25 godina Radio Marije

Uvodni program za bogoslovsku formaciju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu trajao je od ponedjeljka 5. rujna do petka 16. rujna. Tijekom tog razdoblja rektor preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić dvanaestoricu kandidata za prvu godinu Bogoslovije uvodili su u osnove bogoslovskog života.Kandidati su u ponedjeljak 5. rujna dolaskom u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu u pratnji svojih obitelji, župnika i prijatelja započeli uvodni program bogoslovske formacije. Kandidate s pratnjom srdačno su dočekali rektor, odgojitelji i duhovnici, uz druženje u vrtu Bogoslovije. Istoga dana navečer održao se susret upoznavanja, tijekom kojeg su se formatori Bogoslovije i kandidati pojedinačno predstavili jedni drugima.


Uvodni program sastojao se od svakodnevnog euharistijskog slavlja, molitava, kateheza, predavanja te druženja u slobodno vrijeme. Tijekom programa kandidati bili upoznati s naravi i svrhom bogoslovnog sjemeništa, sa smislom dnevnog reda, s prostorijama i kulturom zajedničkog života u Bogosloviji te su uvedeni u različite dimenzije bogoslovske formacije.


U utorak 6. rujna tijekom euharistijskog slavlja u bogoslovskoj kapeli Presvetog Srca Isusova rektor Faltak blagoslovio je časoslove koje je kasnije predao kandidatima prve godine Bogoslovije.

U nedjelju 11. rujna kandidati su s vjernicima grada Zagreba sudjelovali na zavjetnom hodočašću u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Tijekom hodočašća kandidati su s narodom Božjim molili pobožnost križnoga puta te su sudjelovali u središnjem euharistijskom slavlju koje je predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Na kraju euharistijskog slavlja Nadbiskup je pozdravio kandidate za bogoslove prve godine te se nakon euharistijskog slavlja susreo s njima.
U srijedu 14. rujna prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izložio je kandidatima intelektualnu dimenziju bogoslovske formacije te ih potaknuo na integraciju studija u kontekst cjelokupne formacije za svećenički život.

U četvrtak 15. rujna. na blagdan Gospe Žalosne, kandidati su hodočastili Majci Božjoj od Kamenitih vrata te su zajedno izmolili žalosna otajstva krunice.Pred kraj uvodnog programa kandidati su međusobno podijelili osobne doživljaje prvih tjedana formacije, a rektor Faltak je na kraju osobnih svjedočanstava naglasio kako su ova dva tjedna uvodnog programa posebno i neponovljivo vrijeme, poput duhovnih vježbi.

U petak 16. rujna rektor Faltak dvanaestorici kandidata uručio je pismo kojim se potvrđuje da su primljeni u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu. Desetorica mladića su kandidati za Zagrebačku nadbiskupiju te po jedan za Zadarsku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a krajem rujna nastavljaju prvu godinu bogoslovske formacije.
 

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Sveta misa zornica – prijenos iz crkve Gospe Loretske u Zadru
06:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Riječ i Svjetlo (Izaija 2,2-5)

U drugom poglavlju Knjige proroka Izaije nalazi se tekst koji vrijedi čuti u cijelosti: „Dogodit će se na kraju danâ:  Gora doma Gospodnjega  bit će...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.