25 godina Radio Marije


Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije završene treće, četvrte i pete godine bogoslovske formacije održan je od 22. do 28. kolovoza 2022. godine u Domu sv. Martina na Malom Lošinju. Na susretu je sudjelovao 21 bogoslov te su se susreli sa svojim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem te uz pojedinačne razgovore podijelili svoja iskustva. Susret su pripremili i vodili vlč. Ivan Lukić i vlč. Toni Potrebić, a sudjelovao je i vlč. Andrija Miličević.

 
Središnja tema susreta bila je “Živjeti Kristovo svećeništvo u otajstvu Crkve”. Promišljanje o Crkvi kao stvarnosti koja uključuje zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, nameće se kao jedna od ključnih tema na razini sveopće Crkve. Tema sinodalnosti jest poziv na zajedničko osluškivanje poticaja i na djelovanje u snazi Duha Svetoga. Naša mjesna Crkva iščekuje objavu Završnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, te je ova tema u tom smislu poticaj za ostvarenje i življenje novih nadahnuća Duha Svetoga.


Bogoslovi su se za susret pripremali pisanjem osvrta na temelju izabranih brojeva iz Katekizma Katoličke Crkve koji govore o navedenoj temi. Osvrte su predstavili te o njima raspravljali svi zajedno, kao i u manjim grupama. Povele su se rasprave i promišljanje o čovjeku i društvu, temeljima života svijeta i Crkve. Na početku susreta naglašena je važnost trajnog unutarnjeg obraćenja, kao temelja dobrih rasprava i napredovanja u izgradnji zajedništva. Nakon što su se predstavile teme: poslanje Crkve, oznake Crkve (jedinstvo, apostolicitet, katolicitet i jednost), predstavljene su razne slike Crkve te se raspravljalo o važnosti angažiranosti te suradnji s vjernicima laicima i posvećenim osobama. Bogoslovi su raspravljali o konkretnim problemima te pokušali tražiti rješenja i lijekove za odnose i situacije koje se tiču njihovih župnih zajednica, bogoslovske zajednice i mjesne Crkve.


Intelektualni rad, pratila je pobožnost: svakodnevne svete mise, molitva časoslova i molitva krunice. Bogoslovi su se u četvrtak imali dan šutnje i molitve koji je osmislio i vodio vlč. Andrija Miličević. Održao je kratku duhovnu obnovu čiji je vrhunac bio u jednosatnom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. "Prvi korak na koji nas Gospodin poziva kad razmišljamo o Crkvi jest pitanje obraćenja. Pozvani smo na obraćenje srca. To može biti prvi korak za obraćenje Crkve", ističe vlč. Andrija.


Popodneva i večeri bogoslovi su iskoristili za druženje, smijeh, igru, kupanje, zabavu i sportske aktivnosti. Susret je završen u nedjelju 28. kolovoza slavljenjem svete mise i završnim susretom. Na kraju zajedničkog objeda bogoslovi su zahvalili koordinatorima, a po njima i Kardinalu na zajedničkim susretima, radu, molitvi, druženjima i svakoj upućenoj riječi. Zahvalu su uputili i gospođama koje rade u kuhinji, kao i upravitelju Doma preč. Ivici Budinšćaku, nakon čega su se uputili prema Zagrebu.

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Spomenica – tema: Kalendar Danica; ur. i vod.: mons. Zlatko Koren
22:00 Najava sutrašnjeg programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sv. Elizabeto, uči nas kako da izražavamo Božju ljubav bližnjima

  Našem dezorijentiranom čovječanstvu Elizabeta daje svjedočanstvo o savršenoj otvorenosti za riječ Božju u kojoj se nalazi sve što daje smisao...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.