06 Nedjelja caritasa misa Rados 20211212

 

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup te predsjednik Hrvatskog Caritasa, predslavio je misno slavlje na Nedjelju Caritasa - 3. nedjelju došašća - 12. prosinca, u Varaždinskoj katedrali, napominjući kako je ovo nedjelja "kada okrećemo svoje oči prema drugima" i prepoznajemo da su upravo drugi, a osobito oni u potrebi, "naš put prema Bogu" te da je to put po kojem Bog nama dolazi.

Osim toga, poručio je da je 3. nedjelja došašća i nedjelja Ivana Krstitelja - Isusova preteče –  koji poziva na obraćenje. U svojoj propovijedi o njemu je rekao da je čovjek koji svojom pojavom odaje da ljudi mogu imati povjerenje u njega. Dolaze k njemu jer je vjerodostojan.

"Zato i mi dolazimo Ivanu i pitamo što je nama činiti?" rekao je biskup Radoš nastavljajući tumačiti izvještaj iz evanđelja koji govori o mnoštvu, carinicima i vojnicima koji dolaze Ivanu Krstitelju s pitanjem 'Što nam je činiti?'

Ivan govori o temeljnoj kreposti pravednosti i solidarnosti, a na što se može "nadozidati" i ono što je lijepo i dolazi izvan naše moći. Carinicima, službenicima će poručiti da se ne bave nikakvom vrstom korupcije, a vojnicima bilo koje vrste, neka argumenti budu ona sila kojom će činiti pravdu, donositi pravdu među ljude.

"Čuvajte se grabežljivosti i vršite pravednost, poručuje Ivan. On je prorok pravednosti." istaknuo je biskup Radoš te dodao kako je to temelj koji moraju izgraditi oni koji očekuju Boga.

 

Spustiti svoju oholost da bi mogli vidjeti drugoga … da u oči gledamo Onoga koji dolazi kao dijete

"Mi se pitamo danas što je nama činiti da budemo Kristovi učenici? Da budemo vjerodostojni Njegove riječi i njegovoga poslanja? Kazat će nam: ako želite da dođem u vaš život tada budite čestiti ljudi, vršite ono što trebate činiti i to tako kako nutrina kaže, kako traže solidarnost i pravednost, a kasnije će se nadodati." naglasio je biskup.

Rekao je i kako Bog u ljudski život ne dolazi krivudavim putem, već ravnim.

"Ako trebamo podići svoj put, ako smo zapali u bilo koji oblik korupcije, nepravednosti, nasilja, tada kaže podignite svoje puteve. Kad podignemo svoje puteve onda ćemo nadaleko vidjeti druge koji su tu uz nas. Ne smijemo se podići previše, iznad drugih, jer nećemo moći vidjeti njihove oči, njihove potrebe. Spustiti svoju oholost da bi mogli vidjeti drugoga, a jedino kroz drugoga možemo vidjeti Boga koji dolazi, jer Bog dolazi po ljudima. Dolazi po onima najmanjima. Zato se valja spustiti, sniziti, zato valja biti kao dijete, da u oči gledamo Onoga koji dolazi kao dijete." poručio je biskup Radoš.

01 Nedjelja caritasa misa Rados 20211212


Biti posrednici Božje ljubavi

Na nedjelju Caritasa Ivan Krstitelj poziva ispružiti ruku. Caritas pruža svoju ruku prema darovateljima koji će pak ispružiti svoju ruku u košaru koja će biti prinesena na oltar Gospodinu zajedno s darom kruha, a Gospodin će to ponovno vratiti da se odnese i stavi na stol onima koji nemaju.

"Bit ćemo posrednici Božje ljubavi. Za nas vjernike je to daleko više od jednoga običnoga dara, jer ga prinosimo ovdje, na oltaru, zajedno s kruhom, s onom košarom koju ćemo Bogu prikazati, a On će nam u toj košari dati samoga sebe. I svaki put kada da samoga sebe, onda puni košaru za one koji nemaju, šalje nas vjernike da budemo znak Njegove ljubavi prema onima koji su na rubu koji su u potrebi." pojasnio je biskup Radoš te podsjetio na geslo ovogodišnje poruke uz Nedjelju Caritasa: "Radost darivanja - put obraćenja".

Protumačio je da ako s ljubavlju danas posijemo, radost će izrasti: kod onih koji će to imati na stolu, ali i u srcu svakog darivatelja.

"Jer smo posijali s ljubavlju i Bog koji dolazi nama ususret da nas razveseli, donijet će i bit će naša radost!" rekao je biskup Radoš te na kraju svoje homilije svima poželio da kroz ove dane siju ljubav kako bi u srcima, obiteljima, u čitavom narodu iznikla radost Božića.


Tamo gdje ljubav teče, tamo raste i radost

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog Caritasa umirovljenom varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku, kao i svima koji su u Caritasovu ispruženu ruku darovali svoj dar te tako Caritas učinili dio protoka ljubavi po kojima ljubav može teći.

"Tamo gdje ljubav teče, tamo raste i radost. Želim vam da u svakom darivanju osjetite radost, jer Bog koji dolazi, želi nas samim sobom, darom koji dolazi s Neba, obradovati i razveseliti." poručio je završno biskup Radoš.

 

Varaždinska biskupija

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.