Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Molitvenoj inicijativi „40 dana za život“

Molitvenoj inicijativi „40 dana za život“

Prenosimo dijelove intervjua Ante Čaljkušića za Laudato.

Koliko je života nerođene djece u Hrvatskoj spašeno od početka molitvene kampanje u ožujku prošle godine?

Trenutno znamo za 22 spašene djece. Broj će do kraja ove kampanje biti veći jer smo još u sakupljanju i provjeri podataka. Neki dan mi je prošla misao: pa to je jedan razred djece! Slavim Boga na toj spoznaji. Bože moj, koliko si velik!

U kojim je hrvatskim bolnicama smanjena brojka pobačaja i o kojoj se brojci radi?

Broj pobačaja se smanjio u osječkoj, vukovarskoj, zagrebačkoj, šibenskoj i pulskoj bolnici. Djelatnici tih bolnica potvrdili su nam da je to upravo zbog inicijative. Negdje više, negdje manje. Ne bih htio nagađati koliko. Svaki ljudski život je dragocjen. Tragedija je ako netko oduzme i samo jednom djetetu život, a ogromna je radost i ako se uspije spasiti samo jedan ljudski život našim nastojanjima. Uglavnom, broj je velik.

Jesu li Vam se javile majke koje su odustale od pobačaja ili medicinsko osoblje koje se pozvalo na priziv savjesti? Što Vam kažu?

Javljaju nam se i medicinski djelatnici i majke odnosno njihovi bližnji. Vrlo rijetko se dogodi da nam dođe sama majka i počne pričati svoje probleme ili djelatnik bolnice koji sudjeluje u pobačaju. Uglavnom njihovo stanje saznamo preko njima bliskih osoba, a onda u miru i ljubavi, nježno počnemo rješavati problem. To su jako dirljivi susreti. Zna biti i teško. To je znak da pojačamo molitvu.

Ove se godine inicijativi priključio veći broj hrvatskih gradova. Reci nam nešto više o tome, jeste li zadovoljni kako inicijativa napreduje?

Nisam samo zadovoljan. Presretan sam i veoma zahvalan svima koji su se odazvali na Božji poziv da daruju sebe za ovaj apostolat. Pro-life iliti apostolat za život je toliko poseban. Spašavanje dječjih života i spašavanje duša roditelja i medicinskoga osoblja je tako uzvišen poziv. Nisam ga dostojan, a opet, Gospodin mi daje tu milost. Zasluge za napredovanje inicijative bez sumnje pridajem dragome Bogu, samo njemu. Gospodin nam je doveo prekrasne ljude koji svojim vrlinama i darovima obogaćuju i usavršuju rad inicijative. Kroz to djelovanje suočavamo se i sa svojim manama, slabostima, sebičnošću što je velika milost jer možemo postati bolji i posvećeniji ljudi. Dvadeset gradova sudionika u nepunih dvije godine dokazuje da je ovo uistinu djelovanje Duha Svetoga. U korizmenoj kampanji vjerojatno ćemo imati i veći broj gradova.

Zbog čega je bitno da se građani što više odazovu inicijativi i da društvo kaže NE pobačaju?

Radije volim reći da sam ZA život, ZA zaštitu ljudskoga života, ZA vrijednosti koje štite obitelj i pojedinca. Najbitnije je da si narod osvijesti problem pobačaja i što pobačaj uistinu jest. Pobačaj je zaustavljanje života najnevinijem, najslabijem, najmanjem, najljepšem ljudskom biću, ubojstvo čovjeka. Osvješćivanje lokalne  zajednice i cijeloga naroda ključan je korak za promjenu na bolje.

Koji su glavni uzroci zbog kojega majke odlučuju pobaciti vlastito dijete?

Uzroka je mnogo. Najčešće su to materijalna situacija, poslovna karijera, pritisci od strane oca i obitelji itd. U Hrvatskoj najčešće pobacuju žene koje već imaju dvoje djece, to me je bilo iznenadilo. Naravno, pobacuju i mlade žene. Uglavnom je razlog strah od ovog ili onog. Stoga im u prvome redu želimo uliti mir i dati nadu. Već smo počeli objavljivati priče majki kojima smo pomogli gdje one svjedoče kako su sada radosne, mirne, pune zahvalnosti. Nikoga se ne smije osuđivati. Među našim moliteljicama je i dosta njih koje imaju jedan ili više pobačaja iza sebe. Neke su se i odvažile te javno posvjedočile o problemima i ranama koje su ih poslije snašle.

Inicijativa „40 dana za život“ djeluje i u broj drugim zemljama, a blagoslov je dobila i od pape Franje. Koliko je ova inicijativa uspješna na svjetskoj razini?

Detaljne informacije o uspješnosti inicijative na svjetskoj razini mogu se pronaći na www.40daysforlife.com. U ovoj kampanji do sada je spašeno više od 400 dječjih života!
Prije početka ove kampanje:
3,588 ukupno kampanja
579 gradova
30 država
650,000 sudionika
17,500 crkava
10,331 života spašeno od pobačaja
118 izvršitelja pobačaja prestalo s pobačajima
60 klinika za pobačaje zatvoreno

Surađujete li s nekim drugim udrugama u Hrvatskoj i na koji način?

Odlično surađujemo s udrugama Betlehem i Djetešce na sunašce. Moralno, duhovno i materijalno pomažemo trudnicama. Uglavnom mi kao inicijativa pomognemo majci u tome momentu, a kasnije je preusmjerimo na ove udruge koje mogu pružati dugotrajnu pomoć.

datum 28.10.2015.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Isusa, koji je na križu pobijedio smrtonosni VIRUS - grijeh, zaufano molimo da nas izliječi epidemije koja vlada svijetom.
Trenutno u programu: 06:03 Glazba
Sljedeće u programu: 06:15 Nakane Apostolata molitve; Krunica - slavna otajstva

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora