Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Predavanja prvoga dana TPS-a u Đakovu

Predavanja prvoga dana TPS-a u Đakovu

Prvoga dana Teološko-pastoralnog seminara u Đakovu, u utorak 10. rujna, održana su tri predavanja te panel diskusija.

Tema prvoga predavanja bila je „Biblija obiluje obiteljima…“ (AL 8). Poimanje braka i njegove (ne)razrješivosti u Starome i Novome zavjetu: evolucija ljubavi – usporedba dvaju koncepata na temelju Amoris Laetitia koje je održao doc. dr. sc. Niko Bilić. U svojemu izlaganju prikazao je kratak pregled biblijskih primjera na kojima papa Franjo o svojoj pobudnici Amoris Laetitia zasniva nauk o ljubavi i braku u obiteljskom životu. Tako je iznio primjere Psalma 128 u kojemu je Papa naglasio važnost rada, mjesta, važnost muškarca i važnost rađanja djece, a svatko je u ovom psalmu mogao pronaći svoje uporište. Naglasio je kako je Papa birao biblijske tekstove u kojima se navodi kako je čovjek stvoren na sliku Božju, kako je Bog stvorio muško i žensko, kako je čovjek stvoren za obitelj, za društvo, navodeći kako čovjek nije stvoren za samoću i da je to jedan od ključnih problema današnjice.
Drugo predavanje na temu (Su)odnos naravne i sakramentalne ženidbe prema pobudnici Amoris Laetitia održao je prof. dr. sc. Antun Tamarut. Započeo je riječima kako središte braka mora biti milosrđe i Božja pravednost koja će izvirati iz Isusa Krista po kojemu, za kojega i u kojemu je sve stvoreno. U Isusu Kristu sve ima svoj uzrok i sve ima svoj uzor. Upravo u Isusu Kristu, odnosno Presvetome Trojstvu, svoje temelje ima i naravno i plodno zajedništvo muškarca i žene, a ono u sakramentu ženidbe dostiže svoj vrhunac gdje to zajedništvo postiže svoj bogoliki odnosno kristoliki izraz, istaknuo je predavač.
Citirajući papu Franju naveo je kako je brak, odnosno obitelj, mjesto Bogoobjave, mjesto istinske teofanije, ali i mjesto gdje se aktualizira Božja kreativnost, mjesto je to one prave, Božje ljubavi. Nastavljajući izlaganja predavač je naveo kako naravna ženidba koja počiva na poretku stvaranja, svoju konačnu svrhu, svoj smisao, svoju puninu dobiva u otkupljenju jer ženidbeni savez koji je započeo već u samome stvaranju i koji je objavljen u povijesti spasenja prima punu objavu svoga značenja upravo u Isusu Kristu i njegovoj Crkvi.
Treće i posljednje predavanje ovoga dana održao je prof. dr. sc. Josip Šalković na temu Ništavost ženidbe u svjetlu Amoris Laetitia: očekivanja i izazovi za sudski pastoral. U svojem predavanju progovorio je o očekivanjima, odnosno različitim izazovima koje je donijela pobudnica Amoris Laetitia. Naime, vršeći svoje povjerene službe, pastiri povjerenih im stada: prezbiteri, biskupi, sudski vikari redovito se susreću s rastavljenim i razvedenim vjernicima koji vrlo često „dvoje o važnosti svoje ženidbe ili su uvjereni u njezinu ništavost“. Na koji način i kako pristupiti takvim osobama, što im reći, zapitao se predavač. Odgovore je najbolje pronaći upravo u Zakoniku kanonskoga prava u kanonima 1671-1691 koji progovaraju o parnicama za proglašenje ništavosti ženidbe, koja su prava, koje obaveze i što je potrebno za određeni slučaj.
Predavanje je zaključio ističući kako „pastiri moraju znati da su iz ljubavi prema istini obavezni dobro razlikovati situacije jer dobro obavljena pastoralna istraga pridonosi bržem vođenju sudskog procesa u kojemu je na prvome mjestu istina i pravda svete ženidbene veze“.
Nakon prva dva izlaganja održana je diskusija u kojoj su predavačima postavljana pitanja, a nakon trećeg izlaganja uslijedila je panel diskusija vezana uz temu iskustava u pripremi i odvijanju parnice o ništavosti ženidbe.


datum 11.9.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Gospodine, molimo te za mir među narodima, a napose u vlastitom srcu; učini nas oruđem svoga mira.
Trenutno u programu: 21:02 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova - gosti: Damir Kunić i Kristijan Kolonić, bogoslovi - Antonio Zirdum, bogoslov
Sljedeće u programu: 22:00 Najava sutrašnjeg programa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora