Papa u Bariju povodom susreta

Papa u Bariju povodom susreta "Mediteran, granica mira"

Papa Franjo će 23. veljače biti u Bariju, gdje će predvoditi euharistijsko slavlje kojim će završiti susret naslovljen "Mediteran, granica mira".

Papa Franjo će 23. veljače slaviti svetu misu u Bariju. Tim će euharistijskim slavljem završiti Susret razmišljanja i duhovnosti naslovljen „Mediteran, granica mira“. Susret, koji je organizirala Talijanska biskupska konferencija, a na kojemu će se okupiti biskupi iz 19 mediteranskih zemalja, održat će se od 19. do 23. veljače. Želja je da on bude laboratorij sinodalnosti, kao stil života – kako je objašnjeno na web stranici te inicijative – koji se treba očitovati u uzajamnom poštovanju, zahvalnosti i njezi odnosa.

U temelju želje organizatora nalazi se uvjerenje da je Crkva na Mediteranu prisutna i djelotvorna, bogata liturgijskim, duhovnim i crkvenim tradicijama, uz današnje mogućnosti jačanja postojećih struktura zajedništva i eventualnoga stvaranja novih. Tom se inicijativom želi pridonijeti promicanju kulture dijaloga i mira za budućnost cijeloga Mediteranskoga bazena – objasnila je Talijanska biskupska konferencija.

Upravo zbog toga plava boja mora u logu susreta predstavlja tu želju za istraživanjem, razmišljanjem, nezadovoljstvom sadašnjim stanjem, i novom komunikacijom među različitim kontekstima okupanima morem. Ruke, pružene jedna prema drugoj, označavaju susret iz čijega ostvarivanja nastaju mostovi, a ne zidovi, kako uvijek podsjeća papa Franjo. Ruke, osim toga, predstavljaju bogatstvo i povijest svakoga teritorija koji izlazi na more, kao i to da jedino slušanje i zajedničko sudjelovanje omogućuju susret.

Stilizirani ljudski likovi pak predstavljaju zanos kojim biskupi Mediterana namjeravaju promicati kulturu dijaloga i izgradnju mira. I na kraju, logo susreta je polukružnoga oblika kako bi podsjećao na dúgu, te tako i na niz koji čine praštanje, mir, te zauzimanje za živi Mediteran i narode koji ga nastanjuju.


Bari – most s Istokom i Afrikom

Nadbiskup Barija i Bitonta, msgr. Francesco Cacucci, u razgovoru je za Radio Vatikan istaknuo važnost te inicijative u ovom posebnom trenutku povijesti. Tu važnost – prema nadbiskupovim riječima – želi istaknuti i papa Franjom svojom prisutnošću. Na novinarovo pitanje koja bi poruka mogla proizići iz Barija, nadbiskup je kazao kako biskupi žele barem pomoći svima razmisliti o potrebi mira na području toga – kako ga je nazvao Giorgio La Pira – velikog Tiberijadskoga jezera.

Papa Franjo će 23. veljače drugi put posjetiti Bari, a bit će to i njegov četvrti pohod pokrajini Apuliji. Osvrćući se na tu činjenicu, nadbiskup je izrazio uvjerenje da je Papina naklonost povezana s likom svetoga Nikole koji je posebni, „ekumenski“, univerzalni svetac. Možda je sve krenulo trenutnim prijenosom jedne relikvije svetoga Nikole iz Barija u Moskvu i Sankt Peterburg – primijetio je nadbiskup.

Mislim da je izbor Barija za ekumenski susret 7. srpnja 2018. godine bila posljedica toga, a izabrao ga je Sveti Otac – dodao je. Ovaj je put odluku donijela Crkva u Italiji, na tragu dimenzije mosta s Istokom, kojim se odlikuje grad Bari – rekao je nadbiskup Cacucci te na kraju istaknuo da je već u prošlosti Ivan Pavao II. rekao da Bari i Apulija trebaju podsjećati na svoj poziv prema Mediteranu i Africi.


datum 14.1.2020.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Gospodine, molimo te za mir među narodima, a napose u vlastitom srcu; učini nas oruđem svoga mira.
Trenutno u programu: 09:00 Poruka vedrine - Dubravka Beljan
Sljedeće u programu: 09:45 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora