kockanje gambling ovisnost unsplash naslovna

U emisiji "Vjera i nada" Varaždinske biskupije koju je uredio i vodio Branimir Gubić
, otac četvero djece Miro Spajić podijelio je svjedočanstvo o oslobođenju od poroka kocke:


Korizmeno vrijeme poticaj je da slušamo svjedočanstva ljudi u našoj okolini, da gledamo i učimo kako prepustiti Gospodinu putove svoje. Teško je to naučiti, ali nije neizvedivo. Miro Spajić, ugostitelj, suprug i otac četvero djece iz Svetog Martina na Muri podijelio je s gledateljima emisije „Vjera i nada“ iskustvo osobnog obraćenja: oslobodio se ovisnosti o kocki na poticaj supruge te razgovora s vlč. Andrijom Vranom.

„Suprug sam nevjerojatne žene Karle i ponosan sam na nju. Otac sam četvero djece: Marte, Antuna, Pavla i Davida. Roditelji smo još dvoje djece na nebu“, svjedoči Spajić koji u Austriji radi kao konobar, a već dvije godine obiteljski uzgajaju jagode u Svetom Martinu na Muri.

Supružnici Spajić nastoje što više vremena provoditi s djecom, a odgajaju ih bez ekrana te radije odlaze u šetnje te se druže s prijateljima.


Borba s ovisnosti

Spajić kaže kako su nekad, ali i danas, kladionice i automat klubovi pristupačni maloljetnicima. „Normalno je bilo da ulaziš kao maloljetnik unutra i uplaćuješ sitne iznose. Meni je sve bilo dostupno“, istaknuo je.

„Navike stvaraju ovisnost. Dok sam bio mlađi gubio sam neznatne iznose. S vremenom su ti iznosi rasli i počela se stvarati ovisnost koja je na mene djelovala pogubno. Počela me uništavati na svim razinama. Teški ovisnik o kocki bio sam 15 godina. Trebao sam obiteljsku pomoć i podršku, ali nisam je dobivao. Mislio sam da ništa ne vrijedim, da sam lopov, prevarant i kockar“, svjedoči.

Ističe kako ovisnost čovjeka razara iznutra u potpunosti i utječe na njegov duh i psihu.

„Deset godina bio sam najteži ovisnik. Nisam bio u mogućnosti funkcionirati: plaćati režije, mijenjao sam stalno poslove i sl.“, kaže.

„U najtežim trenucima Gospodin mi je poslao suprugu Karlu koja se za mene borila. Dobila je Božji poticaj i Bog me spasio preko moje supruge“, naglasio je.


Sakrament ispovijedi

Spajić je rekao da Bog svakoga može osloboditi od svake ovisnosti. „Samo što je teško prihvatiti istinu o sebi. Kad si osvijestimo što činimo, kad prihvatimo istinu onda postoji i trenutak za promjenu, preobraćenje, susret sa živim Bogom. U tom trenutku je potrebno zatražiti sakrament sv. ispovijedi i ne zadržavati ništa za sebe. Sve reći Bogu s povjerenjem. Bog me na taj način i oslobodio“, poručio je.

Vlč. Vrane imao je veliku ulogu u njegovu životu. Obiteljski su jedno ljeto otišli na Krapanj i tamo se Spajić kod vlč. Vrane ispovjedio. „U jednom trenutku me vlč. Vrane zaustavio i rekao: 'Ne boj se, nećeš više kockati. Samo se trudi biti dobar suprug i otac'. Ispričao mi je iskustvo jednog kockara koji je u Kursilju doživio oslobođenje. Čuo je Božji glas: 'Ako opet to napraviš, više nisi moj'. U tom trenutku kroz mene su prošli trnci. Osjetio sam pročišćenje i oslobođenje i tada sam donio odluku da nikad više neću kockati“, svjedoči.

Naglašava da je sakrament pokore velika milost, Božji dar. „Zlo nas želi dovesti u situaciju da nas je sram iznijeti svoje slabosti, da smo loši i zli… Pred Gospodina donesimo sve svoje boli, poteškoće. To može biti razgovor, a ne samo nabrajanje grijeha. Ovaj sakrament je jako važan i trudimo se često ispovijedati i držati stanje svoje duše što čišćim“, poručio je Spajić.


Pogledajte svjedočanstvo na YouTube kanalu Varaždinske biskupije:


Radio Marija

00:30 Oči u oči - tema: "Kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu" (Iv 16,13); ur. i vod.: Božo Barun
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.