Svetkovina svetog Josipa proslavljena je svečanim euharistijskim slavljem koje je u nedjelju 19. ožujka predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Biskup Gorski tumačeći evanđelje u svojoj homiliji istaknuo je da "Isus redovito u evanđelju čudesna ozdravljenja čini samim riječima, a ovdje miješa zemaljski prah u blato. Tim činom on krši vjerski propis prema kojemu se nije smjelo subotom dirati u zemlju ili liječiti. Stoga Židovi najprije nastoje osporiti čudo ozdravljenja prikazujući ga kao teološki neprihvatljivim jer ne poštuje subotu. A kada nisu mogli čudo osporiti ni teološkim niti zakonskim promišljanjem onda se okomljuju na čovjeka koji je progledao, osuđuju ga: sav si se u grijesima rodio. Smatraju se učenima, prosvijetljenima, a zapravo ne razumiju srž vjere, ne vide. Misle da Bog mora djelovati po ljudskim propisima, ali Bog nije vezan ničim i potpuno je slobodan u svojem djelovanju."

Svijet sebe smatra prosvijetljenim, slobodnim, na znanosti utemeljen, tehnološki napredan, sam sebi dovoljan bez Boga, a zapravo je zarobljen proizvodima svojih ruku i svoga uma. Svijet osuđuje sve koji nisu kao svijet, izruguje, odbacuje. I kada ne može činjenicama osporiti očitu istinu, onda se kao u evanđelju okomljuje na osobu ili zajednicu. Ne doduše riječima sav si se grijesima rodio, jer današnji svijet ne priznaje grijeh, nego ti koji si zaostao primitivan, živiš u srednjem vijeku, ti ćeš nas učiti!", naglasio je biskup Gorski i nadodao da "kada nestane argumenata počinje vrijeđanje i pri tome se ljudi vode logikom: Ako nisam pametniji mogu biti bezobrazniji. Mi kršćani se ne smijemo spuštati na tako niske razine. Slijep je svijet bez Boga, živi u tami koju naziva svjetlom."

Predslavitelj je istaknuo da su kršćani djeca svjetla, ali nisu imuni na pogreške i osuđivanja te je potrebno da traže svjetlost. "Imati svjetlost, biti prosvijetljen, znači spoznati istinu o vlastitoj stvarnosti i stvarnosti svijeta. Ta stvarnost nije uvijek lijepa, nekad se i vlastite stvarnosti bojimo te poput noja guramo glavu u pijesak, no činjenice ne nestaju. One su tu. Suočavanje s činjenicama svojega života, svojih bližnjih, s činjenicama svoje domovine može biti bolno, ali je spasonosno. Oči kojima gledamo tu istinu su oči vjere, ili kako nam Pavao piše: istinovati u ljubavi - gledati onim pogledom kojim gleda Bog."

Biskup Gorski naglasio je da je Krist Izazov. "Ne može se proći pokraj njega bez opredjeljenja. Samo su dva stava moguća: otpor vjeri ili predanje Kristu. Čovjek koji gleda očima vjere, koji se predaje Božjem vodstvu, ima sigurnost da nije sam, ima hrabrosti djelovati i živjeti i u najtežim situacijama i uvijek će sa psalmistom moći uskliknuti: Gospodin je pastir moj, pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim jer ti si sa mnom. Doista s nama je Krist kao svjetlost naših duša i naših umova, brižni čuvar svetosti našega hrama, naše savjesti. Isus nam otvara oči u trenucima emocionalnih zabluda u kojima naši osjećaji preuzimaju vodstvo te idu u opasne krajnosti."

"Sveti Josip koji je bio prosvijetljen Božjim svjetlom uči nas kako se tom snagom prihvaća i nosi život u svojoj redovitosti, kako se to svjetlo odsijeva prema drugima i svijetli u tami. I danas on svijetli primjerom očinske brige prema Isusu te ostaje zauvijek uzor očinstva i skrbi za djecu. Svijetli vjernom ljubavi prema Mariji i svima oženjenima pruža primjer ljubavi i usklađenih odnosa. Svijetli primjerom savjesnog rada u svojem zanatu i tako pokazuje onima koji se bave poduzetništvom, poslovima, gospodarstvenicima kako se poštenim radom može živjeti, zarađivati za obitelj i ostati častan. Svijetli tihim nošenjem odgovornosti tako potrebne ovom našem vremenu u kojem se odgovornost uvijek prebacuje na druge, a on preuzima odgovornost za život majke i djeteta, preuzima odgovornost za danu riječ. Svijetli primjerom beskrajnog pouzdanja u Boga u vremenu u kojem se više nitko ni u koga ne uzda. Sve su te vrednote tako potrebe našoj Crkvi i domovini", zaključio je biskup Gorski.


Na kraju misnog slavlja biskupu i svima okupljenima zahvalio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente, a prigodan dar biskupu je uručila peteročlana obitelj.


Radio Marija

02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Papa Franjo: "Otvoreno o svemu - iskreni odgovori na izravna pitanja"
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.