22 02 bogoslovi benin3 3

U utorak, 22. veljače 2022. đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić primio je u Nadbiskupskom domu u Đakovu, zajedno s odgojiteljima đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa na čelu s rektorom prof. dr. Stjepanom Radićem, dvojicu bogoslova iz Benina – Gutenberga Hounye i Hermanna Kodju, koji će svoju formaciju nastaviti u Đakovu.

Đakovačko-osječka nadbiskupija već duže vrijeme njeguje crkvenu i prijateljsku povezanost s Biskupijom Porto-Novo u afričkoj republici Benin. Prije koju godinu njihov je biskup, mons. Aristide Gonsalo posjetio nadbiskupa Hranića i tada je dogovoren dolazak beninskih svećenika u ovu nadbiskupiju, kako bi prema mogućnostima djelovali na ovim prostorima. U novije vrijeme dogovoren je, a zatim se i ostvario, dolazak bogoslova kao nastavak ove povezanosti. Cilj je da bogoslovi tijekom formacije uče hrvatski jezik i upoznaju mentalitet, a svakako u širem smislu i da se susretnu s europskim katoličkim svijetom i kulturom.

Gutenberg i Hermann do sada su uspješno završili trogodišnji studij filozofije te tri godine bogoslovske formacije u beninskom sjemeništu Porto-novo. Kao novi đakovački bogoslovi najprije će učiti hrvatski jezik, a zatim, kada bude moguće, nastavit će i studij teologije na KBF-u u Đakovu. Ako mogućnosti dopuste –u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji nastavit će i svoje svećeničko djelovanje tijekom nekoliko godina – već prema međusobnom dogovoru dvojice ordinarija i njih samih.

Gutenberg Hounye rođen je 18. studenoga 1993. u Agameu, u Beninu. Završio je trogodišnji studij geografije, a zatim i filozofije. Dolazi iz obitelji koju čine majka, tri brata i dvije sestre, a otac je preminuo.

Hermann Kodjo rođen je 16. travnja 1997. u Sinendeu, na sjeveru Benina. Uz majku i oca, odrastao je s dva brata i četiri sestre.

Po dolasku u Đakovo bogoslovni su se smjestili u Bogoslovno sjemenište i upoznali svećenike-odgojitelje te domaće bogoslove. U razgovoru s nadbiskupom Hranićem iznijeli su svoje prve dojmove, a nadbiskup ih je ohrabrio i potaknuo na trud i zalaganje oko učenja jezika. Bilo je zanimljivo čuti kakav je način bogoslovske formacije u Beninu te istovremeno usporediti njihov način formacije s načinom rada sjemeništa u Hrvatskoj, odnosno u Đakovu.

Uz rektora, prisutni su bili i vicerektor vlč. Krešimir Čutura, duhovnik mons. Karlo Višaticki i ekonom preč. Mato Gašparović. Bogoslovima su izrazili dobrodošlicu, pohvalili su njihovo usvajanje mnogih hrvatskih riječi i fraza te ih ohrabrili riječima da će im učenje hrvatskog jezika s vremenom ići sve lakše i lakše.

Njihov boravak u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, osim završetka teološkog studija, pridonosi i promicanju pastoralne suradnje između dviju biskupija, upoznavanju pastoralnih nastojanja i života Crkve. Od posebne vrijednosti za Gutenberga i Hermanna bit će upoznavanje s djelovanjem župnih misijskih skupina u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Svojom prisutnošću oni će vjernicima i svećenicima omogućiti stvarno iskustvo života Crkve u Beninu te pomoći u animiranju za misijsko poslanje Crkve.

Tekst i foto: dj-os.nadbiskupija

Radio Marija

16:45 Glazba
17:00 Izazovi - tema: 6. međunarodna konferencija za život pod geslom „Život, dakle, biraj!“; gošća: Petra Milković, dopredsjednica udruge Hrvatska za život; ur. i vod.: Slavica Janković, viša med. sestra
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.