Papa Franjo: Potreban je dijalog među narodima

Papa Franjo: Potreban je dijalog među narodima

Europa se ne smije razići; valja poštovati identitete naroda ali bez zatvaranja.

Europu treba spasiti jer je ona baština koja se ne može i ne smije razići. Dijalog i slušanje, počevši od vlastitoga identiteta i ljudskih i kršćanskih vrijednosti, sredstva su protiv suverenizama i populizama, te pokretači procesa obnove koji traje bez prekida. Od aktualne situacije u Europskoj uniji polazi intervju koji je papa Franjo dao Domenicu Agassu, vatikanistu dnevnika 'La Stampa' i koordinatoru portala 'Vatican Insider', u kojemu se, među ostalim, govori o imigraciji, klimatskim promjenama i Sinodi o Amazoniji.

San otaca utemeljitelja Europe
Papina je želja da Europa ponovno bude ona iz snova otaca utemeljitelja. Vizija konkretizirana ostvarivanjem, osim zemljopisnoga, također povijesnoga i kulturalnoga jedinstva koje obilježava Stari kontinent. Iako je bilo administrativnih problema i unutarnjih nesuglasica – objasnio je Papa – imenovanje žene, Ursule von der Leyen, za predsjednicu Europske komisije, može biti dobro za oživljavanje snage otaca utemeljitelja, jer žene imaju sposobnost povezivanja i ujedinjavanja.

Neka Europa krene od svojih ljudskih i kršćanskih vrijednosti
Glavni je izazov za ponovno pokretanje Europe dijalog. U Europskoj uniji treba razgovarati, uspoređivati, upoznavati – istaknuo je Papa te objasnio kako mentalni mehanizam iza svakog razmišljanja treba biti „prvo Europa, a onda svatko od nas“. Za to je – prema Papinim riječima – potrebno i slušanje; međutim, vrlo se često čuju samo kompromisni monolozi. Polazišne su točke ljudske vrijednosti, vrijednosti osobe. Uz kršćanske vrijednosti. Europa ima ljudske i kršćanske vrijednosti, to nam govori povijest. I kada to kažem, ne odvajam katolike, pravoslavne i protestante. Svi imamo iste bitne vrijednosti.

Otvorenost za dijalog
Naravno, svatko je od nas važan, nitko nije sporedan. Doista, svaki dijalog treba krenuti od vlastitoga identiteta – rekao je Papa te dodao dajući primjer – Ne mogu ostvarivati ekumenizam ako ne polazim od toga da sam katolik; drugi opet to treba činiti kao protestant, pravoslavac… O vlastitom se identitetu ne pregovara nego ga se integrira. Problem je pretjerivanja zatvaranje vlastitoga identiteta, ne otvaramo se. Identitet je bogatstvo, kulturno, nacionalno, povijesno, umjetničko; – napomenuo je papa Franjo – svaka zemlja ima svoj identitet koji treba integrirati s dijalogom. To je presudno: otvoriti se za dijalog iz vlastitoga identiteta kako bismo od identiteta drugih dobili nešto veće.

Zabrinut zbog suverenizma i populizma
U tom je smislu papa Franjo zabrinut zbog suverenizma. Takvo ponašanje izolira. Zabrinut sam jer se čuju govori koji sliče Hitlerovim govorima iz 1934. godine. 'Najprije mi. Mi…'; to su misli koje plaše. Suverenizam znači zatvorenost. Država treba biti suverena, ali ne zatvorena. Suverenost treba braniti, ali treba također štititi i promicati odnose s drugim zemljama, s Europskom zajednicom. Suverenizam je pretjeranost koja uvijek loše završava; dovodi do ratova. Populizam je pak način za nametanje ponašanja koje vodi do suverenizma, i ne treba ga miješati s 'popularizmom' koji je kultura naroda i mogućnost njegova izražavanja.

Migranti – prije svega pravo na život
Primiti, pratiti, promicati i integrirati, kriteriji su koje valja slijediti kada se govori o imigraciji i prihvatu. Prije svega, tu je pravo na život, najvažnije od svih prava – istaknuo je Papa. Valja uvijek misliti na ratne prilike i glad iz kojih dolaze te osobe koje bježe. Istodobno, vlade trebaju razmišljati i djelovati oprezno, jer tko upravlja pozvan je misliti na to koliko se migranata može primiti. Tu može biti i kreativnih rješenja ako, primjerice, mislimo na zemlje u kojima nedostaje radne snage u poljoprivrednom sektoru. Kazali su mi da u jednoj europskoj zemlji, zbog demografskoga pada, postoje poluprazni gradići; tamo bi se moglo preseliti neke zajednice migranata, koje bi, među ostalim, mogle pokrenuti gospodarstvo u tom kraju – primijetio je Papa.

Pomoć siromašnim zemljama kako bi se zaustavili migracijski tokovi
Što se pak tiče ratova, papa Franjo je istaknuo da se moramo zauzeti i boriti za mir. Glad se odnosi uglavnom na Afriku, a dio rješenja za to jest ulaganje kako bi se pomoglo riješiti njihove probleme i tako zaustavilo migracijske tokove.

Amazonija i „hitna sinoda“
U Vatikanu će se u listopadu održati Sinoda o Amazoniji, rezultat enciklike Laudato si' koja – istaknuo je Papa – nije zelena enciklika nego socijalna, utemeljena na očuvanju stvorenoga, a sinoda je „hitna sinoda“. Papa Franjo je, naime, potresen činjenicom da je 29. srpnja čovjek već potrošio sve obnovljive izvore za godinu koja je u tijeku. Zbog toga, uz otapanje ledenjaka, povišenje razine oceanā, sa sve više plastičnoga otpada u morima, deforestacijom i drugim problemima, naš planet živi u stanju svjetske krize.

Zajedništvo vođeno Duhom Svetim
Sinoda nije sastanak znanstvenika ili političara, a nije ni parlament nego nešto drugo – napomenuo je Papa te dodao – Nastaje iz Crkve i imat će evangelizatorsko poslanje i dimenziju. Bit će to rad zajedništva koji vodi Duh Sveti. Važne se teme odnose na službe i različite načine evangelizacije, dok pitanje o „viri probati“, odnosno o mogućnosti ređenja starijih i oženjenih muškaraca tamo gdje nedostaje svećenika, neće biti jedna od glavnih tema na sinodi, nego je jednostavno jedna od točaka dokumenta „Instrumentum laboris“.

Amazonija važna za budućnost planeta
Objašnjavajući odluku o održavanju Sinode o Amazoniji, području koje obuhvaća devet država, Papa je rekao da je riječ o reprezentativnom i presudnom mjestu … koje ima veliku važnost u preživljavanju planeta. Veliki dio kisika koji udišemo dolazi odande. Eto zbog čega krčenje šuma znači ubijanje čovječanstva – primijetio je Papa.

Ukloniti iz politike sudioništvo i korupciju
Prijetnja životu stanovništva i teritorija dolazi od gospodarskih i političkih interesa dominantnih društvenih sektora. Politika treba ukloniti vlastito sudioništvo i korupciju te preuzeti na sebe konkretne odgovornosti – istaknuo je papa Franjo te na kraju spomenuo pokrete mladih koji daju nadu u drugačije ponašanje u brizi o stvorenomu.


Vatican News


datum 9.8.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Gospodine, molimo te za mir među narodima, a napose u vlastitom srcu; učini nas oruđem svoga mira.
Trenutno u programu: 09:00 Poruka vedrine - Dubravka Beljan
Sljedeće u programu: 09:45 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora