IMG 2358

Na poticaj pape Franje, u nedjelju 14. studenog u župama Požeške biskupije proslavljen je Svjetski dan siromaha. Za tu prigodu biskup Antun Škvorčević uputio je svim svećenicima Požeške biskupije pismo u kojem ih je potaknuo da služeći se Papinom Poruku pod naslovom „Siromaha svagda imate uza se“ (Mk 14,7) i u skladu s mogućnostima vlastite župe nastoje u suradnji s članovima župnog pastoralnog vijeća i mladima pristupiti siromašnim osobama i donijeti im radost svojim posjetom i drugim znakovima pažnje i poštovanja.

Međunarodni dan siromaha, požeški biskup Antun Škvorčević proveo je u Župi bl. Ivana Merza u Slatini. Prije podne je predvodio slavlje posvete župne crkve bl. Ivana Merza, a u popodnevnim satima u pratnji župnika Nikole Jušića i tajnika Mateja Silukovića, posjetio je siromašnu gospođu Martu Stanušić, koja je 1993. doselila iz Bosne i Hercegovine u Slatinu i povezao je s događajem u crkvi..

IMG 2369

Ona ga je dočekala s osobitom radošću, jer većinu vremena provodi sama u trošnoj kućici bez osnovnih uvjeta za život. Biskup joj je kazao da dolazi sa slavlja posvete župne crkve podijeliti s njome duhovnu radost i materijalna dobra, kako to preporučaju obredna sveta čitanja, da i na taj način bude dionik župnog i biskupijskog zajedništva. U razgovoru je gospođa Marta kazala biskupu da joj molitva pomaže da joj njezino stanje ne bude teško. Biskup je pohvalio njezinu vjerničku vedrinu utemeljenu u pouzdanju u Boga te joj je obećao da će je pratiti svojom molitvom i duhovno s njome ostati povezan, te joj darovao krunicu kako bi se i ona u svojim molitvama sjetila biskupa i Požeške biskupije. Poželio joj je snagu i ustrajnost u nošenju životnih tegoba, uručivši pakete s kućanskim potrepštinama i prehrambenim namirnicama te novčani prilog Požeške biskupije. U razgovoru sa župnikom biskup se raspitao za mogućnosti da se gđi. Marti uz pomoć Požeške biskupije pomogne u uređenju trošne kuće kako bi joj se osigurali dostojniji životni uvjeti.

Župnik Jušić donio joj je ručak koji je pripremljen za uzvanike posvete župne crkve i time je u tako svečanoj prigodi uključio među posebno važne članove Župe bl. Ivana Merza.

Kao primjer organiziranog pristupa Nedjelji siromaha, spomenuti valja da su u požeškoj Župi sv. Terezije članovi Karitativnog odbora Pastoralnog vijeća na čelu s voditeljem Ivicom Grgićem pripremili prigodne pakete s prehrambenim namirnicama za bolesne, osamljene i siromaštvom pogođene župljane. Njih su u subotu, 13. studenog zajedno s časnom sestrom Karolinom Mićanović i župnikom „in solidum“ Josipom Krpeljevićem pohodili članovi župne Karitativne zajednice te im uručili ono što su za njih pripravili. Pridružili su im se i članovi župne zajednice mladih, koji su na taj način posvjedočili svoju blizinu i kršćansku potporu svojim bližnjima u potrebi. Uz to mladi su na redovitom tjednom klanjanju toga dana u svoje molitve na osobiti način uključili bolesne, siromašne, osamljene i sve one župljane koji su spletom životnih okolnosti istisnuti na rub društva. Na sam pak dan, u nedjelju 14. studenog prije i nakon prijepodnevnih svetih misa pred Katedralom je bio postavljen Caritasov štand s proizvodima koje su na svojim radionicama izradili volonteri Župnog caritasa. Kupnjom spomenutih proizvoda, davanjem priloga i na druge načine vjernici Župe Sv. Terezije Avilske u Požegi redovito potpomažu župne karitativne aktivnosti.

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

04:30 "Bog živi“ - emisija Križarske organizacije - ur. i vod.: Darijo Burjan
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.