Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Prva Dužijanca u Zagrebu

Prva Dužijanca u Zagrebu

Mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca", uputio je pismo u povodu održavanja prve Dužijance u Zagrebu.

 
Mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca", uputio je pismo u povodu održavanja prve Dužijance u Zagrebu. „Uz odobrenje i pokroviteljstvo Ministarstva kulture R. Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske s radošću ćemo u hrvatskoj metropoli, glavnom gradu R. Hrvatske i svih Hrvata prvi put predstaviti 'Dužijancu' - jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u R. Srbiji. Dužijanca okuplja oko sebe najveći broj Hrvata koji se angažiraju i organiziranju i izvedbi različitih sadržaja i različitih manifestacija tijekom godine. Ujedno Dužijanca okuplja i najbrojniju publiku koja ima prilike upoznati ljepotu i bogatstvo običaja bunjevačkih Hrvata kao i bogatu tradiciju i bogatu riznicu našega naroda u R. Srbiji. 
Ponosni smo, radosni i zahvalni što ćemo građanima Zagreba, R. Hrvatske i turistima koji se zateknu u Zagrebu moći pokazati to naše neprocjenjivo blago. Idemo u Zagreb sa željom da zahvalimo svima u R. Hrvatskoj koji su nas nekoć i koji nas sada podupiru i pomažu, ali idemo i sa željom da tražimo podršku za sve ono što radimo, jer Dužijanca sada doista, mislim da smijem tako reći, čuva naš vjernički i nacionalni identitet i pomaže opstanku i napretku našeg naroda u R. Srbiji. No, bez svestrane podrške matične nam Domovine Hrvatske jednostavno ne možemo – ni danas, ni sutra! Radosni smo također što ćemo moći u Zagrebu posvjedočiti svoju vjeru i pripadnost hrvatskom narodu i što ćemo moći posvjedočiti na koji način mi zahvaljujemo Bogu za žetvu i kruh svagdašnji i kako mi dajemo pohvalu čovjeku i njegovu radu.
 
Pozivamo sve bunjevačke Hrvate koji sada žive u Zagrebu i okolici da dođu u subotu i nedjelju na manifestaciju „Dužijanca u Zagrebu", da s nama slave i s nama se raduju", istaknuo je mons. Anišić u prigodnom pozivu.
 

Manifestacija „Dužijanca u Zagrebu" održava se od 17. do 19. kolovoza u Zagrebu. 
U petak 17. kolovoza u kino-dvorani Muzeja suvremene umjetnosti s početkom u 20 sati bit će prikazan film Dužijanca.
 
U subotu u 12 sati u Etnografskom muzeju bit će otvorenje izložbe „Bunjevačko veliko ruvo". Na Trgu bana Josipa Jelačića u 20 sati počet će tamburaška i folklorna večer. 
 
U zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 19. kolovoza u 10 sati zahvalno euharistijsko slavlje uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u zajedništvu sa subotičkim biskupom Ivanom Penzešom, te ostalim svećenicima. U prvostolnici će biti veliki broj vjernika u narodnim nošnjama, koji će za tu prigodu hodočastiti u Zagreb iz cijele Vojvodine. 
 
U 11.30 sati od katedrale do Trga bana Jelačića bit će svečani mimohod svih sudionika manifestacije. Od 12 do 13 sati na glavnom zagrebačkom trgu bit će predaja kruha i kulturno-umjetnički program. 
 
Dužijanca je svetkovina završetka žetve koja se među bunjevačkim Hrvatima u Subotici organizirano slavi više od 100 godina. U proteklom stoljeću doživjela je svojevrsni razvoj i postala je manifestacija koja čuva i njeguje identitet bačkih Hrvata. U povijesti Dužijance, osim 1911. godine, kada je prvi puta proslavljena slavljem u Crkvi, zapisane su još dvije kao osobito značajne. Naime, proslava Dužijance je osim u Crkvi, 1968. godine organizirana i u obliku folklorno-turističke manifestacije, kao skup priredbi vezanih za žetvene svečanosti na razini grada Subotice, a 1993. godine Dužijanca je zaprimila posve novi oblik i jedinstven sadržaj. Te godine spojene su tzv. „Gradska" (1968.) i tzv. „Crkvena" (1911.) Dužijanca. Iz tog razloga ove godine, kada se obilježava 25. obljetnica zajedničkog načina proslave, kojim se izriče vjera i kultura u zahvali Bogu za dar kruha, kao jedinstveni oblik inkulturacije vjere među bunjevačkim Hrvatima, želja je organizatora proslaviti Dužijancu u zagrebačkoj prvostolnici i gradu Zagrebu. 
 
Na proslavi će biti predstavnici državnih vlasti kao i predstavnici hrvatskih institucija i udruga iz Republike Srbije. Euharistijsko slavlje će prenositi HRT u sklopu svoga redovitog nedjeljnog termina za prijenos. 
 
 

datum 17.8.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
U lipnju slavimo dva draga nam blagdana, dva srca: Presveto Srce Isusovo i Srce Marijino.
Trenutno u programu: 23:25 Glazba
Sljedeće u programu: 23:30 "Riječ o Riječi" (R) - duhovni poticaji za svaki dan

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora