„Jeruzalem – grad mira“

„Jeruzalem – grad mira“

Izložba fotografija „Jeruzalem – grad mira“ otvorena je u srijedu 6. studenoga u 19 sati u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu, Kaptol 29a, u Zagrebu.

Otvorenje izložbe prvi je u nizu događaja kulturno-umjetničkih programa koji se održavaju povodom 25. godina od uspostave diplomatskih odnosa između Svete stolice i Države Izrael.

Na početku izložbe koja je obilježila nastavak suradnje Zagrebačke nadbiskupije s veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, nazočnima su se obratili zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor.

Biskup Ivan Šaško istaknuo je da je skoro točno u dan, prije pet godina (11. studenoga 2014.) u istome prostoru otvorena izložba “Papa Franjo u Izraelu”. Tako je ova izložba stanoviti nastavak suradnje Zagrebačke nadbiskupije s Izraelskim veleposlanstvom.

“Postoje gradovi koji žive noseći svjedočanstvo: i svojim ožiljcima i ruševinama i svojim novim slojevima; gradovi u kojima nije ostalo samo sjećanje pojedinaca, nego spomen naraštaja, naroda i pripadnika raznih svjetonazora. U tome je Jeruzalem jedinstven. U njemu je ostala upisana povijest svijeta. I više od toga: u njemu je živ susret neba i zemlje.  Ovamo je fotografijama prenesen djelić Jeruzalema, slike objedinjene naslovom: Grad mira. Izazovan je to naslov koji može biti osporavan, izgledati neuvjerljivo pred činjenicama raznih sukoba koji su povezani s Jeruzalemom. No, on ostaje gradom mira, jer u njemu živi izvor mira, pokretač mira koji čovjeka vodi do samoga izvora postojanja i nadanja”, rekao je mons. Šaško.

Biskup je poručio da se s Jeruzalemom možemo upoznati tako da živimo u njemu, čitamo o njemu ili molimo s njime. No bez obzira na to što činili od navedenih stvari, taj grad u nama pobuđuje poniznost i poštovanje kao važne preduvjete za izgradnju mira.

U završnom djelu nastupa govornik je istaknuo da ne samo metafora Jeruzalema, nego i povijesni grad u našoj suvremenosti, čuvaju snagu simbola.

“To je stvarnost koja uzajamno povezuje povijesni i nebeski Jeruzalem. U tome se odnosu događa razmjena spomenâ, od kojih su neki veoma bolni; tu živi neobična mješavina jezikâ, obredâ, običajâ. Ona može biti lijepa, ako nismo ravnodušni, prije svega prema darovanoj ljudskoj čežnji. Ljudi koji su napravili ove fotografije u Jeruzalemu, prepoznali su nešto što ih je privuklo i što su smatrali vrijednim prenijeti drugima. Puno je sitnica koje će sigurno pomoći da u svijetu i u ljudima s kojima živimo nađemo razlog, da bismo sa Zaručnikom iz Pjesme nad pjesmama (6, 4) mogli reći: ‘Krasna si kao Jeruzalem.’ (Pj 6, 4)”, zaključio je biskup Šaško.

Njegova ekselencija Ilan Mor okupljenima je kazao da je ova izložba plod bliske suradnje sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Govoreći o modernom Jeruzalemu naglasio je njegovu suvremenu arhitekturu, dobro održavane parkove, moderne trgovačke centre, vanjske industrijske zone i predgrađa koja objavljuju njegovu nadu u budućnost.

“Sjaj Jeruzalema, zlatan na suncu a srebrn na mjesečini, takmiči se učinkom s kaleidoskopom njegovih stanovnika i sve to čini sjajan mozaik koji se može vidjeti na ovoj izložbi”, poručio je veleposlanik Mor.

Također kao značajnu stvarnost naglasio da je moderni Jeruzalem izrastao oko staroga koji je unutar zidina, a to se vidi u razvitku tog grada.

“Dame i gospodo u proteklim godinama Jeruzalem je postao internacionalna destinacija, centar najnovije tehnologije i multikulturalne kreativnosti te moderno središte društvenih inicijativa i volontiranja. Vjerujem da će vas ova izložba fotografija potaknuti da posjetite Izrael, a vas koji ste to već učinili molim da dođete ponovno”, rekao je veleposlanik Mor.

Izložbu možete pogledati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu do 20. studenog.

 

 

 


datum 7.11.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa
Sljedeće u programu: 13:45 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora