Ujedinite kontemplaciju i akciju kako biste živjeli radosno

Ujedinite kontemplaciju i akciju kako biste živjeli radosno

Treba uzeti pauzu tijekom dana, sabrati se u tišini kako bismo napravili mjesta Gospodinu koji prolazi i pronaći hrabrosti ostati malo po strani s Njim.

Potrebno je ujediniti kontemplaciju i akciju kako bismo živjeli radosno – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje liturgije koje govori o Isusovom posjetu Lazarovim sestrama, Marti i Mariji (Lk 10,38-42). One su ga primile i Marija je sjela do Njegovih nogu i slušala ga; ostavila je ono što je radila kako bi bila blizu Isusa; nije htjela propustiti nijednu Njegovu riječ – rekao je Papa.

Tako i za svakoga od nas, kao i za Mariju, ne bi smio postojati nikakav posao ili zabrinutost koja bi nas mogla držati daleko od božanskog Učitelja – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Sve moramo staviti na stranu, jer kad nas posjeti u našem životu, Njegova prisutnost i Njegova riječ moraju biti prije svake stvari. Gospodin nas uvijek iznenađuje; kad ga stvarno počnemo slušati, oblaci nestaju, sumnje ustupaju mjesto istini, strahovi miru, a različite životne situacije nalaze svoje pravo mjesto.

U tom prizoru o Mariji iz Betanije koja sjedi do Isusovih nogu sveti je Luka pokazao molitveni stav vjernika koji zna biti u Učiteljevoj prisutnosti kako bi ga slušao i kako bi se sjedinio s Njim – rekao je papa Franjo i objasnio – Radi se o pauzi tijekom dana, treba se sabrati u tišini kako bismo napravili mjesta Gospodinu koji prolazi i pronaći hrabrosti ostati malo po strani s Njim, kako bismo se potom vratili svakodnevnim stvarima s više vedrine i učinkovitosti.

Hvaleći ponašanje Marije koja je izabrala bolji dio, Isus, kao da,  ponavlja svakome od nas: „Ne dajte da vas obuzmu stvari koje radite, nego slušajte najprije glas Gospodnji kako biste dobro izvršavali zadatke koje vam život daje“ – rekao je Papa i primijetio – Tu je i druga sestra, Marta. Sveti Luka kaže da je ona bila ta koja je ugostila Isusa. Možda je Marta bila starija među njima dvjema; ne znamo, no ta je žena sigurno imala karizmu gostoprimstva.

Naime, dok je Marija slušala Isusa, ona je bila potpuno zaokupljena mnogim poslovima – rekao je Sveti Otac i nastavio – Stoga joj Isus kaže: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo!“ Tim riječima sigurno nije namjeravao osuditi služenje, nego brigu kojom je ona to doživljavala. I mi dijelimo zabrinutost svete Marte, te na njezinom primjeru učimo da u svojim obiteljima i zajednicama živimo smisao prihvaćanja i bratske ljubavi kako bi se svatko mogao osjećati prihvaćen, osobito maleni i siromašni.

Današnje nas evanđelje podsjeća da je mudrost srca upravo u tomu da znamo ujediniti ta dva elementa: kontemplaciju i akciju – rekao je papa Franjo i istaknuo – Marta i Marija nam pokazuju put. Ako želimo okusiti život s radošću, moramo usvojiti ta dva stava: s jedne strane onaj „stajati do Isusovih nogu kako bismo ga slušali dok nam objavljuje tajnu svega; a s druge strane biti brižni i spremni na gostoprimstvo kada On prolazi i kuca na naša vrata s licem prijatelja kojem treba trenutak odmora i bratske ljubavi.

Neka nam Presveta Marija, Majka Crkve, daruje milost da ljubimo i služimo Bogu i braći, Martinim rukama i Marijinim srcem kako bismo uvijek slušajući Krista mogli biti graditelji mira i nade – zaključio je Papa.

Prije pedeset godina, kao da je bilo jučer, čovjek je kročio na Mjesec, ostvarivši tako izvanredan san – rekao je Sveti Otac nakon podnevne molitve i potaknuo – Neka uspomena na taj veliki korak čovječanstva pobudi želju za zajedničkim napretkom prema još većim ciljevima; prema više dostojanstva za slabe, više pravde među narodima i više budućnosti za naš zajednički dom. Na kraju je papa Franjo pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, preporučivši se u molitve.


datum 22.7.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 14:55 Molitva pape Ivana Pavla II. za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora