2 utorak 2022 SSela 1

U Župi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima u tijeku je pobožnost „13 utoraka“ uoči svetkovine župnog zaštitnika, a drugog utorka 22. ožujka euharistijsko slavlje predvodio je fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu.

Uvodeći u homiliju i osvrnuvši se na netom pročitan evanđeoski ulomak u kojem Petar ističe velikodušnost praštanja i to čak sedam puta svome bratu, fra Vladimir je pak istaknuo važnost bezgraničnog praštanja na koje Isus poziva.

“Na upit je li teško oprostiti, ja odgovaram da jest! Meni također, Vladi Vidoviću teško je oprostiti. Koliko ima braće i sestara koji godinama, desetljećima ne razgovaraju. Obitelji zavađene koje ne pričaju. O tome znate valjda bolje nego ja! Svejedno, teško nam je oprostiti. Ovo Evanđelje smo tisuću puta već čuli! Kako se odnosim prema tim Kristovim riječima?”, upitao je okupljene vjernike fra Vidović.

Nadalje, prisjetio se Petra koji je misleći da je vrlo velikodušan istaknuo broj opraštanja svome bližnjemu. “Petar je mislio da je velikodušan kada je rekao sedam puta oprostiti svome bratu, no Isus ne postavlja takve računice. Nisu praštanje i ljubav matematika da bismo tu stavili neku računicu. Koja je mjera? Pa nema tu mjere, braćo i sestre! To je bezgranična ljubav koja jednako ljubi sve nas! Možemo li pojmiti tu ljubav?”

Nastavivši, spomenuo je i trenutak smrti. “Možemo zamisliti da u ovome trenutku svoju dušu predati dragome Bogu, našem Stvoritelju. Kakva bi bilanca bila kod nas? Koji bi bio omjer dobrih i loših djela? Gdje bi nam duša prevagnula i što bismo Mu donijeli? Svađu, nerazumijevanje, poriv za osvetom? Kako bi naš život izgledao, braćo i sestre, da češće gledamo naše živote iz te Božje perspektive i vječnosti. Iz perspektive pomirenosti sa dragim Bogom? Zar ne bi naši odnosi bili drugačiji, u obiteljima i na radnim mjestima? Kada bismo tim očima promatrali sve ono s čime imamo problema u današnjem vremenu”, zapitao se fra Vladimir.

“Sveti Ante nas uči da je molitva zahvala. Zahvaljivanje dragome Bogu. Kada me pitaju zašto treba ići na svetu misu onda redovito odgovorim ovako. Ako ti je to rekao župnik, nemoj ići. Ako ti je to rekla časna sestra, nemoj ići. Iako je to crkvena zapovijed, nemoj ni zbog toga ići. Idi samo iz dva motiva i ako na ta dva pitanja ne nalaziš odgovora, onda nemoj ići. Prvo, imaš li za tražiti od dragoga Boga blagoslov i pomoć za svoj život? Onda me ljudi gledaju i kažu: “Pa, imam”. Dobro, prvi odgovor je pozitivan, a drugo pitanje je: “Imaš li Bogu za što zahvaliti?” Za trenutak što si ovdje u crkvi večeras, za svoju ženu ili supruga koji ti je križ i povisilica u nebo. Za dar života! Zahvali dragome Bogu. To je tvoj putokaz prema raju! Za djecu koja su se možda i maknula od Boga, ali na ovoj zemlji imaš priliku da se obrate i krenu pravim putem. Ma imamo toliko toga zahvaliti Bogu da ne bismo završili da krenemo od ranoga jutra. To je ono što nas i sveti Ante uči. Koliko god bio intelektualno nadaren i pobožan za razliku od drugih, toliko je uvijek tražio milost Božju jer svojim snagama nije mogao ostvariti ništa”, istaknuo je fra Vidović.

 Tekst i foto: zg.nadbiskupija

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.