Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Crkva pokrenula kampanju protiv iseljavanja mladih

Crkva pokrenula kampanju protiv iseljavanja mladih

Cilj je kampanje, koju je 2017. godine pokrenula Talijanska biskupska konferencija (CEI), pružiti potporu migrantima u zemljama odlaska, tranzita i prihvata.

Katolička Crkva u Gvineji priključila se kampanji "Slobodni otići, slobodni ostati" koju je 2017. godine pokrenula Talijanska biskupska konferencija (CEI), želeći konkretno odgovoriti na fenomen migracija. Cilj je kampanje pružiti potporu migrantima u zemljama odlaska, tranzita i prihvata, ali i obeshrabriti mlade od polaska na opasna putovanja, s ciljem ilegalnog ulaska u zemlje u kojima se nadaju pronaći posao i bolje životne uvjete. Među njima su i Gvinejci koji u sve većem broju, riskirajući svoj život, pokušavaju doći do Europe.

Povećanje neregularne emigracije u Europu

Dok su donedavno glavna odredišta gvinejskih emigranata bile afričke zemlje, posebice one na zapadu kontinenta, u posljednje je vrijeme učestalija ilegalna migracija prema Europi. Među glavnim uzrocima iseljavanja ističe se siromaštvo, posebice na selu, zatim nezaposlenost, koja među mladima u dobi od 25 do 34 godine doseže 20%. Izražena je također iluzija o pronalasku svojevrsnog eldorada, ili obećane zemlje, u Europi, san koji se često pretvori u smrtonosan put ili noćnu moru načinjenu od pritvora, mučenja i zlostavljanja u rukama trgovaca ljudima.

Crkva ne potiče iseljavanje, ali poštuje slobodu savjesti

Spomenuta je inicijativa najavljena prošlih dana tijekom Susreta biskupijske mladeži u glavnom gradu Conakryju. Kako prenosi gvinejska agencija "Kalenews.org", nadbiskup Conakryja, monsinjor Vincent Koulibay, tom je prilikom istaknuo da Crkva nikada nije poticala neregularno iseljavanje koje ima ozbiljne posljedice, iako poštuje slobodu savjesti svih muškaraca i žena. Također je napomenuo da bi sada Država i međunarodne organizacije trebale učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli mladim Gvinejcima da ostanu, rade i grade bolju Gvineju.

Mladima se obratio i Gérard Ansou Bangoura, ravnatelj Katoličke organizacije za promicanje ljudskog razvoja, lokalnog Caritasa, te ih pozvao da ostanu kako bi doprinijeli razvoju svoje zemlje. Želimo da shvate kako i kod nas postoje gospodarske i društvene mogućnosti – kazao je Ansou Bangoura, govoreći o mladima u Gvineji.


datum 8.11.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Isusa, koji je na križu pobijedio smrtonosni VIRUS - grijeh, zaufano molimo da nas izliječi epidemije koja vlada svijetom.
Trenutno u programu: 07:30 Molitva - Jutarnja
Sljedeće u programu: 07:45 „Zrnca mudrosti“ – poticajna razmišljanja namijenjena starijima

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora