25 godina Radio Marije

20220702 Gospa od Orasca 20

Festa Gospe od Orašca započela je u petak, 1. srpnja misnim slavljem koje je predvodio upravitelj župe p. Dariusz Nowak, a na sam blagdan, 2. srpnja u crkvi je tijekom dana slavljeno više misa. Prijepodnevnu misu s podjelom sakramenta potvrde predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, koji se po dolasku u okićenu crkvu s oltarnom slikom Gospe s djetetom Isusom, zadržao u kratkoj molitvi.

Zamišljam da je ovako lijepa bila kuća Elizabete i Zaharije kada ih je pohodila Blažena Djevica Marija, kazao je na počeku propovijedi biskup Glasnović povezavši to s evanđeoskim ulomkom o radosnom pohodu Marije Elizabeti.

„Dragi krizmanici, danas, na svetkovinu Pohođenja Blažene Djevice Marije, vas želi pohoditi Bog, Duh Sveti“, dodao je biskup te nastavio tumačiti značenje onoga što će se krizmanicima u sakramentu dogoditi.

Kandidati i kandidatice za sakrament bili su aktivni u misnom slavlju, čitajući misna čitanja i molitvu vjernika te prigodnom zahvalom biskupu na kraju slavlja. Njihovi roditelji i kumovi su im svojom nazočnošću i predanom molitvom u srcima bili potpora. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa „Orašac“.

Kako je tog dana bio biskupov rođendan i obljetnica svećeničkog ređenja župnik Nowak mu je čestitao navodeći primjer sv. Ivana Pavla II. koji se utjecao Blaženoj Djevici Mariji osobito u jednom krakovskom svetištu, te poručio: „Neka ovo biskupijsko svetište bude i vaše svetište, po vašem rođendanu. Neka vas prati, štiti i čuva Majka, Gospa od Orašca, u vašem poslanju i biskupstvu.“

Toplu dobrodošlicu dubrovačkom biskupu u Orašac župljani su nakon mise pokazali posebnim malim znakom pažnje: tortom s upaljenim svijećama koje je biskup onda puhanjem ugasio.

Ostala misna slavlja na blagdan Gospe od Orašca predslavili su ovogodišnji mladomisnici don Ivo Markić, don Jure Paponja i don Mišo Pecotić koji su na kraju misa podijelili svoj mladomisnički svećenički blagoslov. Večernje slavlje predvodio je župnik župe Svete Obitelji don Marinko Šljivić. Prijepodne i predvečer uz procesiju je bio upriličen blagoslov djece i bračnih parova kao i hodočasnika koji u velikom broju i iz drugih župa pohode Gospu od Orašca te joj se utječu molitvama za zagovor kod Gospodina.

U nedjelju, 3. srpnja biskup Glasnović je podijelio sakrament potvrde mladima u župi svetih Petra i Pavla u Zaton-Dolima u nazočnosti njihovog župnika don Joze Sebeževića, te obitelji, rodbine, prijatelje i župne zajednice.

Legenda o gradnji crkve

Legendu o počecima čašćenja Gospe od Orašca u knjižici „Svetište Gospe od Orašca“ zapisao jedan od upravitelja ove župe pokojni fra Emanuel Jurić.

Prema legendi Blažena se Djevica Marija ukazala siromašnom starcu iz Orašca, Mihu Vukašinoviću, u siječnju 1527. godine. U tri petka bila su tri ukazanja. Gospa je rekla samohranom starcu da se treba sagraditi crkva na čast Blažene Djevice Marije na izvoru « Dobra Voda «. Ako se to učini Bog će osloboditi Orašac i okolna mjesta od kuge, glada i rata, a kuga je već započela 6.12.1526.

Kod trećeg ukazanja Gospa, sva obasjana svjetlošću, rekla je starcu: « Tvoje molitve i molitve drugih kršćana uslišene su od moga Sina, a i od mene. Sutra ujutro, rano, pođi paroku i reci mu da pođe s tobom po selima i skupi zadužbinu, pa neka izgradi na mjestu zvanom Ločište / Košište crkvicu na slavu i čast moga Sina i moju i tad će grozna i huda kuga nestati!». Čim je svanulo starac je krenuo paroku u Trsteno, don Luku Diodatu. Ali kakvo je to bilo iznenađenje i za starca i za paroka. Kad je starac ispripovijedao paroku svoja viđenja, parok je u čudu priznao da je i on isto to doživio! I njemu se Gospa ukazala!

Parok pođe sa starcem Mihom skupljati milodare da se podigne crkvica po naredbi same Gospe. Orašani su se zavjetovali 2. veljače 1527. godine i postavili kamen temeljac na 2. srpnja, Dan Pohođenja Marijina. Kuga je odmah prestala! Godine 1528. navali preko 30 galija crnaca, arapa, turaka, gusara na Dubrovnik i okolicu. Orašani su se opet zavjetovali Blaženoj Gospi te nastavili s gradnjom tako da je već 2. srpnja 1529. godine bila dovršena prva crkva, sadašnja kapela.

Taj dan Orašani počinju slaviti svake godine kao zavjetni dan te uzimaju Gospu za svoju zaštitnicu. …moja none se sjeća legende da su crkvu nekoliko puta počeli gradit na Katačinom brijegu. Ujutro bi svi zidovi bili srušeni i svaki je pokušaj propao sve dok crkvu nisu izgradili tamo gdje je Gospa rekla, na izvoru “Dobre vode” gdje je i dan danas…

20220702 Gospa od Orasca 12

 

20220702 Gospa od Orasca 14

A.T.

Župa Pohođenja Marijina – Orašac

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Sveta misa zornica – prijenos iz crkve Gospe Loretske u Zadru
06:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Riječ i Svjetlo (Izaija 2,2-5)

U drugom poglavlju Knjige proroka Izaije nalazi se tekst koji vrijedi čuti u cijelosti: „Dogodit će se na kraju danâ:  Gora doma Gospodnjega  bit će...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.