Papa uputio pismo sirijskom predsjedniku

Papa uputio pismo sirijskom predsjedniku

Zabrinutost pape Franje i Svete Stolice zbog humanitarne krize u Siriji.

Papa Franjo poslao je pismo sirijskom predsjedniku Basharu Hafezu al-Assadu u kojem su se ističe važnost zaštite života civila, zaustavljanje humanitarne katastrofe u pokrajini Idlib, konkretne inicijative za siguran povratak raseljenih, puštanje na slobodu zatočenih i davanje obiteljima informacija o njihovim najmilijima, te humani uvjeti za političke zatvorenike. Osim toga, Papa apelira za vraćanje dijalogu i pregovorima, uz sudjelovanje međunarodne zajednice, navodi Vatican News.

Humanitarna kriza

Kardinal Pietro Parolin ističe kazao da je u temelju te nove inicijative zabrinutost pape Franje i Svete Stolice zbog humanitarne krize u Siriji, posebno u pokrajini Idlib, gdje živi više od 3 milijuna ljudi, od kojih je 1 300 000 osoba iz drugih krajeva zemlje došlo u tu pokrajinu, koja je prošle godine proglašena demilitariziranom, primorani potražiti utočište zbog dugog sukoba u zemlji. Uz krajnje bijedne uvjete za život u kojima žive u izbjegličkim kampovima, zbog nedavne vojne ofenzive mnogi su morali ponovno pobjeći.

- Papa Franjo stoga u pismu ponovno upućuje apel kako bi se zaštitili životi civila i očuvale glavne infrastrukture, poput školā, bolnicā i zdravstvenih ustanova. To što se događa doista je nehumano i neprihvatljivo - istaknuo je kardinal Parolin.

Papin cilj je pomirenje

- Sveti Otac u pismu tri puta rabi riječ 'pomirenje', to je njegov cilj, za dobro te zemlje i njegova naroda. Papa potiče predsjednika Bashara al-Assada da učini znakovite geste u tom tako hitno potrebnom procesu pomirenja, i pritom daje konkretne primjere. Navodi, primjerice, uvjete za siguran povratak izbjeglica i raseljenih osoba, kao i za sve one koji se žele vratiti u zemlju nakon što su je bili primorani napustiti - istaknuo je kardinal.

Papa misli i na političke zatvorenike

- Papi Franji je posebno na srcu i stanje političkih zatvorenika, kojima se ne smiju uskratiti humani uvjeti. S tim je u vezi u ožujku 2018. godine Nezavisna međunarodna istražna komisija o Sirijskoj Arapskoj Republici objavila izvještaj govoreći o desetcima tisuća samovoljno zatočenih osoba - napomenuo je kardinal. U izvještaju se napominje da mnogi, nažalost, umiru u zatvoru, dok se druge na brzinu pogubljuje.

Župnik iz Alepa zahvalan Papi

- Zahvalni smo Svetom Ocu na njegovom izravnom zauzimanju. Mnogo se puta obratio našoj zemlji nazivajući je 'moja voljena Sirija' i nikada nas nije zaboravio. Vijest da je poslao pismo predsjedniku Assadu, primili smo upravo na dan kada su samo nekoliko kilometara od Aleppa pali novi projektili. Ubili su desetke građana, među kojima i djecu. U Idlibu humanitarna kriza je veća nego drugdje što se tiče kršćana, budući da su ih džihadisti odveli od kuće i ubili. Posljednji slučaj dogodio se prije tjedan dana. Jedna kršćanska učiteljica bila je silovana i potom kamenovana. Situacija je zaista zabrinjavajuća - napomenuo je otac Firas Lutfi, župnik u Aleppu, prenosi Vatican News.

datum 24.7.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 14:55 Molitva pape Ivana Pavla II. za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora