varaždin 80949

Na prvu subotu u mjesecu kada Crkva posebno moli za nova svećenička i redovnička zvanja, bogoslovi III., IV. i V. formacijske godine zajedno s rektorom preč. Željkom Faltakom i odgojiteljem vlč. Josipom Đurinom, 4. ožujka 2023. godine posjetili su mjesta od bitnog značaja za Varaždinsku biskupiju.

U jutarnjim satima, bogoslovi su s poglavarima posjetili grad Varaždin i okupili se u crkvi Dobrog Pastira župe sv. Fabijana i Sebastijana gdje je ih je dočekao župnik i nekadašnji odgojitelj u Bogosloviji, vlč. Ivica Cujzek. Rektor je na početku pozdravio vlč. Cujezka i darovao mu simbolični dar u ime svih bogoslova. Vlč. Ivica je bogoslovima prikazao kratku povijest same župe i župne crkve i istaknuo kako župljani redovito mole za duhovna zvanja te pozvao bogoslove na vjerno nasljedovanje Krista s naglaskom o poslanju. Nakon kratke okrijepe, bogoslovi i poglavari zaputili su se u razgledavanje važnih duhovnih središta samog grada Varaždina. Prvo su posjetili crkvu Rođenja Isusova i samostan sestara Uršulinki gdje ih dočekala s. Suzana Crnčec. Potom su posjetili samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja o kojem je progovorio gvardijan fra Dragan Grizelj. Nakon obilaska samostana, bogoslovi su posjetili najstariju župu grada Varaždina sv. Nikole, gdje ih je dočekao preč. Stjepan Najman. Zatim su bogoslovi posjetili župu sv. Vida koju vode franjevci kapucini o kojoj je govorio fra Josip Vizjak. Nakon obilaska, bogoslovi i poglavari zaputili su se prema varaždinskoj Katedrali gdje ih je dočekao preč. Damir Bobovec. U kratkom izlaganju je preč. Damir objasnio nastanak same Katedrale koja je prošla put od gimnazijske crkve, pa sve do 1997. godine kada ju je papa sv. Ivan Pavao II. uzdignuo na čast Katedrale i utemeljio Varaždinsku biskupiju.

Vrhunac hodočasničko-izletničkog posjeta bilo je euharistijsko slavlje u varaždinskoj Prvostolnici koje je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš zajedno s varaždinskim biskupom u miru mons. Josipom Mrzljakom, poglavarima Bogoslovije i vlč. Dragutinom Goričancem, župnikom u Završju. Na početku euharistijskog slavlja, mons. Bože pozdravio je sve nazočne bogoslove te je riječima iz Evanđelja pozvao da svatko u svojoj savjesti posluša sam Gospodinov glas. Nadovezujući se na uvodne riječi, biskup je u homiliji protumačio svaku Isusovu gestu prema ženi koja se našla u kući Šimuna farizeja te o samom karakteru farizeja. Šimun Boga zatvara u svoje okvire i zato ne vjeruje da je Isus prorok jer ne zna da je žena grešnica. Isus ga poziva i govori prispodobu o otpuštanju dugova i objašnjava kako je jedino ljubav ta koja prednjači našim predrasudama. Svatko od nas ima predrasude, nastavlja biskup, te i mi poput Šimuna zatvaramo Boga u svoje okvire odnosno Boga želimo učiniti na svoju sliku, a ne obratno. Na kraju homilije biskup je pozvao bogoslove da se ne treba uljuljati u sebe, već prihvatiti Krista i poziv da činimo nešto više. Pozivom da molimo za Crkvu, biskup je zaključio svoju homiliju.

Nakon euharistijskog slavlja, biskupi, poglavari i bogoslovi okupili su se u prostorijama Biskupijskog Ordinarijata gdje je rektor Bogoslovije udijelio simbolični dar biskupu Radošu. Budući da je istog dana, odgojitelj vlč. Josip Đurin slavio svoj rođendan, biskup mu je čestitao i zahvalio što u svome životu svjedoči Krista i vjerno vrši svećeničku službu. Susret je nakon euharistijskog slavlja nastavljen oko trpeze ljubavi u župi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu gdje je bogoslove i poglavare zajedno sa biskupima i vlč. Ivicom dočekao župnik, biskupijski vikar za kler i nekadašnji rektor Bogoslovije preč. Anđelko Košćak. Preč. Anđelko izrazio je zahvalnost i radost što su bogoslovi posjetili njegovu župu i istaknuo kako se uvijek raduje kada ga bogoslovi posjete te se rado prisjeti dana i godina provedenih u Bogosloviji. Nakon ručka, bogoslovi i poglavari zajedno sa preč. Anđelkom su u župnoj Crkvi izmolili deveti čas Liturgije časova te je nakon molitve preč. Anđelko još jedanput zahvalio i udijelio blagoslov.

Budući da se u blizini Mačkovca nalazi grad Zrinskih Čakovec, bogoslovi i poglavari su posjetili samostansku crkvu sv. Nikole gdje ih je dočekao fra Željko Železnjak i progovorio o vjerskom životu župe i župne zajednice. Nakon obilaska Čakovca, bogoslovi i poglavari su se zaputili prema župi sv. Jakoba u Prelogu gdje su ih dočekali župnik preč. Antun Hoblaj i župni vikar vlč. Dominik Cestar koji su progovorili o samoj župi i povijesnu važnost samog mjesta Prelog te o vjerskom životu župljana. Okrijepivši se u župi Prelog, bogoslovi i poglavari zaputili su se prema Centru svijeta gradu Ludbregu i tamo posjetili svetište Predragocjene Krvi Kristove. U Ludbreškoj crkvi ih je dočekao župnik vlč. Kristijan Stojko zajedno sa župnikom in solidum vlč. Petrom Mlakarom, gdje su imali molitvu Večernje iz Liturgije časova te pobožnost Predragocjenoj Krvi Kristovoj.

Hodočasničko-izletnički posjet Bogoslovije Varaždinskoj biskupiji zaključen je u župi sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu gdje ih je dočekala dugogodišnja pastoralna suradnica gospođa Marinka Požgaj, a na večeri u obiteljskom agroturizmu Požgaj pridružio i župnik vlč. Josip Vidović.


Tekst i fotografije: Antonio Kljajić, bogoslov IV. godine

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.