210308 Josipov dom 07

Na Međunarodni dan žena 8. ožujka u Godini sv. Josipa javnosti je predstavljen projekt “Josipov dom” u Dubrovniku kojim se osigurava trajni sustav podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Tom prilikom potpisan je Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta između Dubrovačko-neretvanske županije i Caritasa Dubrovačke biskupije. Na konferenciji za medije u hotelu „Adria“ govorili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Metković Vatroslav Vugdelija.

Župan Dobroslavić je istaknuo važnost ovog projekta koji je pokrenut odlukom Vlade Republike Hrvatske da svaka županija ima sklonište za žrtve nasilja u obitelji, što je Dubrovačko-neretvanska županija prepoznala kao dobru inicijativu te se uključila. Uz pomoć biskupijskog Caritasa kao partnera to se ostvaruje. Nakon privremenog rješenja slijedila je prijavila na natječaj za trajno rješenje čime će županija dobiti i trajno sklonište. Župan Dobroslavić zahvalio je svima koji sudjeluju u radu na projektu te ženama čestitao Međunarodni dan žena. Također je potvrdio kako u narednom periodu slijede građevinski radovi na prilagođavanju prostora sigurne kuće za ovu namjenu.

Ravnateljica Šanje zahvalila je Dubrovačko-neretvanskoj županiji što je odabrala Caritas Dubrovačke biskupije kao partnera u ovom hvalevrijednom projektu. Kazala je kako je briga o najslabijima u društvu, u ovom slučaju o žrtvama nasilja u obitelji, važan dio poslanja Crkve koja to većinom radi preko Caritasa. Od lipnja prošle godine Caritas ima privremeno rješenje za sklonište za žrtve nasilja kapaciteta četiri osobe, a kroz projekt „Josipov dom“ osigurat će se trajni smještaj s kapacitetom od osam osoba. Ravnateljica Šanje je, čestitajući Međunarodni dan žena, posebno čestitala svim ženama koje su se utkale u ovaj projekt. Objasnila je i izbor naziva „Josipov dom“ rekavši kako su se razmišljali hoće li uzeti kao sveca zaštitnika neku žensku ili mušku osobu te su se odlučili za sv. Josipa jer je on štitio Isusa i Mariju kad im je bio najpotrebniji, on je i zaštitnik obitelji, Hrvatske a sam projekt „Josipov dom“ kreće u Godini sv. Josipa. Dodala je i kako je osigurano stručno osoblje koje će raditi u sigurnoj kući, a riječ je o volonterima koji su već radili u privremenom skloništu.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb iz Metkovića Vugdelija govorio je i uime ostala tri centra u županiji odnosno centara u Dubrovniku, Korčuli i Pločama. Izrazio je radost što je došlo do osiguravanje sustavne skrbi za žrtve nasilja u ovoj županiji. Govorio je i o edukacijama koje će biti održane u narednom periodu za sve koji rade sa žrtvama nasilja na području županije te posebice za one iz centara socijalne skrbi. Podijelio je i svoje iskustvo rada sa žrtvama ali i počiniteljima nasilja kao i općenito stresnog rada socijalnih radnika te pozvao na pružanje pomoći kako žrtvama nasilja tako i pružanja podrške onima koji s njima rade.

Na susretu su bile nazočne i zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Vrijednost projekta „Josipov dom“, koji se 85% financira iz Europskog socijalnog fonda i 15 % iz nacionalnih sredstava Republike Hrvatske je 11,696.487,54 kuna, a završetak je planiran u srpnju 2023. godine.

Dubrovačko - neretvanska županija bila je jedna od šest hrvatskih županija u kojima nije bilo sigurne kuće za zbrinjavanje žrtava nasilja, no kontinuiranim radom kroz privremeno rješenje došlo se i do trajnog. Nositelj projekta "Josipov dom" je Dubrovačko- neretvanska županija, uz potporu Caritasa Dubrovačke biskupije kao projektnog partnera te Regionalne agencije DUNEA kao stručne pomoći u provedbi.

Tekst  i foto: Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.