato si" daje dublju dimenziju ekološkom diskursu, odnosno pozornost koja često manjka u raspravama. Napomenuo je kako papa Franjo u svojoj enciklici nudi duboki duhovni pogled na prirodni svijet, govoreći o „evanđelju stvaranja“. Kardinal je podsjetio da Papa napominje kako vjerska uvjerenja mogu ponuditi snažnu motivaciju za brigu o prirodi te najslabijoj našoj braći i sestrama (usp. LS, 64). To je još jedan vidik Papine poruke cjelovite ekologije, te je prisno vezana uz relacijski antropološki pogled enciklike Laudato si'.
 

Odnos s Bogom, bližnjim i prirodom

Sveti Otac u enciklici piše kako je ljudski život utemeljen na tri osnovna i usko isprepletena odnosa: s Bogom, bližnjim i samom zemljom (usp. LS, 66). Tako naš odnos s Bogom i bližnjim uključuje i odnos sa Zemljom. Taj odnos može i treba biti skladan – kazao je Papin državni tajnik – no kao što je papa Franjo primijetio na početku svoje enciklike: „Nasilje koje prebiva u ljudskom srcu, ranjenom grijehom, očituje se također u znakovima bolesti koje primjećujemo u tlu, vodi, zraku i živim bićima“ (LS, 2). Kardinal Parolin je kazao da katolički nauk svijet ne smatra slučajnošću, već je naš planet, pa i svemir, namjeravani Božji čin koji nudi čovjeku kao dar. Stvorenje je prvi dar u velikom ljudskom poslanju: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje.

U nastavku je mons. Parolin istaknuo kako nam Papa kao prvo u pamćenje priziva da je temeljna posljedica stvaranja uspostavljanje odnosa na tri razine: s Bogom Stvoriteljem; s drugim ljudima vezom bratstva; i sa svijetom kao vrtom i domom za našu egzistenciju. Drugo, podsjeća nas da je temeljni zahtjev našeg poslanja sudjelovati u Božjem djelu kao sustvaratelji. I treće, doziva nam u pamet našu odgovornost za djelo Boga koji ne skriva svoje lice ni od jednog vidika stvorenoga: siromašnog ili bogatog, prirodnog ili ljudskog, sadašnjeg ili budućeg. Kardinal Parolin je sudionicima na kraju poželio da ih enciklika Laudato si' vodi te im bude nadahnuće u njihovim promišljanjima.

datum 5.7.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Radio Marija 22. veljače 2019. godine slavi dvadeset i drugi rođendan.
Trenutno u programu: 20:45 Glazba
Sljedeće u programu: 21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora