Sjednica je održana u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.

Na sjednici su, uz predsjednika nadbiskupa Vukšića, sudjelovali nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i tajnik Vijeća Tomislav Markić, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković OP i područni delegati hrvatske inozemne pastve: za Austriju fra Ivan Bošnjak, OFM, za Njemačku don Ivica Komadina, za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, za Kanadu mons. Ivan Vukšić, za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić, OFM, i za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović, dok su delegati za Švicarsku fra Branko Radoš OFM i za Oceaniju fra Ivo Tadić OFM, kao i predstavnik pastoralnih suradnika iz Njemačke Željko Galić sudjelovali putem video veze. Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić, OFM, delegati za Sloveniju fra Marko Prpa, OFM, i za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić, kao i predstavnica redovnica iz Njemačke s. Verica Grabovac opravdali su svoj izostanak.

Otvarajući sjednicu i pozdravljajući prisutne predsjednik Vijeća izrazio je radost zbog održavanja sjednice nakon više od dvije godine, jer prošle godine zbog pandemije koronavirusa sjednica nije održana, a ove je godine termin pomaknut u ljeto, kako bi se omogućilo sudjelovanje što više članova. Sudionike sjednice na početku je pozdravio i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak, koji je i sam obnašao službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Mariboru, a više je puta bio na pastoralnoj ispomoći u Hrvatskoj katoličkoj župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu te stoga dobro poznaje radosti i brige pastorala hrvatskih iseljenika.

Nadbiskup Vukšić je potom vijećnike izvijestio o zaključcima zajedničkoga godišnjeg zasjedanja biskupa, koje je održano 23. veljače ove godine, a odnose se na hrvatsku inozemnu pastvu, posebno im prenijevši priznanje i zahvalnost biskupa za pomoć prikupljenu u hrvatskim katoličkim župama i misijama za postradale u nedavnom potresu u Sisačkoj biskupiji. Potom je ravnatelj Markić podnio izvješće o djelovanju Ravnateljstva u proteklom razdoblju, govoreći posebice o aktualnom stanju i personalnim pitanjima, fondu solidarnosti, najvažnijim događanjima protekle godine kao i predstojećim događajima u ovoj godini, a govorio je i o otvorenim pitanjima i izazovima naše inozemne pastve, među kojima osobito o posljedicama pandemije za pastoral u našim zajednicama, kao i o velikoj pomoći prikupljenoj za stradale u potresu.

U nastavku sjednice izvješća o povjerenim im područjima podnijeli su delegati hrvatske inozemne pastve, podijelivši jedni s drugima poteškoće i izazove s kojima se susreću, osobito u vremenu pandemije i solidarnosti sa žrtvama potresa u Domovini, kao i još uvijek prisutnog iseljavanja hrvatskih katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u zapadnoeuropske zemlje.

Sudionici su posebice razmotrili personalnu situaciju hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica u inozemstvu, izrazivši zabrinutost zbog nemogućnosti brze popune nekih do sada postojećih mjesta, kao što su npr. Detroit, Adelaide, Lyon ili Nica, te su izrazili nadu da će se moći pronaći prikladna personalna rješenja za ta i druga mjesta u kojima trenutačno nema dušobrižnika ili će u skoroj budućnosti biti upražnjena.

Sjednica je završila zajedničkim objedom, ističe se u priopćenju Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

 

Radio Marija

09:00 Radio drama – „Dvije majke“ autora Henría Estevéa (Anríja Esteva); odabrala i pripremila: prof. dr. sc. Sanja Nikčević
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Zagrebačke nadbiskupije
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.