P1670744

U župi Srca Isusova i Marijina u Vidonjama na prvi korizmeni petak, 4. ožujka, blagoslovljene su postaje novog križnog puta. Blagoslov, pobožnost križnog puta te misno slavlje predvodio je domaći sin, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

„Evo nas na putu naših očeva, djedova i baka kojim su išli svakodnevno, ponekad i nekoliko puta dnevno. Život im je bio težak, kao i teret kojeg su ovuda nosili. Taj njihov povijesni hod mi danas ugrađujemo u križni put. No, ako bolje sagledamo, njihove životne poteškoće i križevi već tada su bili prepoznatljivi u ovom Kristovom putu“, kazao je nadbiskup Barišić prigodom blagoslova postaja križnog puta. Istaknuo je da ovaj događaj vidi kao čin zahvalnosti njihovih potomaka kojim im priznajemo da su nam na tom putu ostavili duboki trag ljudskosti, vjere, nade i ljubavi. „Na tom starom putu blagoslivljamo ovaj novi križni put u kojem vidimo njihovu budućnost, jer njihov život nije prošlost nego je u Kristovom križu budućnost. Vjerujem da je ovo za naše pokojnike radostan dan – gledati da njihove stope vjere slijede i njihovi potomci“. Pozvao je sve okupljene da svoj životni križ i poteškoće, iako možda danas imamo manje tereta na ramenima, a više u duši i srcu, upišemo u ovaj njihov i Kristov križ.

p1670826

Nakon blagoslova molila se pobožnost križnog puta. Mještani su pobožno, moleći i pjevajući, prešli put koji je nekada vodio do starog sela i stare župe, malo duži od dva kilometra sve do kapele sv. Liberana na Gomilama. Ispred te kamene kapele sagrađene 1861. godine, slavljena je sveta misa. Uz mons. Barišića u suslavlju su bili i župnik don Mladen Margeta te don Nikola Šakić.

Govoreći u homiliji o korizmi, koja je ove godine obilježena postom i molitvom za mir u Ukrajini i u čitavom svijetu, nadbiskup Barišić je to vrijeme priprave za Uskrs sažeo u dvije riječi – solidarnost i sinodalnost. Solidarnost opisuje kao univerzalnu, ne poznaje granice i uključuje sve ljude i nacije - braća smo i sestre. Upravo zbog toga kroz našu stvarnost moramo ići zajedno, a to i jest sinodalni hod. „Korizma proširuje uskoću naših pogleda i našega srca, otvara našu sebičnost, čini nas na svoj način prisutnijima i aktivnijima u ovoj stvarnosti. Korizma nas podsjeća na ono bitno za naš život - da neprestano tragamo za vlastitim obraćenjem te da iskreno povjerujemo u evanđelje i Isusa Krista. Na to nas podsjeća i pepeo Čiste srijede“, naglasio je te izdvojio tri važna momenta na koja smo pozvani za vrijeme korizme: dobra djela, molitva i post. Pojasnio je da smo pozvani duboko pogledati sebe u odnosu prema materijalnom i prema potrebama drugih, da molitva nije prisila već dijalog koji proizlazi iz ljubavi i zajedništva te da nam je više od odricanja od hrane potrebno odreći se sebičnosti, ogovaranja i podmetanja. „Neka nam ova korizma bude blagoslovljena, da već ovdje možemo doživjeti smisao korizme, a to je proslava uskrsnuća i otkrivanje najvećeg blaga kojeg možemo imati - Isusa Krista“, zaključio je mons. Barišić.

p1670877

Župnik don Mladen Margeta zahvalio je o. Nadbiskupu što je odvojio vremena i snage da uzveliča ovaj dan i zajedno sa svojim narodom pređe ovaj križni put. Zahvalio je i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te najavio da će se pobožnost križnog puta na tom mjestu moliti svakog korizmenog petka.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup je zahvalio župniku don Mladenu Margeti i čestitao mu što je zajedno s vjernicima učinio da se ovaj povijesni i svakodnevni životni put ugradi u spomen zahvalnosti Gospodinu. Izrazio je nadu da će ova nova lokacija križnog puta okupljati ne samo župljane već i vjernike iz čitave Neretvanske doline.

p1680218

 

p1680447

 

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Bernardica Soubirous
18:35 Glazba
19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu; predslavi vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.