Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Hrvatska vojska, policija i branitelji na putu u Lurd

Hrvatska vojska, policija i branitelji na putu u Lurd

U Avignonu misno slavlje za hodočasnike predvodio je vojni ordinarij u BiH msgr. Tomo Vukšić .

Na putu prema Lourdesu, sudionicima 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes pridružili su se hodočasnici iz Bosne i Hercegovine – pripadnici Oružanih snaga FBiH – predvođeni svojim vojnim biskupom msgr. Tomom Vukšićem. U srijedu, 15. svibnja 2019. u 7.00 sati, zajedno su sudjelovali na euharistijskom slavlju u Avignonu u mjesnoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij msgr. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju generalnih vikara vojnih ordinarijata u RH i BiH, don Marka Mede i msgr. Željka Čuturića i drugih vojnih i policijskih kapelana. Klapa HRM-a „Sv. Juraj“ uveličala je misno slavlje svojim pjevanjem.

Vojni ordinarij u BiH msgr. Tomo Vukšić u homiliji se osobito osvrnuo na misao vodilju ovogodišnjeg hodočašća: „Traži mir i za njim idi“. Ovaj redak preuzet je iz Staroga zavjeta, iz Psalma 34 u kojem sveti pisac izriče pohvalu Božjoj pravdi: „O čovječe, ljubiš li život? Želiš li dane mnoge uživati dobra? Jezik svoj oda zla suspreži i usne od riječi prijevarnih! Zla se kloni, a čini dobro, traži mir i za njim idi!“ (Ps 34, 13-15)

Biskup je istaknuo kako je mir vrednota na koju je Isus također stavio osobitu važnost. Kada je Isus uskrsnuo, navijestio je svojim učenicima mir i u više navrata naredio im da šire Božji mir. U Govoru na gori, Isus je dao veliko obećanje kazavši: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim  zvati!“ (Mt 5,9)

Mi također, kao Isusovi učenici, želimo imati mir s drugim ljudima i svim živim stvorenjem. Potrebno je najprije razviti mirnu savjest kako bismo mogli graditi opće dobro među ljudima. Volja da svatko dobije što mu pripada preduvjet je ostvarenju zajedničkog dobra. Biskup je zaključio da nam u tome mogu biti izvrsni primjeri sveci koji su pravi graditelji mira, a osobito Majka Božja koja nas zagovara da imamo mirnu savjest poput Kristove.

Nakon obilaska starog grada Avignona i papinske palače iz 14. stoljeća, hodočasnici su nastavili svoje putovanje za Lourdes. Putem su posjetili i Carcassone, najveću srednjovjekovnu utvrdu u Europi.


datum 15.5.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 12:20 Je`n - dva - tri i ... djeco, a sada vi! - dječja glazba
Sljedeće u programu: 13:00 Čitamo knjigu - o. Vjenceslav Mihetec: „Hrabro naprijed dobri i dragi ljudi“

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora