MG 6003

 

Sestre Kćeri Srca Isusova iz Lasinje svečano su u nedjelju 27. veljače proslavile blagdan svoje utemeljiteljice bl. Marie od Isusa Deluil-Martiny. Misno slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s duhovnikom sestara vlč. Silviom Eljugom i više svećenika.

U homiliji, osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je rekao kako je bl. Marija od Isusa, kao i svaka zavjetovana redovnica, a osobito klauzurna, na poseban način doživljava riječi proroka Hošee (Hoš 11,1.3-4.8c-9), a koje Bog govori o svakom svojem djetetu i o svojem izabranom narodu. „To su riječi ljubavi i nježnosti… Bog je držao za ruke svoje dijete, učio ga hodati… užima za ljude privlačio ih je, konopcima ljubavi… ali oni ne spoznaše da sam se za njih brinuo. To je stanje koje bi svakoga dovelo do razočaranja i do dizanja ruku od onoga kojemu se toliko daje, a on ne haje, no Bog je iznad takvog postupanja, on se neće gnjeviti jer je Bog, a ne čovjek“.

Progovorivši o Pavlovom tekstu u poslanici Efežanima biskup je ustvrdio kako je on pun mističnog iskustva i ljepote susreta s Gospodinom u ljubavi i predanju. „To nas podsjeća upravo na poniranje u tajnu Presvetog Srca Isusova naše slavljenice bl. Marije od Isusa: prigibam koljena pred Ocem…, klanjanje i Počasna garda, potpuno predanje Isusu, molitva za svećenike… molitva ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima našim… to je cilj svake Bogu posvećene osobe… biti u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni te shvatiti… što je dužina i širina, visina i dubina… spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu… Doista je to predivan tekst o čežnji čovjeka za Bogom, o ljepoti susreta vjernika s Kristom, o milosti koju Bogu posvećena duša doživljava u predanju njemu. Ivanovo evanđelje (Iv 15,9-19) također je puno mističnog iskustva i ljubavi prema Bogu, kršćanina prema Kristu, zaručnice Kćeri Srca Isusova prema Isusu… Evanđelista govori o ljubavi i o radosti koja će biti potpuna ako će učenici ostati u Kristovoj ljubavi. Isus zapovijeda ljubav kakvom je on ljubio, a to je najveća ljubav – dao je život za nas, koje je nazvao svojim prijateljima… više on apostole ne zove slugama nego prijateljima jer im je sve priopćio što je bila tajna između njega i Oca, a njih hrabri da ih je on izabrao da idu i rod donose… Kao da njima, a to znači i nama, kaže da se ne treba bojati, da je on onaj koji sve vodi, njegov je izbor, njegova je ljubav, njegova je zapovijed… treba ga samo slijediti“, poručio je biskup.

U nastavku osvrnuvši se na životni put bl. Marije od Isusa rekao je kako danas slavimo ženu koja se sva predala Kristu u vremenu koje je bilo poput našega, teško i izazovno, puno predrasuda o Crkvi i u velikom neprijateljstvu. „Ona sama je žrtva te mržnje jer ju ubija jedan neprijatelj Crkve koji ju je vrebao premda mu je ona dala priliku da nešto zaradi za život… I nama danas treba biti važna obitelj; ta u njoj se svi rađamo i odgajamo, ona je kolijevka našeg života, naših uvjerenja, naše vjere i ljubavi; i mi tražimo bezuvjetnu ljubav i želim ne tek nešto nego sve, a to možemo naći samo u Kristu; i mi smo slabi i znamo da ne možemo puno učiniti, ali ako to Bog hoće, on će nas osposobiti i dati da činimo velike stvari u malim svakodnevnim žrtvama; Euharistija je i naše najveće blago na zemlji, klanjati se Gospodinu prisutnom u svetoj Misi i u svetoj Pričesti pod prilikama kruha i vina, i to na nakane Crkve i u posvemašnjoj žrtvi, i nama je danas moguće; možda baš zato što ne možemo puno učiniti u svijetu koji bismo željeli promijeniti, ali on ne mari za naše riječi, a Bog koji je gospodar povijesti vidi naše nakane i želje, zna našu iskrenost i nadasve žrtvu koju i mi možemo svojim svakodnevnim odricanjima iskazivati Bogu da mu potvrdimo da ga doista izabiremo za kralja i volimo svim srcem; Srce Isusovo je vrijedno svakog klanjanja, dapače žrtve života jer ono je bilo probodeno za nas… to je i naš put“, zaključio je biskup

Na kraju biskupu je na dolasku zahvalio vlč. Silvio, nakon čega je i sestrama čestitao blagdan njihove zaštitnice. Misu su animirali Pučki pjevači iz Kaštela, a slavlju je nazočila i skupina ministranata iz raznih župa biskupije koji se ovih dana nalaze na Susretu ministranta u Lasinji.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

16:00 Riječ Gospodnja - homilija vlč. Brune Diklića
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna
16:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.