1 DSC 0659

Trogirani su u nedjelju, 14. studenoga svečano proslavili blagdan svoga nebeskog zaštitnika, sv. Ivana Trogirskog. Koncelebrirano misno slavlje u trogirskoj prvostolnici predvodio je dr. don Marinko Vidović, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu.

U svojoj je propovijedi don Marinko istaknuo kako je sveti Ivan Trogirski, biskup i benediktinac iz Osora, već za života bio uvažavan i čašćen kao Božji čovjek. „Premda je svoje poslanje obavljao u svekolikoj brizi za dobrobit povjerenog mu stada i premda je svoje pouzdanje u Boga ostvarivao kroz post i pokoru, svecem je priznat i čašćen tek kada je uslišivanjem molbi po njegovu zagovoru Bog očitovao njegovu proslavu. Njegovim čašćenjem mi se spominjemo njegova zemaljskog života, ali ga kao sveca štujemo zbog njegove proslavljenosti kod Boga, zbog njegova moćnog zagovora za sve koji mu se s povjerenjem uteku“, kazao je Vidović.

dsc 0664

Naglasio je da o njegovu životu ne znamo mnogo, a ono što znamo je iz „retrospektivnih zapisa onih koji su bili uvjereni u njegovu proslavu. Ali i to je dovoljno da prepoznamo što Bog cijeni, ne samo u 11. i 12. stoljeću, nego i u 21. stoljeću. Pred Bogom cijenu ima život koji se troši za druge, život koji je vjeran povjerenoj mu službi, život koji je osmišljen Božjom objavom, život koji je posvećen brizi za opće i javno dobro, život koji i u društvenoj zauzetosti ne gleda samo na svoju korist i probitak, koji se u političkim pothvatima i planovima ne oslanja samo na oportunizam, na umijeće mogućega koje bi išlo nauštrb vjere, pa onda i ljudskog dostojanstva koje je u Bogu utemeljeno i na Boga oslonjeno.“

Ivanova paradigma života vrijedi za sve koji vjeruju, a osobito za one koji obnašaju vodeće službe u zajednici, kao što je bila biskupska služba u ono doba. U tom je kontekstu prof. Vidović kazao da i danas imamo marljive i zauzete biskupe koji mogu stajati uz bok sv. Ivanu. Oni „zajedno sa svojim klerom kao neposrednim pomagačima njihova poslanja brinu za opće dobro čovjeka, čovjeka koji je doživljen i shvaćen u svjetlu Božje objave. Njihovu brigu često prosuđujemo samo iz sadašnjeg trenutka. Kritiziramo ih, opovrgavamo, nerijetko izrugujemo, a najčešće ostajemo indiferentni pred njihovim uputama i upozorenjima. Nismo sposobni čekati određeni protok vremena, nestrpljivi smo u očekivanju njihove potvrde od Boga. Stavljamo pred njih svoje zahtjeve i očekivanja, a očekujemo da njihova rješenja budu po našim planovima i željama. Ako nije tako, prebrzo ih proglašavamo udaljenim od Božjega nauma, odbacujemo njihov autoritet, a onda s prezirom gledamo i na zajednice koje oni predvode. Ponekada se prema njima odnosimo kao papskiji od Pape. Pozivamo ih na red i zauzetost koja se mjeri samo plodovima po ljudskoj mjeri.“

Na kraju svoje propovijedi potaknuo je vjernike da se zapitaju koliko im danas znači biskupova izgovorena ili napisana riječ, koliko ima odjeka u njihovim promišljanjima, shvaćanjima, u odabirima i načinu življenja? Smatraju li ih samo glasnicima prošlosti bez vizije za budućnost, samo ljudima svoga doba bez kontakta s Božjim promislom? Prihvaćaju li istinu i podvrgavaju li se činjenici da njihovo djelo, osim nas, prosuđuje i sam Bog?

„Na blagdan sv. Ivana biskupa ispitajmo svoje stavove prema Crkvi, prema zajednici Božjega naroda koji putuje svome ostvarenju u Bogu. Dopustimo se voditi od svetih biskupa, onih koji već sadanjim životom usmjeravaju naše korake prema dobru, zajedništvu, solidarnosti, plemenitosti, koji nas podsjećaju, upozoravaju i upućuju da budemo tražitelji Boga u nadi da će i njih i nas koji idemo za njima Bog prepoznati kao svoje ugodnike i da će nam darovati svoje potpuno zajedništvo“, poručio je dr. Vidović.

DSC 0659

Na kraju je dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader zahvalio predslavitelju misnog slavlja na poticajnoj propovijedi kao i braći svećenicima, zboru i svima koji su pridonijeli dostojanstvenoj proslavi. Čestitavši svim Trogiranima Dan grada i blagdan njihova zaštitnika poručio je: „Na dobro vam došla Stivanja!“

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa suradnicima te predstavnici gradskih ustanova. Misno slavlje animirao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine. Proslavi je prethodila trodnevica koju je predvodio dr. don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu.

Blagdan je, tradicionalno, obilježen misnim slavljima ujutro i navečer. Ovoga puta je zbog loših vremenskih prilika i epidemioloških mjera izostala procesija preko rive kao i tradicionalni koncert trogirske narodne glazbe u gradskoj loži, ali su svi Trogirani i gosti grada imali priliku poslije mise u loži „kušati “ marendu koju su im uz potporu Grada i TZ pripremili trogirski lovci, a dijelili članovi karnevalske udruge Rašpin Jute.

Podsjetimo kako je u subotu, 13. studenoga održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su nagrađenima uručena priznanja u povodu Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog.

 

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Bernardica Soubirous

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.